Ακορντεόν, μέχρι τελικής πτώσεως!

Αφροδίτη Τζιαντζή

Καμιά ανακολουθία δεν βλέπει η κυβέρνηση στις αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις, ανακοινώσεις και διαρροές που έχουν εξουθενώσει την αγορά.

Θα σας πάμε ακορντεόν, μέχρι τέλους. Αυτό είναι το επιμύθιο, μετά τις διαδοχικές φαινομενικά αντικρουόμενες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και των συναρμόδιων υπουργών και τις αποφάσεις για το εξοντωτικό ανοιγοκλείσιμο της αγοράς.

Ή όπως είπε ο πρωθυπουργός, «δεν είναι βλέποντας και κάνοντας, είναι βλέπουμε για να κάνουμε», κατά το δεν είναι ράβε-ξήλωνε, είναι ξήλωνε για να ράψεις. Χθες το πρωί ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης το ξεκαθάρισε: «Μόνο ακορντεόν θα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται, όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμη δεν έχει καταλάβει τι είναι η πανδημία», είπε περιγράφοντας τη νέα αναδίπλωση από τα ανοιχτά καταστήματα στις «αγορές εκτός», με ολίγη από «αγορές εντός» για ένδυση, υπόδηση και βιβλιοχαρτοπωλεία στις «κόκκινες περιοχές», όπως Αττική, Πάτρα, Χαλκίδα κ.λπ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν υπάρχει καμία ανακολουθία στο να βγαίνουν κάθε τρεις και λίγο σε τηλεπαράθυρα ή με ανώνυμες διαρροές στο διαδίκτυο στελέχη του υπουργείου και της κυβέρνησης και να ξεχνάει ο ένας τι είχε πει πριν από λίγο ο άλλος, διαψεύδοντας ο λαλήσας τον προλαλήσαντα και όλοι μαζί την κοινή λογική. Τα περιστατικά δεν είναι ένα ή δύο, είναι αρκετά.

Για παράδειγμα, στις 16 Νοεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης προανήγγειλε το άνοιγμα του λιανεμπορίου και συντόμως της εστίασης, για να τον διαψεύσουν την ίδια ημέρα ο υπουργός Υγείας και ο υπουργός Ανάπτυξης, με «διορθωτική δήλωση». Μια άλλη πανηγυρική διάψευση ήταν στις 2 Ιανουαρίου, όταν ο υπουργός Ανάπτυξης βγήκε πρωί πρωί στον Αυτιά και έταζε άνοιγμα της λιανικής, για να το πάρει πίσω το μεσημέρι, αφού τον «άδειασε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας.

Πιο πρόσφατη κυβερνητική παλινωδία, οι εξαγγελίες του γ. γραμματέα Εμπορίου και Κατανάλωσης Π. Σταμπουλίδη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη περί «χρονομετρικού κόφτη» στις αγορές στις 25 Ιανουαρίου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Ταραντίλη να δηλώνει πλήρη άγνοια για το θέμα, στην ενημέρωση των συντακτών λίγες ώρες αργότερα.

Oλα τα παραπάνω θα ήταν πταίσματα αν υπήρχαν αξιόπιστοι θεσμικοί δίαυλοι ενημέρωσης του κοινού και των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων της αγοράς. «Το λιανεμπόριο δεν μπορεί να ανοιγοκλείνει από τα τηλεπαράθυρα», εξέφραζε την αγανάκτησή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ένα μόλις 24ωρο πριν από την ανακοίνωση του νέου λοκντάουν στην Αττική.

«Οι συνεχείς μεταπτώσεις από τα ανοιχτά καταστήματα σε υβριδικά και πολύπλοκα πλαίσια λειτουργίας προκαλούν σύγχυση σε εμπόρους και καταναλωτές και νέο σοβαρό πλήγμα στα ταμεία των επιχειρήσεων», σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γ. Καρανίκας, χαρακτηρίζοντας τον συνδυασμό click away και μερικού click in shop «αναγκαίο κακό».

Με καρτερικότητα αντιμετώπισε το «click back», όπως αποκάλεσε το μερικό κλείσιμο των καταστημάτων, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής, εκφράζοντας την ελπίδα να ξανανοίξουν «πριν καταλήξουμε οριστικά στις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας». Οργισμένη ήταν η αντίδραση του ΕΣΑ, ο οποίος διαμαρτύρεται ότι «τρεις δρόμοι και πέντε αλυσίδες δημιούργησαν λάθος εικόνα για έναν κλάδο με καταστήματα και επιχειρηματίες που σέβονται απόλυτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οδηγώντας στον άδικο διαχωρισμό του click away και click in shop, στις «κόκκινες» περιοχές», ζητώντας μέτρα στήριξης και «κούρεμα του τεράστιου χρέους που έχουμε κρύψει κάτω από το χαλί».

Σύγχυση Jumbo
Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί στην αγορά, η νέα κυβίστηση του ομίλου Jumbo, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσει με «κλικ εντός» στις «κόκκινες περιοχές», για να το πάρει πίσω αυθημερόν, αφού έκρινε ότι δεν τον συμφέρει εφόσον αφορά μόνο ένδυση και χαρτικά και όχι τα βασικά εμπορεύματα της αλυσίδας παιχνιδιών. Οι παλινωδίες της αυτοκρατορίας του Απόστολου Βακάκη μπορούν να ερμηνευτούν ως ιδιόμορφος εκβιασμός προς την κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα, που ουδέποτε διαψεύστηκαν, η αλυσίδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για άνοιγμα της λιανικής, πιέζοντας έντονα το υπουργείο Ανάπτυξης ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδας.

efsyn.gr

Categories