Νίκος Δένδιας: «Τσεσμέ» και «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελούν «μη φιλικές κινήσεις προς την Ελλάδα»

Με μεγάλη σαφήνεια και συγκεκριμένα ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Real News», ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι υπό συνεχή επιτήρηση» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι, τόσο η έξοδος του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο όσο και η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελούν «μη φιλικές κινήσεις προς την Ελλάδα».

Η πλήρης απάντηση του υπουργού Εξωτερικών:
«Αυτό που είχε δηλώσει τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και εγώ ήταν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διάκειται θετικά στο ενδεχόμενο ενός εποικοδομητικού διαλόγου.

»Ενός διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, για τη μόνη διμερή διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

»Για την έναρξη του διαλόγου αυτού προαπαιτούμενο ήταν μια περίοδος ηρεμίας.

»Τον περασμένο Δεκέμβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη αποχής, εκ μέρους της Τουρκίας από προκλητικές ενέργειες για την έναρξη αλλά και για την ομαλή συνέχιση των διερευνητικών επαφών.

»Το τονίζω αυτό γιατί η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι υπό συνεχή επιτήρηση.

»Το γεγονός ότι το “Oruç Reis” δεν έχει επανέλθει στην ανατολική Μεσόγειο εδώ και τρεις μήνες δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνουν άφεση αμαρτιών στην Τουρκία.

»Για το ωκεανογραφικό πλοίο “Τσεσμέ”, ειδικότερα, έχουμε προβεί ήδη σε διάβημα διαμαρτυρίας και έχουμε τονίσει όχι μόνο ότι η έκδοση της σχετικής οδηγίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) είναι παράτυπη, αλλά και ότι δεν συνάδει με την προσπάθεια αποκλιμάκωσης που επιθυμούμε.

»Θεωρούμε, συνεπώς, ότι η εν λόγω ενέργεια όχι απλώς ήταν αχρείαστη, αλλά και ότι φορτίζει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

»Οφείλω να επισημάνω ότι το ίδιο ισχύει και για την αναγγελία της άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”.

»Ακόμα και αν η άσκηση αυτή λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο σε διεθνή ύδατα, τόσο η διεξαγωγή της στην παρούσα συγκυρία όσο και η ονομασία της αποτελούν μη φιλικές κινήσεις προς την Ελλάδα και δεν συνάδουν με το κλίμα εμπιστοσύνης που επιχειρούμε να οικοδομήσουμε».

tribune.gr

Categories