Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή – Τα βέλη που αντάλλαξαν

Τη σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Όπως είπε, στο εξής βασικά την ευθύνη θα έχει η μονάδα ασφάλειας και προστασίας, που θα υπάγεται απευθείας στον πρύτανη ή τον αντιπρύτανη.

Χωρίς όπλα
Αυτή θα πλαισιώνεται από τη νέα αυτή ομάδα, η οποία θα αποτελείται από στελέχη της ΕΛΑΣ, που θα είναι στα Πανεπιστήμια χωρίς όπλα αλλά με ειδική εκπαίδευση, θα συνεργάζονται με τον πρύτανη, καθώς και με την ειδική συμβουλευτική επιτροπή, ένα νέο όργανο που θα μελετά τις συνθήκες φύλαξης κάθε Σχολής.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η πρόσβαση στα Πανεπιστήμια θα είναι ελεγχόμενη, ώστε να πάψουν να μετατρέπονται σε γιάφκες περιθωριακών και εκθετήρια παρεμπορίου.

«Οι σχολές θα κλείσουν έτσι την πόρτα στη βία, ανοίγοντας την πόρτα στην ελευθερία.

»Με περιμετρική φύλαξη, με τεχνικά μέσα θα αποτρέπονται παράνομες πράξεις και θα εντοπίζονται εγκαίρως και περιπτώσεις ατυχημάτων ή έκτακτων κινδύνων» τόνισε.

«Κανένα τάγμα εφόδου δεν έχει θέση στον κόσμο της προόδου» είπε περαιτέρω.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως προστασίας του πανεπιστημιακού ιδρύματος, ένα σώμα με αποκλειστικό πεδίο το οποίο θα συγκροτείται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ χωρίς όπλα και με ειδική εκπαίδευση.

Αν και τώρα η Αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει παντού όπου υπάρχουν παραβατικές πράξεις, η δράση μέσα στα πανεπιστήμια παραμένει ευαίσθητη, ανέφερε ενώ μίλησε και για την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια ώστε όπως είπε, να πάψουν οι αίθουσες να μετατρέπονται σε γιάφκες περιθωριακών, οι χώροι να γίνονται εστίες παραεμπορίου και οι σχολές να κλείσουν την πόρτα στη βία, ανοίγοντας την πόρτα στην ελευθερία.

Όπως συμπλήρωσε, παντού στον κόσμο η είσοδος σε αίθουσες και εργαστήρια και βιβλιοθήκες είναι ελεγχόμενη και παντού λειτουργούν υπηρεσίες ασφάλειας.

«Πουθενά στον κόσμο, όμως, δεν έχουμε εικόνες σαν του δικού μας πανεπιστημίου, με ιστορικά κτίρια να βανδαλίζονται, εξοπλισμούς να λεηλατούνται και κυρίως ανθρώπους να απειλούνται, καθηγητές να χτυπιούνται, κοπέλες να βιάζονται, ναρκωτικά να διακινούνται. Αυτά συμβαίνουν μόνο στην πατρίδα μας, δυστυχώς, σε αυτή την έκταση» υπογράμμισε.

Επιπλέον, υποστήριξε πως η δήθεν απειλή για τα προσωπικά δεδομένα από τις κάμερες, δεν ισχύει. «Οι κάμερες θα είναι σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που εγκρίνει και η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή» σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά, είναι μια κίνηση που αφυπνίζει και ένα μήνυμα ότι η δημοκρατία μας λειτουργεί παντού και για όλους.

«Στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία» ανέφερε.

«Συντηρητικός είναι σήμερα όποιος συντηρεί αυτά που δεν αξίζουν να συντηρηθούν.

»Προοδευτικός είναι αυτός που θέλει να τα αλλάξει και να τα κάνει καλύτερα. Διαλέξτε ρόλους.

»Δυστυχώς η αντιπολίτευση επιμένει στην τακτική των κραυγών αλλά και της σιωπής.

