Δεν πείθει η δέσμη μέτρων για την εστίαση

«Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος» τονίζουν από την Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε δέσμη μέτρων για να καθησυχάσει την αγωνία των επιχειρηματιών του κλάδου χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με επαγγελματίες της εστίασης και όχι με κάποιο εκλεγμένο όργανο που εκπροσωπεί τον κλάδο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για το επόμενο διάστημα που περιλαμβάνει:

Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματα και τον Μάρτιο
Μηδενικό μισθολογικό καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την πολιτεία.
Διατήρηση του μειωμένου Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Επέκταση και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο.
Το κράτος θα καλύψει πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων. Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές».

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Οι παρεμβάσεις των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη δική του παρέμβαση, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ως υπουργείο Οικονομικών, με τον κλάδο της εστίασης επικοινωνούμε σε μηνιαία βάση και το γνωρίζουν. Έχουμε ενσωματώσει στο οπλοστάσιό μας αρκετές από τις προτάσεις που ακούσαμε, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς (…)».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ενημέρωσε για τη συζήτηση με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε «να φτιάξουμε ένα ΕΣΠΑ επικεντρωμένο στην εστίαση».

«Πάρτε τα κλειδιά – Δώστε μας πίσω τις ζωές μας»

Παρά τις υποσχέσεις και τα ωραία λόγια οι επαγγελματίες του κλάδου δείχνουν να χάνουν την υπομονή τους αναφέροντας πως οι επιχειρήσεις Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας «κινδυνεύουν από λουκέτα» καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος το πρωί (10.00-14.00) της Τετάρτης (10/02).

«Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις. Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο φόβος, η αγανάκτηση, η αβεβαιότητα μετατρέπονται σε απελπισία και οργή» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) υπογραμμίζοντας: «Πάρτε τα κλειδιά – Δώστε μας πίσω τις ζωές μας – Ανοίξτε το οξυγόνο».

«Ο κ. Μητσοτάκης να είναι σίγουρος. Τα λουκέτα και οι απολύσεις στην εστίαση θα έχουν τη δική του υπογραφή»

Έχει αφήσει τους επαγγελματίες της εστίασης «στο έλεός τους μέχρι αφανισμού» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας προ των ευθυνών του τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Αφού άρχισαν τα μαζικά λουκέτα και οι απολύσεις και αφού ο υπουργός του χλεύασε ερειστικά την αγωνία επιβίωσης χιλιάδων καταστηματαρχών και εργαζομένων στην εστίαση, τώρα ο κ. Μητσοτάκης τους συνάντησε για να κατευνάσει τις ολοένα και αυξανόμενες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

Το μόνο που έκανε ωστόσο είναι να ανακυκλώσει τις υποσχέσεις για τα ίδια ανεπαρκή μέτρα, χωρίς να πει κουβέντα για μη επιστρεπτέα ενίσχυση και για κούρεμα των σωρευμένων χρεών της πανδημίας» σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και καταλήγει: «Ο κ. Μητσοτάκης να είναι σίγουρος. Τα λουκέτα και οι απολύσεις στην εστίαση δεν θα έχουν την υπογραφή του κ. Γεωργιάδη αλλά τη δική του».

Στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο Chef και ιδιοκτήτης επιχείρησης στον Πειραιά, Λευτέρης Λαζάρου, ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Πετρούπολη, Μακρής Παύλος, ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Λάρισα, Μπρέλλας Κώστας, ο ιδιοκτήτης επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, Μητράκος Γιώργος, ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στην ‘Ανω Γλυφάδα, Καραΐνδρος Αθανάσιος, η ιδιοκτήτρια εστιατορίου στο Μοσχάτο, Οικονόμου Κυριακή, ο ιδιοκτήτης επιχειρήσεων εστίασης στο Παλαιό Φάληρο, Βουλγαράκης Ιωάννης και η ιδιοκτήτρια επιχείρησης εστίασης στο Μοσχάτο, Καβαλέρου Καλλιόπη.

Παρών στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ‘Ακης Σκέρτσος.

efsyn.gr

Categories