Διακόπτης του 1972 ευθύνεται για τη νύχτα κόλασης στο Θριάσιο

Σε απαρχαιωμένο εξοπλισμό στον κόμβο υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο αποδίδεται το προχθεσινοβραδινό μπλακ άουτ, που καθιστά τους κατοίκους της περιοχής υποψήφια θύματα βιομηχανικού ατυχήματος ανά πάσα στιγμή.

Εξοπλισμός κατασκευασμένος έως και μισόν αιώνα πριν, το 1972, ήταν αυτός που αστόχησε και προκάλεσε το μπλακ άουτ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα προχθές, όταν κόμβος υπερυψηλής τάσης στον Ασπρόπυργο πήρε φωτιά, «χαρίζοντας» ακόμα μια νύχτα της κολάσεως στο πολύπαθο Θριάσιο Πεδίο.

Κόλαση που δεν μπόρεσε καν να αποτυπωθεί επιστημονικώς, αφού ο σταθμός του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Ελευσίνα τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω της διακοπής ρεύματος που είχε προκληθεί!

Τα παραπάνω αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους οι αρμόδιοι που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου 2021. Οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρισμού μπορεί να αποκαταστάθηκαν χωρίς μεγάλη καθυστέρηση σε δεκάδες περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου, όμως για τους κατοίκους σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα, που βρέθηκαν περικυκλωμένοι από φωτιές και εκρήξεις, η κατάσταση που δημιουργήθηκε τους θύμισε για ακόμα μια φορά πόσο εύκολο είναι να πέσουν θύματα ενός σοβαρού βιομηχανικού ατυχήματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ για το δίκτυο υψηλής τάσης), το συμβάν προκλήθηκε από μια «διπλή» βλάβη. Αφενός σε αυτομετασχηματιστή που βρίσκεται μέσα στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου, αφετέρου στον αντίστοιχό του διακόπτη.

Ο ΑΔΜΗΕ παραδέχεται ότι ο μεν διακόπτης ήταν κατασκευασμένος το 1972, ο δε αυτομετασχηματιστής το 1986, αναγνωρίζει την «παλαιότητα» και προσπαθεί στη συνέχεια να πείσει ότι προσπάθησε εγκαίρως για την ανανέωση αλλά δεν τα κατάφερε.

Οπως αναφέρει, ξεκίνησε το 2018 διαγωνισμό για την προμήθεια 10 νέων αυτομετασχηματιστών, ωστόσο το υλικό αυτό αναμένεται να παραδοθεί προσεχώς «λόγω προσφυγών κατά του διαγωνισμού» που είχαν συνέπεια η διαδικασία να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020. Μιλά επίσης ο ΑΔΜΗΕ για ένα «φιλόδοξο πενταετές πρόγραμμα ανανέωσης εξοπλισμού, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ» και υπόσχεται εντός των επόμενων ημερών να υπογραφεί και η σύμβαση του έργου πλήρους ανακατασκευής του ΚΥΤ Κουμουνδούρου που θα τελειώσει το 2023.

Ο ΑΔΜΗΕ δεν χάνει την ευκαιρία, παρά τα όσα προηγήθηκαν, να επαναλάβει ότι «προκειμένου να διασφαλιστεί το αναγκαίο επίπεδο αξιοπιστίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ηλεκτροδότησης, είναι απαραίτητη η αναβάθμιση του ΚΥΤ Αργυρούπολης στην Υπερυψηλή Τάση (στα 400 kV από 150 kV), καθώς και η πλήρης ανακατασκευή του ΚΥΤ στο Ρουφ.

Επισημαίνει ακόμα ότι η Πελοπόννησος δεν θα είχε μείνει χωρίς ρεύμα εάν είχε ολοκληρωθεί ο Δυτικός Διάδρομος (Μεγαλόπολη-Πάτρα-Δυτική Στερεά) που έχει «κολλήσει» σε δύο πυλώνες λόγω των αντιδράσεων της Μονής Αγίων Θεοδώρων κοντά στα Καλάβρυτα.

Ποιες ήταν, όμως, οι επιπτώσεις για όσους έζησαν το προχθεσινό βράδυ βλέποντας τις φωτιές που έζωσαν το Θριάσιο; Η ισχυρή έκρηξη στο ΚΥΤ και η πλήρης διακοπή ρεύματος που ακολούθησε προκάλεσαν επεισόδιο στα Διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ. Οι πυρσοί των δύο διυλιστηρίων γιγαντώθηκαν με φλόγες ορατές από χιλιόμετρα μακριά, ενώ εκτονώθηκαν τεράστιες ποσότητες καυσαερίων.

Για αρκετές ώρες οι κάτοικοι των περιοχών δεν ήξεραν τι ακριβώς συμβαίνει. Με το σκοτάδι να επικρατεί μέσα στα σπίτια τους, τις φλόγες των πυρσών να φωτίζουν τον ουρανό, τις σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων να κυριαρχούν και την ατμόσφαιρα να βαραίνει συνεχώς από τα υλικά που καίγονταν, ήταν αρκετοί εκείνοι που μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και έφυγαν προς την Πάρνηθα, φοβούμενοι τα χειρότερα.

Η κατάσταση παρέμεινε έτσι ώς τα ξημερώματα ενώ ακόμη και χθες η ατμόσφαιρα μύριζε ενοχλητικά. Ωστόσο, ο ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνει ότι δεν προκλήθηκε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ότι ο εξοπλισμός που καταστράφηκε «δεν περιείχε επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως PCB/PCT» (κλοφέν). Τα ΕΛ.ΠΕ. χαρακτήρισαν το συμβάν με τους γιγάντιους πυρσούς «απόλυτα φυσιολογικό» καθώς προκύπτει ακριβώς για λόγους ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Οσο για τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος που βρέθηκαν χθες στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου, ανέφεραν ότι οι μετρήσεις στα αιωρούμενα σωματίδια ήταν «χαμηλές, εντός φυσιολογικών ορίων» μετά τις 2 τα ξημερώματα. Και εκεί ακριβώς αποκαλύπτουν το αδιανόητο, ότι, δηλαδή, την ώρα της μεγάλης φωτιάς, μετά τις 11 μ.μ., ο πλησιέστερος Σταθμός Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας στην Ελευσίνα ήταν εκτός λειτουργίας λόγω της διακοπής ρεύματος που προκάλεσε η φωτιά…

efsyn.gr

Categories