Γυναίκες του Κόσμου: Οι βόρειες χώρες δείχνουν τον δρόμο

Σε έναν κόσμο που διοικείται μαζικά από άνδρες, η καινοτομία των χωρών της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας που, η μία μετά την άλλη, δίνουν τα σκήπτρα σε γυναίκες, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη.  Μάλιστα, στην Εσθονία είναι γυναίκα και η πρόεδρος.

Mε την εκλογή της Κάγια Κάλας ως πρωθυπουργού, η Εσθονία έγινε από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο όπου τα δύο ύπατα αξιώματα κατέχουν γυναίκες. Η βαλτική χώρα του 1,3 εκατ. κατοίκων έχει από το 2016 πρόεδρο την Κέρστι Κάλιουλαϊντ, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου, έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιούρι Ράτας λόγω της φερόμενης εμπλοκής του κόμματός του σε σκάνδαλο διαφθοράς, το Κοινοβούλιο ψήφισε ως πρωθυπουργό την Κάγια Κάλας του Κόμματος των Μεταρρυθμιστών.

Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από την 43χρονη πρώην ευρωβουλευτή οδήγησε και στην έξοδο του ακροδεξιού κόμματος EKRE από τον κυβερνητικό συνασπισμό όπου μετείχε έως τον περασμένο μήνα.

Η Κάλας έθεσε βέτο αρνούμενη να συγκυβερνήσει με ένα μόρφωμα ξενοφοβικό, ομοφοβικό, ρατσιστικό, που έχει φτάσει να εγκωμιάζει τις οικονομικές πολιτικές των ναζιστών (όπως, π.χ., την καταναγκαστική εργασία των «υποδεέστερων») ή να μιλά περιφρονητικά για γυναίκες όπως η Φινλανδή πρωθυπουργός, για την οποία δήλωσε πως «οποιαδήποτε πωλήτρια ρούχων μπορεί τώρα να κυβερνά ένα έθνος». Την αποστροφή της προς τις πολιτικές του EKRE μοιράζεται και η πρόεδρος Κάλιουλαϊντ, χαρακτηρίζοντάς το ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια και τη συνταγματική τάξη».

Η Κάλας έβαλε ταφόπλακα και στο δημοψήφισμα που σκόπευε να προωθήσει το ΕΚRE για να οριστεί συνταγματικά ο γάμος ως ένωση αποκλειστικά και μόνο μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας. Αντίθετα, δήλωσε πως στόχος της είναι «να διασφαλιστούν ίσα δικαιώματα για όλους», ενώ ψηλά στη φιλοευρωπαϊκή ατζέντα της είναι τα περιβαλλοντικά θέματα αλλά και η ισότητα φύλων.

Εδωσε ήδη το πρώτο δείγμα γραφής διορίζοντας γυναίκες σε 7 από τα 14 υπουργεία, ανάμεσά τους και τα Οικονομικών και Εξωτερικών, τονίζοντας πως οι νέες υπουργοί είναι απόλυτα κατάλληλες γι’ αυτές τις θέσεις «όχι λόγω φύλου αλλά λόγω ικανοτήτων».

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, ορκίζεται στην πρόεδρο Κέρστι Κάλιουλαϊντ- EPA/MATTIAS TAMMET

Είναι η πιο πρόσφατη από σειρά γυναικών που έχουν αναλάβει την πρωθυπουργία στις βόρειες χώρες. Σε έξι από τις οκτώ για την ακρίβεια: εκτός από την Κάλας στην Εσθονία, είναι και η σοσιαλδημοκράτισσα Μέτε Φρεντερίκσεν στη Δανία, η συντηρητική Ερνα Σόλμπεργκ στη Νορβηγία, η πράσινη Κατρίν Γιακομπσντότιρ στην Ισλανδία, η οικονομολόγος Ινγκριντα Σιμονιτέ στη Λιθουανία και η επίσης σοσιαλδημοκράτισσα Σάνα Μάριν -μόλις 35 ετών- στη Φινλανδία. Μόνο η Λετονία και η Σουηδία δεν κυβερνώνται προς το παρόν από γυναίκες.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτή η πρόοδος είναι ενδεικτική ενός μέλλοντος πραγματικά πιο ισότιμου ή αν είναι ένας αντικατοπτρισμός, ένα δέντρο που κρύβει το δάσος», έγραφε το France Inter, σημειώνοντας κάποια κοινά χαρακτηριστικά που μοιράζονται αυτές οι ηγέτιδες: έχουν πολύ θετική δημόσια εικόνα, θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικές, διαφανείς στις πολιτικές τους, ικανές να δείξουν ενσυναίσθηση και ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα, και έχουν ξεχωρίσει με τις πολύ καλές επιδόσεις τους στη διαχείριση της πανδημίας.

Οι βόρειες χώρες πρωτοπορούν σε έναν πλανήτη όπου μόνο 22 από τις 193 χώρες κυβερνώνται από γυναίκες, ελάχιστα παραπάνω από το 10%. Διόλου τυχαία το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σημειώνει πως θα απαιτηθεί ένας αιώνας για να κατακτήσουμε πραγματική πολιτική ισότητα στον κόσμο.

πηγη efsyn

Categories