Η απόφαση για τον Υγρότοπο Αλυκών στην τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου της 10.2.21-video

Σε εισήγηση με γενικότερο και αόριστο περιεχόμενο, μετέτρεψε η Δημοτική Αρχή, συγκεκριμένο αίτημα  της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ  το οποίο υποστηρίχτηκε και από την Τάνια Γαλανοπούλου η οποία κατέθεσε το ίδιο αίτημα για λογαριασμό της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Σαρωνικού κατα την 8ωρη τηλεδιάσκεψη της 10/2/21.

Συγκεκριμένα, 45 πολίτες απέστειλαν στις 21-01-21 , προς το Δήμο Σαρωνικού και Παρατάξεις , αίτημα με το οποίο ζητούσαν να συζητηθεί σε Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της προστασίας του Υγρότοπου των Αλυκών επικαλούμενοι σχετικό Νόμο (4559/18).

 

Το αίτημα της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΑΛΥΚΩΝ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29/1/21 το αίτημα τέθηκε υπόψιν του Σώματος από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμητρα Ράπτη η οποία ανακοίνωσε ότι η συζήτηση θα εισαχθεί  στην επόμενη συνεδρίαση ενώ η Τάνια Γαλανοπούλου υποστήριξε τη πρόταση των πολιτών με υποβολή αιτήματος με το ίδιο περιεχόμενο

Το αίτημα της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Σαρωνικού

Το θέμα εισήχθη στη συνεδρίαση της 10.2.21  με σειρά προτεραιότητας 3 με τίτλο: “ 3. Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την ανάδειξη και αξιοποίηση των Αλυκών Αναβύσσου. Εισηγητής: Δήμαρχος”

Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

[pdf id=167125]

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα όμως το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε μετά τα μεσάνυχτα ως 16ο αφου άλλαξε η σειρά συζήτησης με πρόταση της Προέδρου που δέχτηκαν ΟΛΟΙ οι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς κρίθηκε αναγκαίο μετά τις καθιερωμένες ενημερώσεις-ερωτήσεις και ΕΗΔ,  να προηγηθούν τα υπηρεσιακά θέματα.

Η Ήρα Θεοφίλου, εκπροσωπώντας τους πολίτες, έκανε μια θαυμάσια παρουσίαση (βλεπε στην αρχή του video που παρατίθεται πιο κάτω) αποσπώντας πολλά συγχαρητήρια ενω ταυτόχρονα δηλώθηκε από αρκετούς, ότι πρώτη φορά μάθαιναν για την  ύπαρξη τόσο πλούσιας δραστηριότητας από πτηνά και χλωρίδα μέσα στις Αλυκές. Μετά το πέρας της συζήτησης κατά την οποία έγιναν και κάποιες μικροεντάσεις, ο Πέτρος Φιλίππου επισφράγισε την πρόταση εκ μέρους του Δήμου, τροποποιώντας μάλιστα και την αρχική εισήγηση περί “λήψης απόφασης”,  σε πρόταση “Σύστασης επιτροπής που θα ασχοληθεί με την ανάδειξη και αξιοποίηση των Αλυκών Αναβύσσου”, κάτι που φυσικά δεν είχε καμία σχέση με το αίτημα των πολιτών.

Η Τάνια Γαλανοπούλου επέμεινε να τεθεί σε ψηφοφορία  ακριβώς το άιτημα των πολιτών, συνοψίζοντας  την πρόταση σε 3 συγκεκριμένα σημεία : α) Να τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες πέριξ της περίφραξης, β) να ληφθούν αποτρετικά μέτρα εισόδου οχημάτων στον οριοθετημένο υγρότοπο και  γ) να γίνει καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών.

Έτσι λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να ψηφίσει επί των 2 προτάσεων και το αποτέλασμα της Ψηφοφορίας ήταν 16-1 υπέρ της σύστασης επιτροπής.

Τα μέλη ,αρχικά, της Επιτροπής είναι: O Αντιδήμαρχος Γιάννης Κυριακόπουλος ως Πρόεδρος, εκπρόσωποι των παρατάξεων από την παράταξη του Γ. Σωφρόνη ορίσθηκαν οι Ηλ. Μπουκοβάλας και Μανώλης Χαρίτος, από την Παράταξη του Χρ. Τσιγαρίδα ο Αλ. Κολοκοτρώνης ενώ η Τάνια Γαλανοπούλου αρνήθηκε την συμμετοχή της δηλώνοντας ότι η «επιτροπή αξιοποίησης» δεν έχει καμία σχέση με την πρότασή της που είναι μεταφορά αιτήματος «επιτροπής πολιτών», το οποίο αίτημα δεν αναφέρεται σε ανάδειξη και αξιοποίηση παρά μόνο στην ενδεχόμενη υποχρέωση του Δήμου σύμφωνα με το άρθρο 54 να προστατέψει τον υγρότοπο από την καταστροφή που του προκαλούν τα τροχοφόρα.

Επίσης, μέλη της επιτροπής θα είναι οι Πρόεδροι Κοινοτήτων Αναβύσσου, Π.Φώκαιας και Σαρωνίδας και όπως δήλωσε  η Πρόεδρος του Δημ Συμβ, πρότεινε στην επιτροπή να μετάσχει εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Παλαιάς Φώκαιας όπως και μέλος της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ προς τους οποίους θα απευθύνει σχετικό αίτημα.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 

το video της συζήτησης στο ΔΣ

ΤΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

[pdf id=167127]

 

[pdf id=167129]

 

 

Categories