Αποχετευτικό Παράλιων περιοχών Σαρωνικού στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Λυμάτων που εγκρίθηκε πρόσφατα.

Δημοσιευθηκε στην Διαυγεια του ΥΠΕΝ (4/1/21), Το ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ,  που αποτελεί ουσιαστικά το ενοποιημένο σύνολο και των 13 Περιφερειακών Σχεδίων Λυμάτων της χώρας. Σήμερα οι οικισμοί σε μη συμμόρφωση είναι 269 -έναντι 213 που βρίσκονται σε συμμόρφωση, με τις ανάγκες χρηματοδότησης να αγγίζουν συνολικά τα 3,25 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι πόροι θα καλυφθούν κυρίως από το τρέχον ΕΣΠΑ καθώς και από το νέο της περιόδου 2021-2027.

Ειδικότερα, το Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση Λυμάτων το οποίο εγκρίθηκε στις 21/12/20, προβλέπει:

α) Να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι μελέτες στους 38 οικισμούς που δεν έχουν μελέτες. Σε όλη τη χώρα αυτό προβλέπεται να γίνει το 2021, ενώ κάποιοι οικισμοί της Αττικής αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες τους το 2022.

β) Να ολοκληρωθούν εντός του 2021 οι μετρήσεις στους 26 οικισμούς που δεν έχουν πλήρεις μετρήσεις.

γ) Να υποβληθούν για χρηματοδότηση τα έργα για τη δημιουργία υποδομών στους 25 οικισμούς που οι εγκαταστάσεις τους παρουσιάζουν προβλήματα, στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ώστε εντός του 2021 να έχουν εγκεκριμένη χρηματοδότηση.

δ) Να προχωρήσουν άμεσα οι δημοπρατήσεις σε έργα διαχείρισης λυμάτων που έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση τους. Υπάρχουν περίπου 25 μεγάλα έργα που ακόμα δεν έχουν δημοπρατηθεί, παρότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση τους.

Στο Επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής, μεταξύ των οικισμών που δεν διαθέτουν μελέτες, αναφέρεται η περιοχή ΚΙΤΣΙ Κορωπίου που προγραμματίζεται να αποχετευθεί στην Ψυττάλεια με εκτιμούμενο προυπολογισμό έργων 10.663.000 ευρ. Ο εκτιμούμενος Ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται σε 5118.

Επίσης οι οικισμοί (έτσι αναφέρονται στην  Επιχειρησιακό σχέδιο) Αγ Μαρίνας Κορωπίου, Λαγονησίου, Σαρωνίδας, Αναβύσσου και Π. Φώκαιας, με ισοδύναμο πληθυσμό 40.000, θα αποχετευθούν στο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας με εκτιμούμενο προυπολογισμό έργων 206.000.000 εκ ευρώ

Δείτε ολόκληρο το ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ πατώντας εδω. Το σχέδιο της ΑΤΤΙΚΗς είναι στη σελίδα 44 ενώ να υπενθυμίσουμε πως είμαστε σε αναμονή των ανακοινώσεων από ΕΥΔΑΠ και Δημοτική Αρχή Σαρωνικού, για τις λεπτομέρειες του έργου, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα από τον επίσημο Δήμο.

 

Categories