Ζητείται μέθοδος να σπάσουν οι πατέντες

Μαρία Ψαρά

Από σήμερα, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. τηλεδιασκέπτονται με βασικό στόχο την εξεύρεση λύσης για την ενίσχυση παραγωγής εμβολίων, που προϋποθέτει την απελευθέρωση των «συνταγών» των σκευασμάτων • Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επαναφέρει την πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού, εγκαταλείποντας το πρώτο αίτημα για ειδικό «διαβατήριο»

Την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων του κορονοϊού αναμένεται να συζητήσουν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην τηλεδιάσκεψη για την πανδημία που ξεκινάει σήμερα. Παρ’ όλο που δεν το λένε ανοιχτά, υπάρχουν ήδη αρκετές χώρες που ζητούν την ενίσχυση της παραγωγής των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που προϋποθέτει τη διάθεση της «συνταγής» των εμβολίων. Την ίδια ώρα που -αν και επιφυλακτικά- και οι θεσμοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, το πρόβλημα παραμένει η συνεννόηση με τις φαρμακοβιομηχανίες αλλά και η εξασφάλιση των πρώτων υλών.

Στην ψηφιακή σύνοδο κορυφής, που ξεκινάει σήμερα, η Ελλάδα θα θέσει ξανά το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Η Αθήνα πλέον δεν συζητάει για «διαβατήριο», αλλά για ένα έγγραφο που θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί -κάτι σαν τις «πράσινες λωρίδες» για τους πολίτες μάς το περιέγραψαν διπλωματικές πηγές. Προτείνει μάλιστα να συνδυαστεί με άλλες αποδείξεις «ανοσίας», όπως αιματολογικές εξετάσεις που αποδεικνύουν ότι κάποιος έχει αντισώματα, ή με εφαρμογή των τεστ αντιγόνου.

Οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό είναι αναφανδόν υπέρ, ωστόσο η πλειοψηφία των κρατών-μελών διατηρεί ακόμα επιφυλάξεις κυρίως για ιατρικούς λόγους, αφού για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νόσων (ECDC) δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την ανοσία των εμβολιασμένων και για το ότι δεν μεταδίδουν τον ιό σε άλλους. Αλλά και γιατί αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμένοι ανήκουν σε περιορισμένες ηλικιακές ομάδες και η πρόσβαση στο εμβόλιο δεν αποτελεί επιλογή των πολιτών -επαφίεται στον σχεδιασμό του κάθε κράτους-μέλους.

Πάντως η Ελλάδα αλλά και οι υπόλοιπες τουριστικές χώρες εισηγούνται την αλλαγή των κριτηρίων των τρίτων χωρών που βρίσκονται στη λίστα για τα μη απαραίτητα ταξίδια. Σύμφωνα με όσα ισχύουν σε αυτήν τη φάση, μία χώρα για να μπει στην πράσινη λίστα της Ε.Ε. για τουρισμό πρέπει να έχει μέχρι 16 κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους τη μέρα. Το αυστηρό αυτό κριτήριο έχει επιτρέψει να παραμείνουν στην πράσινη λίστα ελάχιστες χώρες, μεταξύ των οποίων η… Ρουάντα, αλλά έχει αποκλείσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που παραδοσιακά «στέλνουν» τουρίστες στην Ευρώπη.

Η εισήγηση λοιπόν αφορά την αλλαγή αυτού του κριτηρίου και την προσθήκη νέων παραμέτρων αξιολόγησης των χωρών για τη μαύρη λίστα. Η Ελλάδα θα ήθελε και την προσθήκη του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε αυτά.

Κατά τα άλλα, στο κείμενο που θα υιοθετήσουν οι 27 ηγέτες θα δίνεται έμφαση στη συλλογική προσπάθεια και στον συντονισμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης, που παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και με τις μεταλλάξεις να εμφανίζουν πρόσθετες προκλήσεις.

Θα σημειώνεται ότι «πρέπει να διατηρήσουμε τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και παράλληλα να καταβάλουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για τη διάθεση των εμβολίων», κάτι που ζήτησε μετ’ επιτάσεως η Γερμανία. Πάντως, για να περιοριστούν τα κλειστά σύνορα εντός Ε.Ε., θα συμπεριλαμβάνεται και η φράση ότι «οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μπορούν να αποφασιστούν, αλλά σύμφωνα και με αρχές αναλογικότητας και μη διάκρισης», λαμβάνοντας υπόψη την «ειδικότερη κατάσταση των διασυνοριακών κοινοτήτων, τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής αγαθών και υπηρεσιών και πράσινες λωρίδες για εμπόριο».

Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξέφραζαν χθες την εμπιστοσύνη τους στην Κομισιόν, που -μετά τα πρώτα προβλήματα- τώρα έχει βρει βηματισμό και ως προς την ενημέρωση των κρατών αλλά και ως προς τη διαφάνεια. Οι ηγέτες θα συζητήσουν και την επιτάχυνση της έγκρισης των εμβολίων. Σε σχέση με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το προσχέδιο της δήλωσης των 27 αναφέρει προς το παρόν ότι «ζητούμε να συνεχιστεί η εργασία επί μιας κοινής προσέγγισης προς ένα εμβολιαστικό πιστοποιητικό».

efsyn.gr

Categories