Παναττική Γραμματεία Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ: Αρκετά πια με την αστυνομική βία!

Σαν πολίτες παρακολουθούμε εμβρόντητοι τους τελευταίο ενάμιση χρόνο την αύξηση της αδικαιολόγητης βίας από τα αστυνομικά όργανα προς την ελληνική νεολαία και κυρίως τους φοιτητές.

Η κλιμάκωση της αστυνομικής βίας δεν ήρθε από μόνη της, αλλά με την προτροπή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την (τουλάχιστον) ανοχή της δικαστικής εξουσίας δηλαδή του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η μονόπλευρη βία εξελίσσεται μπροστά στις κάμερες και ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου οι οποίοι σιωπούν βάση εντολών που λαμβάνουν από την πλειοψηφια των συστημικών μέσων ενημέρωσης. Είναι προφανές ότι όλη η κυβερνητική λειτουργία από το ανώτατο επίπεδο της συνηγορεί στην αύξηση της αστυνομικής βίας.

Όλα αυτά λίγο πριν την λειτουργία της “αστυνομίας πανεπιστημίων” και ενώ ανακοινώνονται συνοπτικά προκηρύξεις για “προσλήψεις” αγνώστων κριτηρίων υποψηφίων αστυνομικών και αγνώστου εκπαίδευσης τους.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Να σταματήσει την αστυνομική βία που υποθάλπει ποικιλοτρόπως.
Να καταργήσει την “πανεπιστημιακή αστυνομία” και να επαναφέρει την πανεπιστημιακή τάξη στην αρμοδιότητα των πρυτανικών αρχών όπως συμβαίνει διεθνώς.
Να αναβαθμίσει την αστυνομική εκπαίδευση σε υψηλά standards, ειδικά για ζητήματα υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των αστυνομικών οργάνων, και κατ’ επέκταση των κανόνων εμπλοκής-απεμπλοκής.
Να προχωρήσει σε αξιολόγηση του έμψυχου υλικού της ΕΛ.ΑΣ. και να θέσει στην διάθεση ειδικών ψυχολόγων τα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ που εμπλέκονται στην καταστολή και τους προϊσταμένους αυτών.
Να δημιουργήσει ταχείες διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου αστυνομικής βίας, με σκοπό την απόταξη από το Σώμα, αστυνομικών που επεμβαίνουν με άσκοπη βία.
Να απαιτήσει από την Ελληνική Δικαιοσύνη να πράξει το καθήκον της απέναντι στην Κρατική βία και να μην λαμβάνει θέση συνενοχής, υλοποιώντας έτσι τον θεσμικό της ρόλο.
Να απαιτήσει από τον Τύπο να καταδεικνύει τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, δηλαδή να πράττει τον θεσμικό του ρόλο.

Η Παναττική Γραμματεία των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Categories