Πληθαίνουν οι φωνές για νέα παράταση του lockdown λόγω οριακής κατάστασης του ΕΣΥ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας κρούουν εκ νέου από το πρωί οι ειδικοί επειδή το τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού συνεχίζει να σαρώνει στη χώρα με τον Φεβρουάριο να καταγράφει διπλάσια κρούσματα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και τις διασωληνώσεις να αυξάνονται με αποτέλεσμα να αναμένεται και αύξηση των θανάτων.

Απελπιστική παραμένει η κατάσταση στην Αττική με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στο «κόκκινο», με γεμάτες τις κλινικές και τις ΜΕΘ, ενώ οι συνθήκες για τους εργαζόμενους, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, καθίστανται ακόμη πιο δυσχερείς.

Σε αυτό το πλαίσιο πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων για νέα παράταση του lockdown ή πιο αυστηρή καραντίνα. Ο καθηγητής και μέλος της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, τάχθηκε σήμερα υπέρ της παράτασης έως τις 15 Μαρτίου, λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης και της μεγάλης πίεση του ΕΣΥ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι βρισκόμαστε σε «βαθιά κόκκινη» περίοδο και ότι αυτό το 15νθήμερο είναι κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στα μέσα του μήνα σημειώνοντας ότι προτεραιότητα στο άνοιγμα θα πρέπει να πάρει το λιανεμπόριο καθώς είναι το λιγότερο επιβαρυντικό.

Αντίστοιχα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναλειτουργήσουν διά ζώσης οι εκπαιδευτικές βαθμίδες, εκτός από την Γ’ Λυκείου, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο ίδιος είπε «ναι» στο άνοιγμα του εμπορίου, αλλά υπό όρους, σημειώνοντας ότι θα ήταν καλύτερο να λειτουργήσει με click away και όχι με click in shop. Και εκτίμησε ότι τα μέτρα δεν εφαρμόζονται όσο πρέπει για να δώσουν την επιθυμητή απόδοση, η οποία έχει «πέσει» σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο στο 45%.

Ο κ. Σαρηγιάννης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση μίας εβδομάδας, ενώ ο καθηγητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, τόνισε την ανάγκη για «ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων ώστε να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές να σωθεί κάτι από την οικονομία και να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι».

Σε δηλώσεις του στο Mega ο γιατρός επεσήμανε πως εάν ανοίξουν τα σχολεία υπάρχει κίνδυνος για μεγάλο τσουνάμι και πως η εστίαση θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει. «Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα, πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος», είπε.

efsyn.gr

Categories