»Κραυγές κατά του εξορθολογισμού των σπουδών κι ενός ανύπαρκτου αυταρχισμού και σιωπή για τα απαξιωμένα μαθήματα, τους αιώνιους φοιτητές, την ωμή βία και την παραβατικότητα» επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης η βάση εισαγωγής διολίσθησε, το Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο παραδόθηκαν κυριολεκτικά στον εξτρεμισμό και το κοινό έγκλημα, προγραμματισμένα επεισόδια γίνονταν κάθε Σαββατοκύριακο, η τότε κυβέρνηση απέσυρε στάσεις λεωφορείων, υποκαταστήματα τραπεζών και το κράτος συνθηκολόγησε με το παρακράτος.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για φλερτ με τη βία, λέγοντας πως από κάποιους δυστυχώς συνεχίζεται.

«Πώς αλλιώς εξηγείται πως επώνυμα στελέχη σας υποστηρίζουν τον Κουφοντίνα, τον αμετανόητο δολοφόνο 11 ανθρώπων» είπε στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Ακόμα και σήμερα στελέχη σας οργανώνουν κορωνοσυλαλλητήρια.

»Ο αρχηγός σας δήλωσε ότι δέχεται το ρίσκο να ασθενήσουν από κορωνοϊό οι συμμετέχοντες.

»Κανείς δεν σας εκχώρησε την ευθύνη για τη ζωή των άλλων, ώστε να τη θέτετε σε κίνδυνο με την ασφάλεια ότι εσείς είστε εμβολιασμένος».

«Η Βουλή λειτουργεί και η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα» συνέχισε και κάλεσε την αντιπολίτευση να συνυπογράψει ένα κείμενο για υποτροφίες προς φοιτητές και υποψήφιους φοιτητές για την καθιέρωση βραβείων για μαθητές με βαθμό όχι κάτω από 18,5 και για αριστεύσαντες σπουδαστές ανώτατων σχολών.

Εξήγησε δε ότι το κείμενο είναι της Νεολαίας Λαμπράκη και τόνισε πως «αν δεν συμφωνείτε με εμάς, τουλάχιστον να συμφωνήσετε με εμβληματικές προσωπικότητες μιας άλλης αριστεράς με την οποία δεν έχετε καμία σχέση».

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, σημειώνοντας πως «υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος κι άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον.

»Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά.

»Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων.

»Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή κι επιλογή των σπουδών κι αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς τη με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο εν λόγω σχέδιο νόμου κινούνται σε τέσσερεις σαφείς κατευθύνσεις:

«Διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή. Ένα όριο που θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα.

»Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί, αντί να καταλήγει, τυχαία πολύ συχνά, σε ένα τμήμα από το οποίο είναι πολύ πιθανό ποτέ να μην αποφοιτήσει.

»Ενισχύουν δε την παράλληλη οδό της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

»Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, με ένα πρόσθετο περιθώριο δύο-τριών ετών, πέραν της κανονικής διάρκειάς τους, προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές, αλλά κι όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

»Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια μεσουρανούν εξαιρετικοί επιστήμονες.

Υπάρχουν πολλές αναγνωρισμένες νησίδες αριστείας, είπε.

«Όμως σήμερα μόνο το Καποδιστριακό, το ΕΚΠΑ, συγκαταλέγεται διεθνώς στα 200 πρώτα πανεπιστήμια, κάτι το οποίο δεν είναι αρκετό.

»Είναι καιρός να δούμε κατάματα την αλήθεια.

»Να πιάσουμε το νήμα της προόδου στην ανώτατη εκπαίδευση από την αρχή.

»Για να συμβεί αυτό, πρέπει οι σχολές να συναντηθούν ξανά με τον αληθινό τους προορισμό.

»Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν και να κατευθύνονται προς τα πραγματικά τους ενδιαφέροντα.

»Τα μαθήματα να εμπνέουν ώστε τα παιδιά να τα παρακολουθούν.

»Και οι συνθήκες να ευνοούν τη μάθηση, την έρευνα και τον ελεύθερο επιστημονικό διάλογο.

»Και στο πτυχίο να καθρεφτίζονται γνώσεις και δεξιότητες που θα επιτρέπουν στους νέους και τις νέες να διεκδικήσουν μια επιτυχημένη σταδιοδρομία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ανέτρεξε και σε ομιλία του τον Αύγουστο του 2019 για το πανεπιστημιακό άσυλο, όταν είχε πει πως «η πρόοδος προϋποθέτει ηρεμία, ασφάλεια και κανόνες.

