Μην πυροβολείτε τους γιατρούς

Ντάνι Βέργου

Ψευδείς χαρακτηρίζει η ΕΙΝΑΠ τις κυβερνητικές αιτιάσεις ότι οι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί σε μικρό ποσοστό με στόχο να χρεωθούν την ευθύνη για τη διασπορά των μεταλλάξεων του ιού σε νοσοκομειακές δομές ● Το υπ. Υγείας «διορθώνει» το ατυχέστατο τελεσίγραφο της μίας ημέρας που είχε δώσει στην α΄ φάση στους υγειονομικούς 

Εξαλλοι είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί με την απαράδεκτη επίθεση που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες εναντίον των υγειονομικών συνολικά η κυβέρνηση, επιχειρώντας να κρύψει την ευθύνη της για τη διασπορά του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους του ιού στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αχαΐας, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο και στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας».

Το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών της χώρας (ΕΙΝΑΠ) κατήγγειλε χθες ως ψευδείς τις κατηγορίες ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουν εμβολιαστεί σε υψηλό ποσοστό, όταν υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία ανά νοσοκομείο που αποδεικνύουν ποσοστό εμβολιασμών 80%-90% (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Γεννηματάς, Τζάνειο, Νίκαια, Θριάσιο, Αττικό κ.λπ.), απαιτεί από την εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και άλλους κυβερνητικούς αρμόδιους να επανορθώσουν και να ζητήσουν συγγνώμη, ενώ επισημαίνει πως «και η επίσημη τηλεοπτική ενημέρωση για θέματα επιδημίας πρέπει επιτέλους να πάψει να αποτελεί πεδίο εκτόξευσης ψευδών πυροτεχνημάτων»…

Μετά την περιγραφή της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών (ΙΣΠ) Αννας Μαστοράκου στην «Εφ.Συν.» («Κατηγορούν τους… γιατρούς για τη διασπορά του ιού στην Πάτρα», 4/2/2021) της προβληματικής διαδικασίας εμβολιασμού στη χώρα -από την αρχή μέχρι και σήμερα- για τους υγειονομικούς, που έχουν πρώτη προτεραιότητα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά είχαν μία και μοναδική ευκαιρία στον εμβολιασμό, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στο ΕΣΥ παραμένει πρώτη προτεραιότητα».

«Ακόμα και εάν προκύψει ακύρωση από κάποιον ηλικιωμένο, προηγούνται τα σώματα ασφαλείας! Οι υγειονομικοί είναι τελευταίοι. Δεν είναι σωστή η διαδικασία αυτή. Διότι η προτεραιοποίηση είναι προτεραιοποίηση. Δεν νοείται να μην υπάρχει διαδικασία που να θέλει ένας υγειονομικός να εμβολιαστεί και να μην μπορεί», τόνιζε χθες η κ. Μαστοράκου. Η καταγγελία είναι σοβαρή.

Εμβόλιμα
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έλαβε πρόσφατα συγκεκριμένη απόφαση προκειμένου να μη χαθεί καμία δόση του εμβολίου: εάν υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες στο τέλος μιας ημέρας και σε περίπτωση αδυναμίας μετάβασης στο εμβολιαστικό κέντρο από άτομα της προτεραιοποίησης, να καλούνται στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δεδομένης της ετοιμότητάς τους, αλλά και του μηχανισμού τους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εάν υπάρχουν υγειονομικοί ή ηλικιωμένοι που θέλουν να εμβολιαστούν και δεδομένα έχουν προτεραιότητα -ακόμα και αν την επόμενη ημέρα έχουν προγραμματισμένο ραντεβού- δεν θα κληθούν εκείνοι αλλά η αστυνομία. Το υπουργείο Υγείας έχει ευθύνη για την τήρηση της προτεραιοποίησης. Θα επανέλθουμε.

Το υπουργείο Υγείας επιχείρησε χθες να δικαιολογηθεί: «Ολοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορούν καθημερινά να χρησιμοποιήσουν τις αδιάθετες δόσεις όλων των εμβολιαστικών κέντρων της χώρας και μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν υγειονομικοί που θέλουν να εμβολιαστούν ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναπλήρωσης από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Ταυτόχρονα, παραμένουν στις ομάδες προτεραιοποίησης και μπορούν να κλείσουν ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr».

📍 Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.070 νέα γνωστά κρούσματα -533 στην Αττική, 87 στη Θεσσαλονίκη, 81 στην Πάτρα-, ενώ ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός, στο 6,5%. Καταγράφηκαν ακόμα 25 απώλειες ανθρώπινων ζωών, ακόμα ένα γνωστό κρούσμα του βρετανικού στελέχους στη βόρεια Ελλάδα -σύνολο 205-, ενώ 249 βαριά νοσούντες νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και ένα 9χρονο παιδάκι σοβαρά στην Πάτρα.

efsyn.gr

Categories