Το ατύχημα του ΔΕΔΔΗΕ «παραμονές του γάμου» με τους ιδιώτες

Άρης Χατζηγεωργίου

Δημόσια αντιπαράθεση για το ποιος είναι αρμόδιος να κόβει τα δέντρα ● Οι κατά 90% γαλάζιοι δήμοι αρνούνται την ευθύνη που τους επιρρίπτεται ακόμα και από τον υπ. Εσωτερικών ● Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εξηγεί ότι το πρόβλημα για τα συνεργεία είναι οι κλεισμένοι δρόμοι και η απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων, που είναι «ευθύνη άλλων»

Μέσα στο σκοτάδι και την παγωνιά που πρόσφερε σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά η ανικανότητα του επιτελικού κράτους από την περασμένη Δευτέρα, υπάρχουν και κάποιοι που πίνουν «στην υγειά της Μήδειας». Μεταξύ αυτών, σίγουρα και οι επενδυτές που καλούνται σήμερα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Μπορεί να έτυχε ή και να πέτυχε, τα πράγματα ήρθαν πάντως έτσι που η προθεσμία της 18ης Φεβρουαρίου 2021 για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ σε ιδιώτες βρίσκει την εταιρεία με μια εικόνα που πολύ απέχει από την «πολύφερνο νύφη». Τουλάχιστον 40.000 σπίτια παρέμεναν έως και χθες το βράδυ χωρίς ρεύμα και θέρμανση, πεσμένες κολόνες και καλώδια συνέχισαν να κρέμονται σε δρόμους της Αττικής και της Εύβοιας, χιλιάδες ταλαιπωρημένοι καταναλωτές διαμαρτύρονταν διότι δεν έβρισκαν κάποιον να τους ενημερώσει, ενώ άγνωστος είναι και ο αριθμός όσων στη συνέχεια θα αξιώσουν αποζημιώσεις για κατεστραμμένο εξοπλισμό.


Τζάμπα η «προίκα» των 850 εκατομμυρίων ευρώ που υπόσχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προμήθεια των «έξυπνων μετρητών», τα 240.000 χιλιόμετρα καλωδίων, τα 8 εκατομμύρια πελατών, τα δικαιώματα σύνδεσης των ΑΠΕ και το αποψιλωμένο από κρίσιμες ειδικότητες ανθρώπινο δυναμικό. Στα παζάρια αυτά δεν χωρούν συναισθηματισμοί, ιδιαίτερα μάλιστα όταν είναι ήδη γνωστό πως ανάμεσα στους ενδιαφερομένους είναι και το γνωστό fund της Blackrock.

Το ατύχημα του ΔΕΔΔΗΕ «παραμονές του γάμου» με το ιδιωτικό κεφάλαιο επηρέασε σαφώς και το παιχνίδι με το μπαλάκι των ευθυνών που ακολουθεί κάθε μεγάλη καταστροφή. Τις ώρες που ακόμη η κακοκαιρία μαινόταν, οι ευθύνες αρχικά μεταβιβάστηκαν στα… δέντρα και τα κλαδιά τους που πέφτουν και κόβουν τα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ. Οπως ήταν φυσικό, χθες, ακολούθησε μια δημόσια αντιπαράθεση για το ποιος είναι αρμόδιος να κόβει τα δέντρα (που μπορεί να βρίσκονταν εκεί πριν μπουν οι κολόνες) ή να τα κουρεύει για να μην αποτελούν δημόσιο κίνδυνο.

Τα βλέμματα στράφηκαν προς τον συνήθη «αδύναμο κρίκο», τους δήμους, που έχουν γενική αρμοδιότητα να επιμελούνται το δημόσιο πράσινο. Και η καταγγελτική «απανταχούσα» θα είχε πέσει εάν δεν δυσκόλευε το γεγονός ότι το 90% των δήμων έχουν γαλάζιους δημάρχους. Τα ερωτήματα έπεφταν βροχή, όμως, κυρίως από μέσα ενημέρωσης που κατά σύστημα φροντίζουν την επικοινωνιακή εικόνα της κυβέρνησης.

Κάπως έτσι και διεκδικώντας ρόλο πάτρωνα της Αυτοδιοίκησης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης βγήκε και μίλησε αρχικά για μια ευθύνη που ανήκει κατά 100% στον ΔΕΔΔΗΕ και για συνεργεία τεχνικών που «αράζουν», χωρίς να απολογηθεί για το πόσο «διαλυμένοι» έχουν βγει οι δήμοι από τα μνημόνια. Σχεδόν ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κινήθηκε προς την άλλη πλευρά της πλάστιγγας. Είπε ότι «οι πυκνοκατοικημένοι δήμοι που έχουν πολλά δέντρα οφείλουν να μεριμνούν σχετικώς», διέψευσε όμως ότι υπάρχει θέμα «σύγκρουσης αρμοδιοτήτων», αλλά έβγαλε και τη δική του ουρά απέξω καθώς «το υπουργείο Εσωτερικών είναι επιτελικό».

Κάπου εκεί, παρενέβη η πλευρά των εργαζομένων. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μίλησε για «ανέξοδη κριτική» από παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, που «προσπαθούν να μεταβιβάσουν ευθύνες και να κατηγορήσουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για τις πολύωρες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος». Λίγο παρακάτω, όμως, η ΓΕΝΟΠ εξηγεί ότι το πρόβλημα για τα συνεργεία είναι οι κλεισμένοι δρόμοι και η απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων, που είναι «ευθύνη άλλων».


Το δίκτυο
Η ΓΕΝΟΠ αναφέρθηκε και στην αποψίλωση του ΔΕΔΔΗΕ από προσωπικό. Οταν ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελούσε ακόμη υπηρεσία της ΔΕΗ, απασχολούνταν 14.000 εργαζόμενοι, από τους οποίους τώρα έχουν μείνει 6.000. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για την απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου του και αυτό γίνεται, προληπτικά, με δύο τρόπους:

1) Τη λειτουργία Εποπτείας-Συντήρησης από ειδικά συνεργεία που επιθεωρούν τις καλωδιώσεις σε τακτά διαστήματα.

2) Το κλάδεμα των δέντρων που βρίσκονται κοντά στα καλώδια και μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα. Οπως είναι κατανοητό, καμία υπηρεσία πρασίνου δήμου δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ποια σημεία του δικτύου είναι ευάλωτα για να παρέμβει εκ των προτέρων. Ομως, και ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εκχωρήσει εποπτεία, συντήρηση και κλάδεμα σε συνεργεία εργολάβων, με προσωπικό που πολλές φορές είναι εντελώς ανειδίκευτο.

Ενα ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι γιατί μια κακοκαιρία, όσο έντονη και αν ήταν, προκάλεσε τέτοιες επιπτώσεις στην Αττική, όταν αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν πολύ συχνότερα στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουν ποτέ αφήσει εκεί ολόκληρες πολιτείες χωρίς ρεύμα επί δύο και τρεις μέρες. Ανθρωποι που γνωρίζουν μιλούν για έναν ίσως καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στους εμπλεκομένους, που έχουν εκπαιδευτεί καλύτερα απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Ομως, τουλάχιστον ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλει να λειτουργεί με ενιαία πρότυπα σε όλη την επικράτεια, αλλιώς θα σημαίνει πως οι αρμόδιες κυβερνήσεις ενδιαφέρονται μόνο να τον πουλήσουν με το μικρότερο δυνατό τίμημα.

efsyn.gr

Categories