»Η θέση μας αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής βούλησης ότι στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών.

»Ότι εκτός από τις ανώνυμες συλλογικότητες υπάρχει και ο επώνυμος φοιτητής, η ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε πολίτη, και ότι το οργανωμένο κράτος οφείλει να μην αφήνει την κοινωνία να μεταβληθεί σε ζούγκλα όπου θα διοικούν όσοι ασκούν βία».

«Σχεδόν ενάμισι χρόνο μετά, δεν θα άλλαζα τίποτα από αυτά τα λόγια» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα προσέθετα μόνο ότι θεσμική κατοχύρωση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της διδακτικής ερευνητικής δραστηριότητα των ΑΕΙ βρίσκει σήμερα το ουσιαστικό της ισοδύναμο» ανέφερε.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, «αναμετρώνται δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

»Δική μας επιδίωξη είναι να δώσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους.

»Στους φοιτητές και τους καθηγητές, στους εργαζόμενους.

»Να το κάνουμε και πάλι κυψέλη δημιουργίας και εστία γόνιμου προβληματισμού.

»Με ελευθέρους και ασφαλείς τους ανθρώπους που το υπηρετούν. Πρωτεργάτη της ανάπτυξης της χώρας. Όχι νησίδα που αδρανούν οι κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας και επιβάλλεται η βούληση κάθε αυταρχικής μειοψηφίας» ξεκαθάρισε.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, φέρνει δύο μείζονες μεταρρυθμίσεις.

Η πρώτη δέσμη αφορά την εισαγωγή και τη φοίτηση και η δεύτερη τολμά να ασχοληθεί με την πραγματική προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε φοιτητές με γνώσεις που βαθμολογούνται με 1 και 2. Αυτό θα σταματήσει.

»Είναι απολύτως σωστό και επιβεβλημένο τα πανεπιστημιακά τμήματα να καθορίζουν τις βάσεις εισαγωγής με ελάχιστο όριο το 8,5 που δίνει καταρχήν εγγύηση ποιότητας.

»Αυτό δεν πρέπει να αιφνιδιάζει κανέναν. Ήταν προεκλογική μας δέσμευση που κάνουμε σήμερα πράξη» είπε.

Σημείωσε και πως δεν είναι επίσης λογικό ένας υποψήφιος να εισάγεται σε ένα αδιάφορο για τον ίδιο επιστημονικό τομέα επειδή το συμπλήρωσε τυπικά στο μηχανογραφικό του ως τελευταία επιλογή, ενώ τόνισε πως όποιος εισάγεται πρέπει κάποια στιγμή και να τελειώνει.

«Διαφορετικά χάνει το νόημά του, γίνεται ουσιαστικά προθάλαμος υποψηφίων ανέργων με τμήματα φαντάσματα» εξήγησε και υποστήριξε πως η προηγούμενη κυβέρνηση επανέφερε το καθεστώς του ψεύτικου εφησυχασμού.

Μύδρους εξαπέλυσε ο Τσίπρας
Μύδρους εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για χειραγώγηση της κοινής γνώμης, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό για τον χειρισμό της πανδημίας και για την επίσκεψη στην Ικαρία.

Με σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του «οργουελιανή αντίληψη στην διαχείριση της κοινής γνώμης».

Χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι.

»Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «Alt right δεξια του Τραμπ και όχι συντηρητική δεξιά», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εκμετάλλευση μιας πρωτοφανούς κρίσης.

»Θέλετε να επιβάλετε ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης με απαγορεύσεις και πρόστιμα».

«Επιχειρείτε να χειριστείτε την κοινή γνώμη με τρόπο που θα τον ζήλευε ο Όργουελ».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας: «Όσες απαγορεύσεις όμως ενοχλούν εσάς και τους φίλους σας τις παρακάμπτετε.

»Δεν δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους εργασιακούς χώρους για να μην κλείσετε συμφέροντα.

