Ερώτηση για την προστασία του Υγρότοπου Αλυκών Αναβύσσου από την Λαικη Συσπείρωση Σαρωνικου στο ΔΣ-video

Ερώτηση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Σαρωνικού (Τάνια Γαλανοπούλου) σχετικά με αίτημα πολιτών, να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού η προστασία του Υγρότοπου των Αλυκών Αναβύσσου.

Μετά την ανάγνωση του αιτήματος, η Δήμητρα Ράπτη ανακοίνωσε ότι θα εισαχθεί το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση. Σημειώνουμε και την παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου κου Κολοκοτρώνη  ο οποίος ρώτησε ποιός έκλεισε την πρόσβαση στις Αλυκές“.

Δείτε το σχετικό video

 

Προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κα Ράπτη

κα Πρόεδρε, στις 21-01-21 κατατέθηκε σε εσάς προσωπικά, στους αρμόδιους αντιδημάρχους κ.κ. Μπούτση Βασίλειο, Γαλάνη Χαράλαμπο, Κυριακόπουλο Ιωάννη, Πατσιαούρα Ηλία, Καραγιάννη Αθανάσιο και Παπαχρήστου Δημήτριο, καθώς και στους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, αίτημα από την Επιτροπή για την προστασία των Υγροτόπων Αναβύσσου.

Το αίτημά τους συνοψίζεται ως εξής:
« Προτίθεται ο Δήμος με τις υπηρεσίες του να προστατέψει τον υγρότοπο των Αλυκών Αναβύσσου, -όπως ορίζει η παράγραφος 54 του Νόμου 4559/2018. Αρκεί να διατηρήσει, επισκευάζοντας τυχόν καταστροφές, την υφιστάμενη περίφραξη η οποία συμπίπτει Ανατολικά, Βόρεια και Νότια με τα σημερινά καθορισμένα όρια του υγροτόπου των Αλυκών Αναβύσσου, και εμποδίζει την είσοδο τροχοφόρων».
Επισημαίνουν μάλιστα ότι εάν το κρίνετε σκόπιμο είναι στη διάθεσή σας για να διευκρινίσουν και να υπερασπίσουν το αίτημά τους κατά την προσεχή συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δεδομένου ότι:
α) οι συγκεκριμένοι υγρότοποι αποτελούν μικρές και ιδιαίτερα ευαίσθητες «νησίδες» βιοποικιλότητας, που φιλοξενούν πληθώρα μεταναστευτικών πουλιών και παρουσιάζουν ανάλογα με την εποχή του χρόνου εξαιρετική ποικιλία χλωρίδας, η προφύλαξή τους από επιβλαβείς ανθρώπινες παρεμβάσεις αποκτά ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο αποκλειστικά για την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας τους, αλλά και για την διαφύλαξη της σπάνιας ομορφιάς του τοπίου της περιοχής.
β) Με την δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως τεύχος Α’ 142/03/09/2018, του άρθρου 54 του Νόμου 4559 /2018 ορίστηκαν τα ακριβή όρια των υγροτόπων 1ης προτεραιότητας Αναβύσσου στους οποίους «απαγορεύεται η δόμηση, η επιχωμάτωση, η άσκηση οχλουσών δραστηριοτήτων και κάθε δραστηριότητα που υποβαθμίζει την οικολογική κατάστασή τους, καθώς και η έκδοση αδειών δόμησης».
γ) το ζήτημα των μέτρων που επιβάλλεται να παρθούν για την προστασία των Υγροτόπων του Δήμου μας είναι εξαιρετικά σοβαρό, απαιτεί πολιτική βούληση και δεν εξαντλείται στα πλαίσια μιας ερώτησης.
Περιορίζομαι σήμερα να ρωτήσω, μεταφέροντας τις εύλογες ανησυχίες συνδημοτών μας τις οποίες συμμερίζομαι απόλυτα, αν ο Δήμος προτίθεται τουλάχιστον να ικανοποιήσει το παραπάνω αίτημα, καθώς και να συζητήσει το ζήτημα σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καλώντας και εκπροσώπους της συγκεκριμένης επιτροπής να τοποθετηθούν.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης
Τάνια Γαλανοπούλου.

28-01-2021
αρ.πρωτ.1461/28-1-2021


Δείτε επίσης και σχετική πρόσφατη ανάρτηση για το θέμα

45 πολίτες υπογράφουν αίτημα να συζητηθεί σε ΔΣ η προστασία του Υγρότοπου Αλυκών Αναβύσσου.

Categories