Μοιράζουν υποσχέσεις και τάζουν παρεμβάσεις μετά το μπάχαλο

Νομοθετική πρωτοβουλία για αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων υποσχέθηκε ο Κ. Μητσοτάκης. Χρ. Ταραντίλης: Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών

Το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη κατέρρευσε μέσα σε λίγα 24ωρα, αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ το προβλήματα παραμένουν σοβαρά σε αρκετές περιοχές, όπου συμπληρώνονται τέσσερις ημέρες χωρίς ηλεκτρικό.

Κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι και ΔΕΔΔΗΕ επιδίδονται σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ, επιχειρώντας να βγάλουν από πάνω τους τις ευθύνες για το μπάχαλο, κι όμως ο πρωθυπουργός άρχισε να τάζει παρεμβάσεις για αντιμετώπιση προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στην Κ.Ο. της Ν.Δ., προσπέρασε με χαρακτηριστική ευκολία την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση και περιορίστηκε στο να πει ότι «θα μάθουμε από αυτή την κρίση», αλλά και ότι… ενοχλήθηκε από το πινγκ πονγκ των ευθυνών από τους συναρμόδιους φορείς.

Έσπευσε να ανακοινώσει ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ να υπάρξει μείωση για τον μήνα Φλεβάρη στον λογαριασμό του ρεύματος των πολιτών που έμειναν στο σκοτάδι «ως μία κίνηση καλής θέλησης».


Έκανε, ακόμη, λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρχει αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας. «Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο» είπε.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τώρα σημαντική ενίσχυση των υποδομών. «Πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης» τόνισε.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο οποίος αφού επανέλαβε μονότονα την κυβερνητική (και «πατουλική») καραμέλα για την ανετοιμότητα του ΔΕΔΔΗΕ, έσπευσε να ανακοινώσει ότι το επιτελικό κράτος που «βούλιαξε» σε λίγα 24ωρα θα διορθώσει άμεσα τα ζητήματα περί αρμοδιοτήτων, αλλά και το θέμα της υπογειοποίησης των γραμμών ρεύματος. Διευκρίνισε ότι δεν θα κοπούν όλα τα δέντρα «για να έχουμε εναέριες γραμμές ρεύματος», αλλά υποστήριξε ότι ο σκοπός είναι η υπογειοποίηση των γραμμών.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θα αποσαφηνίσει το ζήτημα της αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ των αρμόδιων φορέων, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε πει ότι θα το ξεκαθαρίσουμε μέσα στο εξάμηνο του 2021».

Στο μέτωπο των προβλημάτων, σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Δίκτυο Μέσης Τάσης της Αττικής και απομένουν κάποια μικρά τμήματα των γραμμών που έχουν υποστεί ζημιές από την πτώση δέντρων λόγω της κακοκαιρίας κυρίως στα Βόρεια Προάστια, προχωρώντας ταυτόχρονα στην αποκατάσταση βλαβών στη Χαμηλή Τάση καθώς και μεμονωμένων παροχών.

Οι εργασίες επικεντρώνονται στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ.Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο.

Ταραντίλης: Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Χρήστου Ταραντίλη, στην εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κατά την οποία υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να αναζητάμε ευθύνες την ώρα αυτής της μεγάλης προσπάθειας» και ότι «οι αρμοδιότητες είναι καθορισμένες».

Παράλληλα, όμως, προανήγγειλε «μια νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον που αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση όπου θα γίνονται πολύ σαφείς οι αρμοδιότητες μεταξύ Περιφέρειας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους ισχυρισμούς του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι», ο κ. Ταραντίλης επανέλαβε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια στιγμή που προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου» αλλά σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «ένα ζήτημα που σίγουρα δεν μπορεί να είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης». «Είμαστε σε έναν αγώνα αποκατάστασης των βλαβών σε όλη τη χώρα, δεν είναι ώρα για τις ευθύνες» τόνισε ο ίδιος.

Νωρίτερα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «η χιονόπτωση αυτή ήταν μια από τις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών στη χώρα μας» και πως «ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και η κυβέρνηση έδρασε προληπτικά όπου ήταν δυνατόν πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών. Τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης προέκυψαν κυρίως απ’ την πτώση εκατοντάδων δέντρων σε γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης σε πολλές περιοχές».

«Στα βόρεια προάστια δούλεψαν σκληρά και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ημέρα και νύχτα περίπου 450 τεχνικοί του ΔΕΔΗΕΕ καθώς και δυνάμεις των δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού. Οι βλάβες αντιμετωπίζονται από την πρώτη στιγμή κι έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους», είπε.

efsyn.gr

Categories