»Έχετε νομοθετήσει οι εργαζόμενοι αν νοσήσουν να κάνουν 1 μήνα απλήρωτες υπερωρίες».

Αναφέρθηκε παράλληλα στον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα σχολεία:

«Αφήνετε τα σχολεία χωρίς περισσότερες τάξεις. Δεν δίνετε δεκάρα για τη δημόσια παιδεία».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στην Ικαρία:

«Για δεύτερη φορά δεν τηρείτε τα μέτρα. Σε τηλεοπτική συνέντευξη δεν είπατε ούτε μία συγγνώμη.

»Ο ελληνικός λαός είναι τόσους μήνες σε καραντίνα και σας βλέπει».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υπεροπλία στα ΜΜΕ, στα οποία δίνετε εντολές, όπως στην ΕΡΤ στους παραγωγούς για τις εικόνες της Ικαρίας και για τις φωτογραφίες με τον Δημήτρη Λιγνάδη».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε: «Αθλιότητα η απόπειρα του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες το βράδυ -και θλίβομαι, γιατί είναι ένας νέος πολιτικός, που υιοθετεί πολύ γρήγορα τέτοιες μεθόδους, γκεμπελικής έμπνευσης μεθόδους- να αλλάξει εσκεμμένα τις λέξεις από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στον κ. Σρόιτερ, προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ προσωπικά αναλαμβάνω το ρίσκο της επιδημιολογικής επιδείνωσης από τις διαμαρτυρίες των πολιτών και ιδιαίτερα των φοιτητών.

»Με ρώτησε ο δημοσιογράφος εάν δέχομαι ότι υπάρχει ρίσκο.

»Και απάντησα, βεβαίως το δέχομαι και γι` αυτό ζητώ από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη νομοθέτηση τούτες τις ώρες ενός νομοσχεδίου που δημιουργεί αντιδράσεις, εάν θέλει και εάν πραγματικά νοιάζεται, προκειμένου να μην υπάρξει ρίσκο επιδημιολογικό.

»Άλλο το δέχομαι πως υπάρχει ρίσκο και άλλο το αναλαμβάνω το ρίσκο.

»Μήπως δεν το κατάλαβε αυτό ο εκπρόσωπός σας; Προφανώς και το κατάλαβε.

»Όμως, εκεί, σ` αυτό το σημείο της αθλιότητας έχετε περιπέσει.

»Με fake news, με διαστρέβλωση και με αλλαγή των λέξεων προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις.

»Θέλω σ` αυτό το σημείο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να είμαι απολύτως σαφής.

»Διότι όλα αυτά τα οποία κάνετε, τα κάνετε προφανώς επειδή έχετε την εντύπωση -και είναι γεγονός- πως έχετε μια φοβερή επικοινωνιακή υπεροπλία, που σας δίνει τη δυνατότητα -να το πω έτσι λαϊκά και ας με συγχωρέσετε- να κάνετε ό,τι γουστάρετε.

»Γιατί ο πρωθυπουργός δεν τηρεί τα μέτρα; Γιατί μπορεί να μην τηρήσει τα μέτρα.

»Γιατί εδώ και δύο μήνες -κύριε Πρόεδρε, απευθύνομαι και σε εσάς- που έχω ζητήσει να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα ζητήματα της δημοκρατίας, που θέτω σήμερα εδώ, εσείς δεν την προγραμματίζετε; Γιατί έτσι!

»Γιατί ο κύριος πρωθυπουργός αρνείται -τώρα το έμαθα- να συζητήσει την Παρασκευή την επίκαιρη ερώτηση που του έκανα για την εικόνα αυτή που έδειξε στην Ικαρία ο ίδιος και για το εάν αυτή συνάδει με την προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα; Δεν έρχεται να απαντήσει. Γιατί; Γιατί έτσι θέλει».

