Lockdown σε χώρες της Ευρώπης: Πού είναι ανοιχτά μαγαζιά, καφετέριες, εστιατόρια

Ο τομέας της εστίασης έχει χτυπηθεί στην Ελλάδα όσο κανείς άλλος από την πανδημία, ενώ σε κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστιατόρια και μπαρ παραμένουν κλειστά και σε άλλες λειτουργούν, κάτω υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Στην Ελλάδα, η εστίαση είναι κλειστή από τις 2 Νοεμβρίου 2020 και ο φόβος για πολλά λουκέτα είναι υπαρκτός. Το ερώτημα, βέβαια, είναι πότε σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια-ταβέρνες. Όλα δείχνουν πως «Απόκριες τις ξεχνάμε, όπως επίσης ξεχνάμε και το Πάσχα»,ενώ πάμε για το Μάιο.

Πού είναι ανοιχτά εστιατόρια και καφετέριες
Η Ιταλία, κάτω από αυστηρά μέτρα, άνοιξε μπαρ και εστιατόρια. Η μεγάλη πλειονότητα των ιταλικών περιφερειών κατατάσσονται πλέον στο «κίτρινο» επίπεδο, που σημαίνει μέτριο κίνδυνο. Τα μπαρ και τα εστιατόρια, από τον Φεβρουάριο, μπορούν πλέον να υποδέχονται τους πελάτες στα τραπέζια τους, μέχρι τις 18:00, όμως σε περιορισμένο αριθμό.
Στην Ισπανία η απαγόρευση κυκλοφορίας αρχίζει στις 22:00 ή 23:00 το βράδυ, ανάλογα με τις περιοχές και κάθε περιοχή είναι ελεύθερη. Κάποιοι έχουν κλείσει τα εστιατόρια και τα μπαρ, άλλοι μείωσαν τις ώρες εργασίας και κάποιοι κλείνουν τα καταστήματα στις 21:00 το βράδυ. Αυτό επιτρέπει στους τουρίστες να φάνε κανονικά στο εστιατόριο, και να πιούν στο μπαρ, σε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο, πράγμα που απαγορεύεται στη Γαλλία. Στα νυχτερινά κέντρα, οι πελάτες πρέπει να κάθονται στο τραπέζι τους και δεν επιτρέπεται ο χορός.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει παρατείνει το lockdown μέχρι τις 7 Μαρτίου και είναι άγνωστο προς το παρόν πότε θα επαναλειτουργήσει, έστω και με αυστηρούς περιορισμούς η εστίαση. Ο κλάδος της εστίασης στη Γαλλία αναγκάστηκε να κλείσει στις 30 Οκτωβρίου, εξαιτίας της έξαρσης των μολύνσεων. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση είχε πει ότι θα επαναλειτουργούσε στις 20 Ιανουαρίου, εφόσον μειωθούν επαρκώς οι δείκτες Covid-19. Ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Στην Αυστρία αναμένεται επαναξιολόγηση της κατάστασης για το κατά πόσον θα είναι δυνατή μία έναρξη λειτουργίας της εστίασης από τον Μάρτιο.

Στη Νορβηγία οι επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά (μόνη απαγόρευση να μην σερβίρεται αλκοόλ…). Ανοικτή είναι και η εστίαση στη Σλοβενία.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο πανδημίας η κυβέρνηση της Σουηδίας συνειδητοποίησε ότι μάλλον τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν πιο νωρίς.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας σε όλα τα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα μπαρ, ενώ ταυτόχρονα θα τεθούν και πιο αυστηρά όρια στον αριθμό των πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι αρχές προτείνουν να κλείνουν τα εστιατόρια και οι καφετέριες στις 20.30, από την 1η Μαρτίου. Μέχρι σήμερα οι χώροι εστίασης επιτρεπόταν να λειτουργούν κανονικά, αλλά απαγορευόταν να πωλούν αλκοόλ μετά τις 8 το βράδυ.

Στη Μάλτα τα εστιατόρια είναι ανοιχτά.

Στη Γαλλία, καταστήματα και σχολεία είναι ανοιχτά. Κλειστά παραμένουν τα καφέ, τα εστιατόρια και τα πολιτιστικά κέντρα.

Η Γαλλία έχει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 06:00. Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι κλειστά και όλοι πρέπει να είναι στο σπίτι.

Τα σχολεία είναι ανοιχτά.

Μπαρ, εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφοι και χιονοδρομικά κέντρα παραμένουν κλειστά.

Στη Γερμανία τα κομμωτήρια, τα σχολεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα κέντρα αναψυχής παραμένουν κλειστά.

Οι ιδιωτικές συναντήσεις περιορίζονται σε ένα άλλο άτομο από ξεχωριστό νοικοκυριό.

Ένας νέος κανόνας, που θεσπίστηκε τον Ιανουάριο, απαγορεύει στους ανθρώπους να φορούν απλές μάσκες ή κασκόλ ως μάσκες προσώπου στα καταστήματα και στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Τα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 7 Μαρτίου τουλάχιστον.

Στις 22 Φεβρουαρίου, τα παιδιά του δημοτικού σχολείου επέστρεψαν στις τάξεις σε περισσότερες από τις μισές περιοχές της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου.

Στην Ολλανδία η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χαλάρωση ορισμένων περιορισμών.

Κομμωτήρια και άλλα επαγγέλματα θα ανοίξουν ξανά από τις 3 Μαρτίου. Οι έφηβοι και οι ενήλικες έως 27 ετών μπορούν να παίξουν ομαδικά αθλήματα έξω και τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν στους πελάτες κατόπιν ραντεβού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 04:30, η οποία πυροδότησε ταραχές όταν τέθηκε σε εφαρμογή, θα παραμείνει σε ισχύ.

aftodioikisi.gr

Categories