Επιστροφή στον… Φιλόδημο

Στέργιος Ζιαμπάκας

Το υπουργείο Εσωτερικών βάζει πλαφόν στη χρηματοδότηση των δήμων αναγνωρίζοντας τα μειονεκτήματα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». ● Αιχμές και για άλλα πεπραγμένα της θητείας Θεοδωρικάκου.
Και ο «Αντώνης Τρίτσης» ξαναγίνεται… «Φιλόδημος»! Οψιμα κι ενώ έχουν προκληθεί σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων των δήμων, αλλά έχει μεσολαβήσει κι ένας ανασχηματισμός, έρχεται από κυβερνητικά χείλη η παραδοχή για το προβληματικό καθεστώς που διαμορφώθηκε στο κρίσιμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτικό εργαλείο.

Την ύπαρξη «μειονεκτημάτων» που πρέπει να διορθωθούν άμεσα παραδέχθηκε για το πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στη χθεσινή (μέσω τηλεδιάσκεψης) συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Ο Στ. Πέτσας υιοθέτησε την πρόταση των δημάρχων να μπει πλαφόν χρηματοδότησης ανά δήμο, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κατά τα οποία θα έμεναν εκτός προγράμματος (μικροί κυρίως) δήμοι, τη στιγμή που άλλοι δήμοι θα έπαιρναν ένα ολόκληρο χρηματοδοτικό πακέτο.

«Δεχόμαστε την αγωνία των δημάρχων. Ως γενική γραμματεία δεν είχαμε απόλυτη γνώση των λεπτομερειών», ήταν εν είδει αυτοκριτικής το σχόλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχ. Σταυριανουδάκη, που παραδέχθηκε ότι, ανεξαρτήτως ονόματος, είναι «ενιαίο» το πρόγραμμα.

«Τα όσα ειπώθηκαν επιβεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλεγε ψέματα ούτε για τη λειτουργία του προγράμματος “Φιλόδημος Ι” ούτε για τη διαδικασία απορρόφησης πόρων από την ΕΤΕπ», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σπίρτζης, θυμίζοντας ότι η θέσπιση πλαφόν στις χρηματοδοτήσεις ανά δήμο «είχε προβλεφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα “Φιλόδημος”». Να επανέλθουν και τα αντικειμενικά κριτήρια ένταξης του «Φιλόδημου» ζήτησε από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου το μέλος της ΚΕΔΕ, Δ. Μπίρμπας.

Παρότι έμμεσες και… απαλές, αιχμές ακούστηκαν και για άλλα πεπραγμένα της υπουργικής θητείας Τ. Θεοδωρικάκου κατά τη χθεσινή συζήτηση στην ΚΕΔΕ. Αμεσες αλλαγές –χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις– προανήγγειλε ο κ. Πέτσας στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) με στόχο «να γίνει αναπτυξιακός μοχλός».

Υπενθυμίζεται ότι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΤΑΑ, ο κ. Θεοδωρικάκος είχε διορίσει τον νομικό του σύμβουλο και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, ενημέρωσε ότι θα καθυστερήσει το λεγόμενο «ξεσκαρτάρισμα» αρμοδιοτήτων μεταξύ αυτοδιοίκησης και κράτους, καθώς η αρμόδια επιτροπή Κοντιάδη –που συγκροτήθηκε επί θητείας Θεοδωρικάκου– «δεν έχει παραδώσει κάποιο κείμενο».

Επιγραμματικά αναφέρθηκε ο υπουργός στις αλλαγές του εκλογικού νόμου της Αυτοδιοίκησης:

● Μειώνεται σημαντικά κάτω από το 50% το ποσοστό εκλογής από τον πρώτο γύρο (θα απαιτείται ένα ποσοστό μεταξύ 40%-42%, σύμφωνα με τις ισχύουσες πληροφορίες).
● Ο νικητής των εκλογών θα παίρνει τα 3/5 των εδρών.
● Μπαίνει όριο εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. «Προσανατολιζόμαστε να εναρμονιστούμε με όσα ισχύουν στις βουλευτικές εκλογές. Κοντά στο 3%», είπε χθες ο υπουργός.

«Η Ν.Δ. συνεχίζει να βλέπει την αυτοδιοίκηση όχι ως αυτόνομο πεδίο άσκησης πολιτικής δίπλα στις ανάγκες του πολίτη, αλλά ως άλλο ένα πεδίο μεταφοράς των παθογενειών της κεντρικής διοίκησης και της κομματικής αντιπαράθεσης σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό σε κάθε γειτονιά. Προτιμά την οπισθοδρόμηση και την επιστροφή σε ένα εκλογικό μοντέλο που αλλοιώνει την κοινωνική έκφραση, στρεβλώνει την εκπροσώπηση και ευνοεί την αδιαφάνεια στην άσκηση εξουσίας και το πάλαι ποτέ κραταιό πελατειακό σύστημα που οδήγησε εν μέσω άλλων τη χώρα στη χρεοκοπία», τόνισαν χθες σε δήλωσή τους οι τομεάρχες Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης και Μ. Χατζηγιαννάκης.

efsyn.gr

Categories