Εγκριση ΜΠΕ ΧΥΤΑ Φυλής. Οι διαφορετικές αναγνώσεις της απόφασης από τις παρατάξεις του ΠΕΣΥ-video

Τη θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής έλαβε προχθες το βράδυ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Αττικής» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με 51 ψήφους υπέρ και 49 κατά.

Δείτε τη σχετική συζήτηση στο video που ξεκινάει στο σημείο έναρξης της συζήτησης (5:20hr)

Γ. Πατούλης: «Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές» Πατήστε ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΔΤ 25 02 2021

Ρ. Δούρου: Με σφραγίδα της Διοίκησης της Περιφέρειας η Φυλή για πάντα η “πίσω αυλή” της Αττικής. Η Διοίκηση ακυρώνει την πράσινη, εναλλακτική πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων της Δύναμης Ζωής και καθηλώνει την Περιφέρεια Αττικής στη θέση του ουραγού της ανακύκλωσης στην Ευρώπη, προωθώντας καύση και ΣΔΙΤ : ΔΤ_ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ 25.2.2021

ΑΤΤΙΚ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. Παπαδάκης : Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε την εισήγηση του Εντεταλμένου Συμβούλου Περιβάλλοντος Ν. Παπαδάκη επί της ΜΠΕ για τον ΟΕΔΑ Φυλής – Άνοιξε ο δρόμος για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής της Φυλής το 2025.

Γ. Σγουρός : Ανεπαρκής η διοίκηση Πατούλη στη διαχείριση των απορριμμάτων – Το μόνο που την νοιάζει είναι να κάνει κοστοβόρους και υπερκοστολογημένους διαγωνισμούς

Γ. ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ – «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ – Η επέκταση της χωματερής της Φυλής συνιστά ένα έγκλημα σε βάρος του λαού (VIDEO)


ΑΤΤΙΚ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. Παπαδάκης : Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε την εισήγηση του Εντεταλμένου Συμβούλου Περιβάλλοντος Ν. Παπαδάκη επί της ΜΠΕ για τον ΟΕΔΑ Φυλής – Άνοιξε ο δρόμος για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής της Φυλής το 2025

