Κοινότητα Σαρωνίδας- Ομόφωνη απόφαση: ΟΧΙ στην κατάργηση των Κοινοτήτων (video+πινακας αποφάσεων)

Η απόφαση -γνωμοδότηση του έκτακτου Κοινοτικού Συμβουλίου Σαρωνίδας της 4/2/21.

Ομόφωνα, ” ΟΧΙ” στην κατάργηση Κοινοτικών Συμβουλίων και

Κατα πλειοψηφία, συμφωνία με το κείμενο της  επιστολής του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Κερατέας με την προυπόθεση την προσθήκη του όρου ” ΜΗ Κατάργηση των Κοινοτικών Συμβουλίων”.

 

το video της συνεδρίασης

H Επιστολή-πρόταση του Προέδρου της Κοινότητας Απ.Ζορμπά για την οποία πρέπει να υπογραμμίσουμε πως εστάλη στους Προέδρους των Κοινοτήτων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού με τις εξής διευκρινίσεις: Τετ, 3 Φεβ 2021 : Επιστολή Κοινοτήτων Δήμων Λαυρεωτικής -Σαρωνικού προς Υπουργό Εσωτερικών – Καλησπέρα σας, Σε συνέχεια της χθεσινής μας συζήτησης, σάς προωθούμε την προτεινόμενη επιστολή με σκοπό να προταθεί στην αυριανή συνεδρίαση όλων των Κοινοτικών μας Συμβουλίων. Σας παρακαλούμε να μας στείλετε αύριο το βράδυ μέχρι τις 11μμ , πιθανές προσθήκες ή μικρές διορθώσεις αν κρίνετε ότι αυτές είναι σημαντικές.
Τέλος, επειδή το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για τις Κοινότητες μας, να επιδιώξουμε να λάβουμε ομόφωνες αποφάσεις για να εκφραστεί η καθολική διαμαρτυρία μας.
Την Παρασκευή η επιστολή θα προωθηθεί με mail στον κ.Βορίδη και τους υπόλοιπους αποδέκτες και ταυτόχρονα θα κοινοποιείται στα email όλων σας Το Σαββατοκύριακο θα στείλουμε εκ μέρους όλων των Κοινοτήτων κοινό δελτίο τύπου στις ιστοσελίδες, στο οποίο θα ενσωματώνεται το κείμενο της επιστολής και η καθολική αντίθεση μας στο νέο νομοσχέδιο. Με εκτίμηση Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κερατέας Απόστολος Ζορμπάς

 

Κερατέα, 04 Φεβρουαρίου 2021

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εσωτερικών
κ. Μάκη Βορίδη

ΚΟΙΝ: α) Βουλευτές Περιφέρειας Α΄ Ανατολικής Αττικής
κα Μαρτίνου Αθανασία, κ. Βλάχο Γεώργιο, κ. Οικονόμου Βασίλειο,
κ. Σπίρτζη Παναγιώτη, κ. Αθανασίου Αθανάσιο, κ. Σκουρολιάκο Παν.
κ. Γκιόκα Ιωάννη, κ. Μυλωνάκη Ιωάννη, κα Απατζίδη Μαρία.
β) Διοικητικό Συμβούλιο ΚΕΔΕ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή μας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την άποψη των Τοπικών Συμβουλίων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, τα οποία σύσσωμα με αποφάσεις που ελήφθησαν ομόφωνα, αντιδρούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αποτελεί ταφόπλακα για το θεσμό των Κοινοτήτων.
Οι Τοπικές Κοινότητες ειδικά εκείνες με μεγάλο αριθμό κατοίκων και έκταση, αποτελούν ένα διοικητικό όργανο, ένα αιρετό θεσμό που βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους πολίτες και αφουγκράζεται άμεσα τα προβλήματά τους. Οι Σύμβουλοι, όλη αυτή την περίοδο ακόμα και χωρίς καμία αποφασιστική αρμοδιότητα στη διαχείριση των Κ.Α.Π., ενισχύουν με κάθε τρόπο και μέσο την αποκεντρωμένη διοίκηση του Α΄ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με γνώμονα αυτό θα περιμέναμε από ένα νέο νομοσχέδιο να αναγνωρίσει αυτό τον επιτυχημένο ρόλο και να ενισχύσει το θεσμό των Κοινοτήτων δίνοντάς τους ουσιαστικές αρμοδιότητες και λόγο στην διαχείριση των Κ.Α.Π. Σε Μητροπολιτικούς Δήμους, όπως ο Δήμος Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, με μεγάλο πληθυσμό, έκταση και πολλούς οικισμούς, ο ρόλος της Κοινότητας είναι πιο απαιτητός και αναγκαίος.
Κατόπιν των ανωτέρω, ζητούμε :
1. Να διατηρηθεί η ανεξαρτησία των Κοινοτήτων με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και ξεχωριστή κάλπη.

2. Να επανέλθουν στις Κοινότητες ουσιαστικές αρμοδιότητες όπως η διαχείριση των ΚΑΠ.

3. Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στα Δημοτικά Συμβούλια, στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

4. Να μεταβιβαστεί η πλήρης διαχείριση της παγίας προκαταβολής στα Κοινοτικά Συμβούλια.

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, γνωρίζουμε την ευαισθησία σας για τον τόπο μας. Έναν τόπο με Ιστορία, ισχυρό παρελθόν παρών αλλά και μέλλον, με συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη.
Σας παρακαλούμε να αφουγκραστείτε τη φωνή όλων των Κοινοτήτων και να μην προχωρήσετε στην οριστική αποδόμηση του θεσμού της Κοινότητας.
Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι όλα τα μέλη των Κοινοτήτων είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε τις Κοινότητές μας και να ενισχύσουμε το ρόλο τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με εκτίμηση,

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ και ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

 

 

Categories