Δηλώνουμε «την κάθετη αντίθεσή μας με την επιστολή» των 56 υπέρ της Μενδώνη

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Καλλιτέχνες υπογράφουν (1278 έως τώρα) υπέρ της παραίτησης της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Ιδού το κείμενο που έχουν ανεβάσει και στο τέλος θα βρείτε και την ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία προστίθενται διαρκώς κι άλλες υπογραφές.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κατακλύσει τον δημόσιο λόγο γεγονότα που αφορούν σοβαρότατες καταγγελίες για βιασμό κατά συρροή από τον μέχρι προσφάτως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, διορισμένου απευθείας από την Υπουργό Πολιτισμού. Οι χειρισμοί και οι δημόσιες τοποθετήσεις της Υπουργού Λίνας Μενδώνη σε σχέση με την υπόθεση, όπως επίσης και τα δημοσιεύματα που αναδεικνύουν τις σχέσεις της με τον κατηγορούμενο, υπήρξαν στοιχεία άκρως προβληματικά, και αποδοκιμάστηκαν από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, το οποίο και ζητά την παραίτησή της, ως ελάχιστη ένδειξη ανάληψης πολιτικής ευθύνης. Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, στις 24/2/2021 δημοσιεύτηκε κείμενο που υπογράφεται από 56 «ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων», με το οποίο δηλώνουν τη στήριξή τους στην Υπουργό Πολιτισμού.

Με απογοήτευση είδαμε μεταξύ των 56 που δηλώνουν τη στήριξή τους στη Λίνα Μενδώνη, συναδέλφους, πρώην και νυν συνεργάτες και καθηγητές, όπως και ανθρώπους που βρίσκονται επικεφαλής σημαντικών οργανισμών του Πολιτισμού της χώρας. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, δεν μπορούμε να μην δούμε τις υπογραφές αυτές από λυπηρές έως εχθρικές.

Η «επιστημονική επάρκεια» της Υπουργού, στην οποία αναφέρεται η επιστολή, ουδεμία σχέση έχει με την πολιτική ανεπάρκεια που της καταλογίζεται στην υπόθεση του Δ. Λιγνάδη. Οι υπογράφοντες και οι υπογράφουσες της επιστολής στέκονται επί της ουσίας απέναντι στις φωνές όσων μέχρι τώρα έχουν προβεί σε καταγγελίες και όλες και όλους όσοι ακούν με σεβασμό και δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους καταγγέλλοντες με οποιοδήποτε μέσο.

Εμείς, λοιπόν, οι υπόλοιποι και οι υπόλοιπες από τους 56, όσες αφουγκραστήκαμε και είδαμε πτυχές και της δικής μας πραγματικότητας (επαγγελματικής και μη) μέσα από τους λόγους που έχουν αρθρωθεί τον τελευταίο καιρό σε σχέση με τις παραβιάσεις και τις σεξουαλικές και μη κακοποιήσεις στον χώρο του Πολιτισμού, όσοι εδώ και έναν χρόνο βρισκόμαστε σε συνθήκες ακραίας επισφάλειας εξαιτίας της απογοητευτικά ελλιπούς στήριξης στον κλάδο, όσοι υπερασπιζόμαστε τα σωματεία μας και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) που δέχεται συκοφαντικές επιθέσεις από την υπερασπιστική γραμμή του Δ. Λιγνάδη, επιλέγουμε να αρθρώσουμε τις φωνές μας δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας με την επιστολή μικρής μερίδας των συναδέλφων μας· επιλέγουμε να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους ανθρώπους που με θάρρος προέβησαν στις καταγγελίες, στηρίζοντας το αίτημα για την παραίτηση της Υπουργού Λίνας Μενδώνη, επιμερίζοντάς της την πολιτική ευθύνη για τον διορισμό του Δημήτρη Λιγνάδη στη θέση του Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, την υπεράσπισή του σε πρώτο χρόνο, όσο και τη συνολικά εντελώς προσβλητική για όλους τους επαγγελματίες του χώρου του Πολιτισμού στάση και δημόσια τοποθέτησή της στην όλη υπόθεση».

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdxoxgBNe4L6Dz0XonZvgOlLmaDYe4sSZhiQfz0icQe3JcV6Q/viewform?fbclid=IwAR3RvSn4R_iYfLviM-LCigXIuLtw9JI1FEJ0Xw30uimcBUOmFG3nmDoDLMM 

efsyn.gr

Categories