Ηλικιακά τα κριτήρια προτεραιοποίησης του εμβολιασμού (πίνακες)

Απαντήσεις στα ερωτήματα που δημιουργούνται σχετικά με τον τρόπο που επιλέγονται οι ομάδες του πληθυσμού για να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού έδωσε κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Επισήμανε ότι η ηλικία είναι το βασικό κριτήριο, ενώ το επόμενο είναι η κατάσταση της υγείας των πληθυσμών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής εμβολιασμών, η στρατηγική της χώρας μας ακολουθεί την στρατηγική που ακολουθείται σε όλο τον κόσμο ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας στον πληθυσμό.

Είναι προφανής η απόπειρα του υπουργείου να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που τίθενται για το θέμα του εμβολιασμού ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν βρίσκονται στις πρώτες κατηγορίες που έχουν επιλεγεί προς εμβολιασμό, θέμα που ανέδειξε η «Εφ.Συν.» με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της. Έτσι σήμερα, έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των εμβολιασμών, όπως αυτό το παρουσίασε η «Εφ.Συν.» κατά αποκλειστικότητα στις 18 Ιανουαρίου και παρουσιάζεται στους πίνακες που ακολουθούν.

Η Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι το βασικό κριτήριο είναι η ηλικία, καθώς όπως διαπιστώθηκε από τα πρώτα στάδια της πανδημίας οκτώ στους 10 που νόσησαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν, κυρίως στις ΜΕΘ, ήταν άτομα άνω των 60 ετών. Όταν η μεγάλη ηλικία συνδυάζεται και με κάποιο σοβαρό νόσημα τότε ο κίνδυνος βαριάς νόσησης ή ακόμη και θανάτου είναι ακόμη μεγαλύτερος.


Σύμφωνα με τη Μαρία Θοεδωρίδου, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας η λίστα με τις κατηγοριοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρήσει ο εμβολιασμός υγειονομικών και των εργαζομένων στις μονάδες παροχής φροντίδας υγείας, των πολιτών άνω των 80 ετών, ενώ από σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 70 ετών.


Πρόσθεσε ότι ξεκινά σύντομα ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 65 ετών και θα ακολουθήσουν οι επόμενες ηλικιακές ομάδες, στις οποίες ωστόσο όπως επισήμανε η προτεραιοποίηση θα γίνεται με βάση την κατάσταση της υγείας τους. Πρώτοι θα εμβολιαστούν πολίτες με υποκείμενα πολύ σοβαρά νοσήματα.


Άμεσα, όπως είπε, ξεκινά ο εμβολιασμός των ασθενών με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Όλα τα στοιχεία για τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και τα υποκείμενα, θα αναρτηθούν τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Υγείας.


Όπως ανέφερε, όταν θα υπάρχουν πολλά εμβόλια διαθέσιμα, θα υπάρξει και σύμπτυξη των ομάδων πληθυσμού για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Τέλος, είπε ότι ακόμη και στις ομάδες πολιτών με χρόνια ή πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (καρκίνος, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά ή άλλα νοσήματα), είτε πρόκειται για ομάδα Α – υψηλού κινδύνου είτε την ομάδα Β – μέτριου κινδύνου, η προτεραιοποίηση θα γίνει και πάλι με βάση το κριτήριο της ηλικίας.

efsyn.gr

Categories