Ακολουθώντας τον δρόμο που έχει χαράξει η Περιφερειακή Αρχή του κ. Πατούλη για οριστικό κλείσιμο της χωματερής της Φυλής το 2025 ο εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, κ. Νίκος Παπαδάκης εισηγήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη θετική γνωμοδότηση του Σώματος επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Αττικής», με τις επισημάνσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, την οποία και ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Σώμα.
Στην έναρξη της εισήγησής του ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην διαχρονικά τραγική κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική με το 80% των απορριμμάτων να έχει μοναδικό τρόπο διαχείρισης την ταφή του.
Σε μία προσπάθεια να αλλάξει αυτό η Περιφέρεια Αττικής περνά σε 3 νέους βασικούς πυλώνες που είναι α) η στροφή στην κυκλική οικονομία για μία σωστή και ασφαλή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, β) οι πραγματικές λύσεις σε πραγματικό χρόνο και γ) η ενίσχυση της ανακύκλωσης, μια στρατηγική επιλογή «για να φτιαχτεί μια κοινωνική κυκλική οικονομία που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κάνοντας την Αττική περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Με τη συνδρομή, το σχεδιασμό και τη καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες η Περιφέρεια ανέλαβε δράσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια γρήγορη, οικονομικά αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική στροφή προς την κυκλική οικονομία.
Στην εισήγησή του ο εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος ήταν ξεκάθαρος: «Απώτερος στόχος είναι το κλείσιμο της χωματερής της Φυλής το 2025» και ανέφερε τα σημεία, που υλοποιούνται βήμα – βήμα:
«- Δίνεται βάρος στην ανακύκλωση και στην εφαρμογή συστήματος διαλογής στην πηγή και δημιουργία ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων.
• Δημιουργία 10 Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, σε συνεργασία πάντοτε με τους Δήμους.
• Προωθείται η αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της Μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.
• Παραλαβή σταδιακά 60 φορτηγών που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία και μονάδες ενημέρωσης των πολιτών για την ανακύκλωση. Ο ΕΔΣΝΑ έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα 15 φορτηγά
• Επικαιροποιούνται τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, σε όλους τους Δήμους της Αττικής, με χρηματοδότηση Περιφέρειας Αττικής.
• Αναβαθμίζεται το ΕΜΑΚ Λιοσίων για να μπορεί να δέχεται προς επεξεργασία τα βιοαπόβλητα που θα συλλέγονται από τους Δήμους το επόμενο μεταβατικό διάστημα.
• Το σχέδιό προβλέπει την κατασκευή τριών νέων «ΠΡΑΣΙΝΩΝ» Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων υπερσύγχρονης τεχνολογίας για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό
• Παράδοση 80 απορριμματοφόρων για τη συλλογή βιοαποβλήτων και 9000 κάδων, για την ενίσχυση του συστήματος διαλογής στην πηγή σε 66 Δήμους της Αττικής.
• Προμήθεια επιπλέον 100 απορριμματοφόρων και 40.000 καφέ κάδων, με την ολοκλήρωση της παράδοσης του νέου υλικού να γίνεται ως τα μέσα του 2021.
• Δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης , σε όλους τους Δήμους της Αττικής.
• Εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής στον ΕΔΣΝΑ που ισχύει από 1-1-2021, με την οποία δίνεται κίνητρο στους Δήμους να εφαρμόσουν σύστημα διαλογής στην πηγή, αφού για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα στέλνουν στη Φυλή για να θαφτεί χωρίς επεξεργασία, θα επιβαρύνονται με διπλάσια τιμή σε σχέση με τα σκουπίδια που θα προέρχονται από διαλογή στην πηγή.»
Κλείνοντας ο επικεφαλής της παράταξης “Αττική Παράσινη Περιφέρεια” κ. Παπαδάκης επισήμανε ότι «πρόθεση της Διοίκησης είναι να δοθεί μία ολιστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, έχοντας ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά την ανακύκλωση, επανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.
Μετά το 2025, η χωματερή της Φυλής κλείνει οριστικά και η υπό συζήτηση ΜΠΕ αφορά τις συγκεκριμένες διαδικασίες.
Για να καταστεί δυνατό η ολοκλήρωση του παραπάνω σχεδιασμού είναι αναγκαίο στο μεσοδιάστημα να λειτουργήσει ο ΟΕΔΑ Φυλής. Είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΟ το αίτημα για κλείσιμο των κατοίκων και των φορέων της ευρύτερης περιοχής, το οποίο και ενστερνίζεται η Διοίκηση, καθώς για ΠΡΩΤΗ φορά έχει ανακοινωθεί ημερομηνία ΟΡΟΣΗΜΟ, από τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη, κλεισίματος της χωματερής το 2025. Όμως μέχρι τότε πρέπει να λειτουργήσει. Δεν έχει υπάρξει ποτέ Plan b.»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Σγουρός : Ανεπαρκής η διοίκηση Πατούλη στη διαχείριση των απορριμμάτων – Το μόνο που την νοιάζει είναι να κάνει κοστοβόρους και υπερκοστολογημένους διαγωνισμούς

Σφοδρή κριτική στη διοίκηση Πατούλη για τις ενέργειές της στα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» Γιάννης Σγουρός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής.

Ο Γ. Σγουρός κατηγόρησε τον κ. Πατούλη ότι πίσω από τις επικοινωνιακές πομφόλυγες του στυλ «2020 έτος ανακύκλωσης» και τις λαμπερές φωτογραφίσεις και παρουσιάσεις κρύβεται η απόλυτη ένδειά του σε επίπεδο πράξεων, αφού :

α) ούτε νέο σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) έχει παρουσιάσει (που να μην ήταν και έτοιμος που έλεγε προεκλογικά),

β) ούτε η ανακύκλωση αυξήθηκε κατά τη θητεία του ή υπάρχει η προοπτική εμφανούς αύξησης ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι

γ) ούτε υπάρχει προοπτική αποσυμφόρησης του ΧΥΤΑ στη Φυλή που θα συνεχίσει με τη μέθοδο του πανωσηκώματος να δέχεται για τα επόμενα τουλάχιστον 4 χρόνια όλα τα απορρίμματα του λεκανοπεδίου.

