Αλλάζει το άρθρο για τη λογοκρισία στη μουσική – «Bella Ciao» φώναξαν οι καλλιτέχνες

Το Bella Ciao #απαγορεύεται. Η Guernica #απαγορεύεται. Το 1900 #απαγορευεται», ανέφερε χαρακτηριστικά το ψήφισμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου – «Η τέχνη δεν μπορεί να υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό»

Κινητοποιήσεις καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη (11/02) στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στον «τρομονόμο» που προωθείται και την οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει και λόγω του κορονοϊού, πετυχαίνοντας μια πρώτη «νίκη», καθώς αλλάζει αλλάζει το άρθρο για τη λογοκρισία στη μουσική.

Ειδικότερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα πραγματοποίησαν στα Προπύλαια, φορείς των καλλιτεχνών.

Κατόπιν, η πορεία προχώρησε προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου ήταν σε συζήτηση το επίμαχο νομοσχέδιο, προκειμένου να κατατεθεί το ψήφισμα των καλλιτεχνών περί απόσυρσης του άρθρου 8 από το «νομοσχέδιο Λιβάνιου».

Μετά το συλλαλητήριο, έγινε γνωστό από το υπουργείο Επικρατείας, η επίμαχη διάταξη του άρθρου 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά μέσα θα αποσυρθεί και θα τροποποιηθεί.

Ιδιαίτερο ήταν το ψήφισμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, το οποίο συνόδεψε το κάλεσμά του στη διαδήλωση που έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

«Το Bella Ciao #απαγορεύεται. Η Guernica #απαγορεύεται. Το 1900 #απαγορευεται», ανέφερε χαρακτηριστικά το ψήφισμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, που υπογράφηκε από πλήθος καλλιτεχνικών σωματείων και φορέων.

«Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του “τρομονόμου” στην Τέχνη μας! Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή -ψηφίζεται στις 11/02- νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα. («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»).

Δειτε το video ΕΔΩ

Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα», ανέφερε το κάλεσμα κατά τα άλλα.

Για το ίδιο θέμα η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών σημείωσε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση-κάλεσμα της:

«Επιδιώκεται το καλλιτεχνικό, οπτικοακουστικό έργο να λογοκρίνεται ώστε να κριθεί αν αποτελεί δημόσια απειλή ή παρακινεί σε τρομοκρατική πράξη! Σε πολλές ευρωπαϊκές ώρες που έχει εφαρμοστεί η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία (Ισπανία, Γερμανία) πολλοί καλλιτέχνες έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση επειδή θίγουν κοινωνικά ζητήματα και κρίνουν τις κυβερνήσεις τους μέσα από το έργο τους! Αυτό σημαίνει ελαχιστοποίηση παραγωγής και διανομής έργου με ριζοσπαστικό, προοδευτικό περιεχόμενο, υποβάθμισηςτης αισθητικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής αξίας του οπτικοακουστικού έργου».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος, τόνισε μετά την πορεία των καλλιτεχνών στον υπουργό Επικρατείας, Όπως τόνισε,: Επειδή, δεν θέλουμε να υπάρχει ουδεμία παρανόηση, που να οδηγεί σε ανυπόστατες καταγγελίες περί λογοκρισίας, το άρθρο 8 του νομοσχεδίου τροποποιείται ως εξής:

Άρθρο 8

Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος

(Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13)

«Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32».

Αξίζει να σημειωθεί πως η προηγούμενη διατύπωση ανέφερε:

«Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει:

α) να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού,

β) να εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 187Α ΠΚ, 187Β ΠΚ και 32 έως 35 του ν. 4689/2020 (Α΄103)».

ΚΚΕ: Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι να απαιτήσουν την απόσυρση του «τρομονόμου»

«Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καταψήφισε ήδη στη βουλή τις διατάξεις, καταγγέλλοντας ότι στο όνομα της υποκίνησης σε βία ή μίσος και πρόσκλησης σε τρομοκρατικό έγκλημα έρχονται να απαγορεύσουν στο διαδίκτυο κάθε έργο με προοδευτικό, ριζοσπαστικό περιεχόμενο, επισείοντας βαριές ποινές φυλάκισης για τους καλλιτέχνες δημιουργούς του, ακόμη και για τους χρήστες που το αναρτούν, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες. Κάτω από την καίρια και μαζική αντίδραση των καλλιτεχνών η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ελιχθεί με αναδιατύπωση των συγκεκριμένων άρθρων, που δεν αλλάζει ωστόσο την ουσία τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και κατέληξε:

«Το ΚΚΕ καλεί τους καλλιτέχνες, αλλά και όλους τους εργαζόμενους, που θα πάψουν να έχουν πρόσβαση, ακόμη και στα αριστουργήματα της προοδευτικής παγκόσμιας τέχνης, να καταδικάσουν τη νέα αυτή αυταρχική και τρομοκρατική επίθεση της κυβέρνησης. Να απαιτήσουν την ολοσχερή απόσυρση των συγκεκριμένων άρθρων, προσυπογράφοντας μαζικά το ψήφισμα των σωματείων, δυναμώνοντας τον αγώνα για τα δικαιώματά τους. Η βία και η τρομοκρατία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις, που συναποφασίζουν τη βαθιά αντιδραστική πολιτική της και όχι από τους προοδευτικούς καλλιτέχνες, το εργατικό- λαϊκό κίνημα γενικότερα, το οποίο με τους αγώνες του θα τις αποκρούσει».

 

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

altsantiri.gr

Categories