Στελέχη τραπεζών και των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ σε απολογία για τα θαλασσοδάνεια

Τις πρώτες κλήσεις σε απολογία για τα αγύριστα θαλασσοδάνεια που είχαν λάβει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχει στείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα αρμόδια τραπεζικά στελέχη η ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη.

Σειρά αναμένεται ακολούθως να πάρουν οι υπεύθυνοι των δύο κομμάτων, στους οποίους αποδίδεται η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις στο δικαστικό σώμα για την αμνήστευση που χορήγησε σε τραπεζίτες ο νόμος 4637 του 2019, που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ορίζει ότι η ποινική δίωξη των τραπεζικών στελεχών δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, εάν το κρίνουν, τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα.

Λόγω των ενστάσεων για αντισυνταγματικοτητα του εν λόγω νόμου, η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο, μετά από αναίρεση που ασκήθηκε από τον Αντεισαγγελέα ΑΠ, Γ. Παπαγεωργίου, κατά βουλεύματος που έπαυσε την ποινική δίωξη κατά τραπεζικών στελεχών και κατά ιδιώτη υπεύθυνου επιχειρηματικού ομίλου. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας εκρρεμεί.

Είχαν προηγηθεί τρία βουλεύματα, με τα οποία ομόφωνα τα δικαστικά συμβούλια πλημμελειοδικών αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τον νόμο ως αντισυνταγματικό και γύρισαν πίσω τις τρεις δικογραφίες απιστίας τραπεζικών στελεχών στους αρμόδιους ανακριτές για να συνεχίσουν την ποινική διαδικασία.

Μάλιστα, μέσα στην πανδημία, η κυβέρνηση πέρασε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία εξαιρέθηκαν από την αναστολή του χρόνου προθεσμίας παραγραφής που δόθηκε λόγω των κλειστών δικαστηρίων όλες οι υποθέσεις για μεγάλα τραπεζικά σκάνδαλα και συναφή αδικήματα και βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.

Τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν «αέρα» σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ την περίοδο μέχρι το 2015 ξεπερνούν σήμερα τα 450 εκατομμύρια με τους τόκους (βλ. Σκόνταψε η αμνήστευση για τα θαλασσοδάνεια). Η πρώτη προσπάθεια αμνήστευσης είχε γίνει με τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά-Στουρνάρα το 2013, με αποτέλεσμα η υπόθεση των τραπεζικών στελεχών και το πόρισμα Καλούδη να τεθούν στο αρχείο. Το 2017 ανασύρθηκε με εντολή της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ενώ παράλληλα με το πόρισμα της Βουλής η υπόθεση ανατέθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι και την ολοκλήρωσαν, ασκώντας διώξεις για κακουργηματική απιστία στα τραπεζικά στελέχη και ηθική αυτουργία στα στελέχη των κομμάτων το 2019.

efsyn.gr

Categories