«Το μόνο που κάνει ο κ. Πατούλης μέσω των εντεταλμένων οργάνων του είναι κοστοβόρους και υπερκοστολογημένους διαγωνισμούς χωρίς καμία συμμετοχή και ενημέρωση των δήμων της Αττικής, που ξεπερνούν μαζί με τα ΣΔΙΤ το ένα δις ευρώ, που είτε θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τον ΕΔΣΝΑ στην χρεοκοπία από την οποία εκ θαύματος τον γλυτώσαμε το 2012, είτε θα φορτώσουν με υπέρογκα βάρη τους πολίτες», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής άσκησε κριτική και για την έλλειψη προοπτικής ως προς την παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής, που δέχεται τα απορρίμματα του λεκανοπεδίου εδώ και δεκαετίες εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του τόσο για τη νομιμότητα της ΜΠΕ σε σχέση με τον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ, όσο και για την ασφάλεια της μεθόδου που επελέγη, της ταφής δηλαδή απορριμμάτων πάνω από κύτταρα που έχουν πληρωθεί με απορρίμματα, υπενθυμίζοντας ότι το Ιούνιο του 2018 μετά από έντονες βροχοπτώσεις είχε κλείσει ο ΧΥΤΑ για πολλές μέρες εξαιτίας μεγάλου ρήγματος.

Ο κ. Σγουρός επανέφερε την πρότασή του για τη διενέργεια νέων μελετών με τη συνεργασία της επιστημονικής, πανεπιστημιακής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να υπάρξουν νέες χωροθετήσεις σε κοινά αποδεκτούς χώρους και με κοινά αποδεκτές λύσεις και εφαρμογές.

Υ.Γ.: Ο κ. Πατούλης κατάφερε τη χθεσινή συνεδρίαση να την παρακολουθήσουν 13 άτομα και χωρίς φορείς, εξαιτίας του ότι επέλεξε να γίνει η συνεδρίαση 21:30 με 01:30 τα μεσάνυχτα. Η ψηφοφορία τελικά κατέληξε με 51 υπέρ (με ψήφους της Ελληνικής-Χρυσής Αυγής και των δήθεν ανεξάρτητων) και 49 κατά.


Γ. ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ – «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Η επέκταση της χωματερής της Φυλής συνιστά ένα έγκλημα σε βάρος του λαού (VIDEO)
Το έγκλημα που συντελείται στη Φυλή σε βάρος των κατοίκων της Δ. Αττικής, το οποίο αφορά το σύνολο των εργατικών – λαϊκών οικογενειών του Λεκανοπεδίου, κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στον απέραντο σκουπιδότοπο της Φυλής, εκεί που θάβονται τα απορρίμματα όλου του Λεκανοπεδίου, εν έτει 2021, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδιάζει να φτιάξει ένα έργο για να συνεχίζει να γεμίζει σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η περιφερειακή αρχή έφερε για έγκριση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) γι’ αυτό το έργο του αίσχους που προβλέπει έναν νέο, 3ο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, χωρισμένο σε 3 κύτταρα που θα σκεπάσει τα υφιστάμενα κύτταρα και «πανωσηκώματα». Για την αντιστήριξη του τεράστιου αυτού «πάνω – πανωσηκώματος» και για τη δημιουργία του απαιτούμενου χώρου θα κατασκευαστεί περιμετρικά ανάχωμα, ένα χωμάτινο «μίνι σινικό τείχος» μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων.

Επιπλέον προβλέπεται η χωροθέτηση του εργοστασίου καύσης αποβλήτων που, όπως σκόπιμα διαρρέεται, πρόκειται να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου.

Τοποθετούμενος στη συνεδρίαση, ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέδειξε με πλήθος στοιχείων, όπως η τρομακτική άνοδος των νεοπλασιών και των θανάτων από καρκίνο, το έγκλημα που συντελείται. Προειδοποίησε δε τους άλλους περιφερειακούς συμβούλους πως όσοι εγκρίνουν τη ΜΠΕ, «θα ψηφίζουν ένα έγκλημα».

Νωρίτερα, ο Γιάννης Πρωτούλης παραβρέθηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν έξω από την Περιφέρεια σωματεία και φορείς με αίτημα να σταματήσει αυτό το έγκλημα.

Σημειώνεται πως η διοίκηση Πατούλη, εν μέσω πανδημίας και ολικού lockdown, προσπαθεί να περάσει σαν τον κλέφτη ένα τόσο σοβαρό θέμα ως μια απλή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής ζήτησε να αποσυρθεί ως θέμα της ημερήσιας διάταξης από το Συμβούλιο και να οριστεί μονοθεματική συνεδρίαση ακόμη και έκτακτη του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να μπορέσουν να εκφράσουν την άποψή τους φορείς και σωματεία όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Αττικής.

Categories