Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας
Ανεξάρτητα εάν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αυτή αποκαθιστά την αρχαία ιστορία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας, δηλαδή την ελληνικότητα του Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και των αρχαίων Μακεδόνων, όπως και ότι προβλέπει πλήρη απάλειψη όλων των αλυτρωτικών διδασκαλιών του ψευδομακεδονισμού στα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας.
Ωστόσο, εξαιτίας του εμμονικού λαϊκιστή Αντώνη Σαμαρά, που εκβιάζει να ρίξει την κυβέρνηση -κάτι που το γνωρίζουμε όλοι κι ας μην προφασιζόμαστε άγνοια- έχουν κολλήσει μια σειρά από σοβαρά ζητήματα όπως, να αλλάξουν τα βιβλία, να τοποθετηθούν επιγραφές στα αγάλματα που θα τονίζουν ότι αναπαριστούν ιστορικά πρόσωπα του ελληνισμού, η αμυντική συνεργασία του μικρού στρατού αυτής της χώρας με την Ελλάδα, η οικονομική συνεργασία κ.α.
Αυτά είναι πολύ σημαντικά για την εθνική μας ασφάλεια και την ηγεσία μας στα Βαλκάνια.
Το πρωί της Τρίτης η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε μια εύστοχη επισήμανση:
«Ο κ. Σαμαράς έχει παγίως αυτές τις απόψεις με ένα μικρό διάλειμμα, της δικής του πρωθυπουργίας», είπε.
Και πράγματι, έχει απόλυτο δίκιο.
Διότι όσο και να παραμυθιάζεστε μεταξύ σας ορισμένοι στη ΝΔ, που γίνατε «μακεδονομάχοι» όχι λόγω πατριωτισμού αλλά λόγω μίσους στον Τσίπρα, δεν μπορείτε να αρνηθείτε ή να αποκρύψετε ότι στις 27/9/2014 ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά, δήλωσε κατηγορηματικά στη Γ.Σ. του ΟΗΕ ότι η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης (του κ. Σαμαρά) ήταν η σύνθετη ονομασία:
«Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη “Μακεδονία”, για κάθε χρήση, erga omnes», είπε με στόμφο από το βήμα του ΟΗΕ.
Αυτή ήταν η επίσημη διακομματική ελληνική θέση αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διαμορφώθηκε από τον Κώστα Καραμανλή. Αυτή ήταν και η θέση του κ. Σαμαρά.
Σταματήστε επιτέλους κ. Σαμαρά τον εμπαιγμό και τον διχασμό του ελληνικού λαού και τον εκβιασμό της κάθε κυβέρνησης.
Ως πρωθυπουργός επίσης συνεχίσατε να δεσμεύετε διεθνώς τη χώρα στη σύνθετη ονομασία, μια θέση δημιούργημα της παράταξής σας, με την οποία εάν διαφωνούσατε θα μπορούσατε να την είχατε αλλάξει.
Δεν την αλλάξατε όμως. Κάνατε «διάλειμμα», όπως σας το «κάρφωσε» η κ. Μπακογιάννη.
Eπί 150 χρόνια οι παλινωδίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής επέτρεψαν να δημιουργηθεί «μακεδονικό ζήτημα».
Γνωρίζω ακριβώς τι έχει συμβεί. Και οι ευθύνες είναι μοιρασμένες σε όλες τις παρατάξεις. Δεν είναι όλες οι ευθύνες αθώες.
Ωστόσο, με τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουμε μία χρυσή ευκαιρία να λύσουμε οριστικά το μακεδονικό πρόβλημα. Πώς; Καθιστώτας τη Βόρεια Μακεδονία γεωγραφική επέκταση της Ελλάδας, κάτι που το έχουν δηλώσια δημόσια και οι Αμερικανοί.
Όποιος νομίζει ότι τα ζητήματα λύνονται με υπογραφές σε συμφωνίες κάνει λάθος, απόδειξη η Συνθήκη της Λωζάνης, μόνο με την εφαρμογή των συμφωνιών λύνονται.
Εξαιτίας του κ. Σαμαρά επί δύο χρόνια δεν προχωρά η «επέκτασή» μας, δεν προχωρά η ολοκληρωτική μετατροπή αυτού του πολυεθνικού κράτους σε «προτεκτοράτο» μας, με αποτέλεσμα τώρα η Τουρκία να προσπαθεί να διεισδύσει ξανά στη Βόρεια Μακεδονία, υπογράφοντας μνημόνια μαζί της, ενώ τα δικά μας μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία δεν ψηφίζονται από τη Βουλή επειδή εκβιάζει ο κ. Σαμαράς.
Ο πατριωτισμός του κ. Σαμαρά κρίθηκε όταν ήταν πρωθυπουργός, όταν έκανε «διάλειμμα» από αυτόν. Συννενοηθήκαμε κύριοι; Νομίζω πως ναι.