Μητσοτάκης: «Διέκρινα έναν εκνευρισμό»
«Διέκρινα έναν εκνευρισμό στον τόνο σας, ασυνήθιστο σε σχέση με τις τελευταίες σας εμφανίσεις» σχολίασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδίδοντάς τον στην αναφορά που έκανε στη νεολαία Λαμπράκη, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

«Μια άλλη γενιά αριστερών προέτασσαν την ακαδημαϊκή αριστεία ως στόχο που θεωρούσαν ότι δε συγκρούεται επί της αρχής με το δικαίωμα στον αγώνα» είπε και εγκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ανακρίβεια, επειδή επικαλέστηκε τον στίχο του Ελύτη για τους «νέους με τα πρησμένα πόδια» που, όπως είπε, τον έγραψε για τους νέους της Κατοχής και όχι για τους νέους της νεολαίας Λαμπράκη.

Θα ήθελα να αναθεωρήσετε την άποψή σας περί αποχαυνωμένων πολιτών, «φαντάζομαι ότι το είπατε εν τη ρήμει του λόγου σας και δεν το εννοείτε» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, έκανε αναφορά και σε όσα είπε ο κ. Τσίπρας για το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης με δύο επισημάνσεις, ότι κατά γενική ομολογία η δημόσια τηλεόραση προσφέρει ποιοτικό περιεχόμενο κι έχει κερδίσει με τις παραγωγές της πολλούς καινούριους θεατές.

Αναφέρθηκε δε σε μια σειρά πρώην ανώτατων στελεχών της ΕΡΤ που βρίσκονται σήμερα σε θέσεις-κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ και σε φιλικά σε αυτόν Μέσα.

Αμιγώς για τα θέματα της Παιδείας, ο πρωθυπουργός ρώτησε από πού προέκυψε ο υπολογισμός ότι 24.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός της Ανώτατης Εκπαίδευσης;

«Πώς έρχεστε και σπέρνετε τον πανικό όταν είναι μαθηματικώς αδύνατον να υπολογιστεί τι βάσεις θα βάλουν τα πανεπιστήμια και τι βαθμούς θα γράψουν τα παιδιά;» διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι προκύπτει κι ένα μείζον αξιακό ζήτημα, όχι μόνο εκπαιδευτικό από τη στιγμή που προσφέρεται η δυνατότητα στους φοιτητές να φοιτούν δωρεάν στα Πανεπιστήμια.

«Πιστεύετε ή όχι ότι και οι φοιτητές πρέπει να έχουν κάποιες υποχρεώσεις;» ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και αναφορά του κ. Τσίπρα στα κολλέγια.

«Όλα αυτά τα τμήματα που φτιάχνατε νύχτα, βρίσκονται ψηλά ή χαμηλά στις αξιολογήσεις;» ρώτησε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο επιχείρημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ποιότητα σπουδών των κολλεγίων.

«Δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί εμβόλιο για την υποκρισία και τον λαϊκισμό σας» είπε ο πρωθυπουργός.

Για τα ζητήματα ανομίας και βίας στα πανεπιστήμια, ανέφερε ότι έχει διακρίνει αλλαγή στάσης από την πλευρά του κ. Τσίπρα, αλλά πρόσθεσε πως «πρέπει κάτι να κάνουμε γι’ αυτή την πραγματικότητα που αδικεί τα πανεπιστήμια και υπονομεύει τον χώρο στον οποίο διεξάγεται δημοκρατικός διάλογος. Δεν μπορούμε μόνο να την κοιτάμε» είπε.

Κλείνοντας τη δεύτερη αυτή τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό.

»Θα κάνουμε ό,τι συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου».

Αναφερόμενος στον τρόπο διαχείρισης της εικόνας για το τι συμβαίνει μέσα στα πανεπιστήμια, επέδειξε δύο φωτογραφίες που, όπως είπε, είναι δύο κέντρα ελέγχου εικόνας και πληροφορίας που βρίσκονται στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη.

«Αυτή είναι η εικόνα όλων των σύγχρονων πανεπιστημίων» τόνισε.

Όπως συμπλήρωσε, «σε όλα τα διεθνή πανεπιστήμια υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία και μάλιστα ένοπλη.

»Εσείς πείτε μου σε ποια χώρα του κόσμου υπάρχει η εικόνα που έχουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια, με το χάος που εσείς δημιουργήσατε κι εσείς συντηρήσατε» κατέληξε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

tribune.gr

Categories