Άρθρο – απάντηση του Α. Ξυγκάκη προς ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ στις αήθεις επιθέσεις μέσω αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τις τελευταίες μέρες ΚΑΠΟΙΟΙ προέβησαν στο ανέβασμα πλήθους αναρτήσεων σε ιστολόγια κοινωνικών ομάδων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» κυρίως, θίγοντας την τιμή και την υπόληψή μου με απώτερο σκοπό τη σπίλωση τόσο της προσωπικής μου ακεραιότητας όσο και των αγαθών μου προθέσεων κατά την ενασχόλησή μου με τα κοινά του τόπου μας.

Πρόκειται βεβαίως για μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης και προσβολής του ακέραιου της προσωπικότητάς μου και του αμέμπτου της έως τώρα ενασχόλησής μου με τα κοινά, καθόσον δεν πρόκειται για μεμονωμένο σχόλιο (ανάρτηση) αλλά δημοσίευση του ίδιου άκρως συκοφαντικού και μειωτικού του χαρακτήρα μου κειμένου, το οποίο διάνθισαν με φωτογραφίες, σε πλήθος ιστολογίων κοινωνικών ομάδων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Θέλω να πιστεύω ότι το γεγονός αυτό διέλαθε της προσοχής των διαχειριστών τους, πλην όμως όσο αυτά τα άκρως συκοφαντικά σχόλια για το πρόσωπό μου εξακολουθούν να είναι ανηρτημένα, τελούν υπό την ανοχή τους.

Η εν λόγω ανάρτηση συνιστά πρωτοφανή επίθεση σε βάρος μου και είναι προδήλως ψευδής, υποβολιμαία και συκοφαντική, δέον όπως άμεσα, ρητά και κατηγορηματικά ανακληθεί το περιεχόμενο αυτής και η δημοσίευση της, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματός μου για την αποκατάσταση της αλήθειας.

 

Αγαπητοί αναγνώστες μας,

δεν επιθυμώ να σχολιάσω περαιτέρω την ως άνω συμπεριφορά κάποιων (επιεικώς) μη σοβαρών ανθρώπων και δράττομαι της ευκαιρίας ως blogger της ιστοσελίδας «Paraktios.gr» στην οποία και αρθρογραφώ, ως διαχειριστής του ιστολογίου της κοινωνικής ομάδας «Forum στον Δήμο Σαρωνικού» στο FB και ως παραγωγός και παρουσιαστής της διαδικτυακής εκπομπής «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ», με αίσθημα ευθύνης έναντι ΣΑΣ, συντρόφους και συνοδοιπόρους στο υπέροχο ταξίδι μας, θα ήθελα να σας ενημερώσω τα εξής:

1. Επί 12 συναπτά έτη ενασχόλησής μου με τα κοινά του τόπου μας, μοναδική επιδίωξη μου ήταν και είναι η πλουραλιστική ενημέρωση των αναγνωστών – τηλεθεατών μας μέσω της ιστοσελίδας «Paraktios.gr» και της διαδικτυακής εκπομπής «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ», αλλά βεβαίως και μέσω του διαδραστικού ιστολογίου της κοινωνικής μας ομάδας «Forum στον Δήμο Σαρωνικού» στο FB.

Στα ως άνω φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται όλες οι απόψεις και από όλους τους χώρους, χωρις μεροληψία και αποκλεισμούς. Η ιστοσελίδα, το ιστολόγιο και η εκπομπή μας, αποτέλεσαν και αποτελούν βήμα σε όλους τους τοπικούς φορείς και παράγοντες, αλλά κυρίως σε όλους Εσάς τους πολίτες του τόπου μας που μας τιμήσατε και μας τιμάτε με την ενεργό συμμετοχή σας.

2. Βασικό αξίωμά μας είναι η απλή καταγραφή των γεγονότων προς ενημέρωσή σας, αλλά και η πλουραλιστική και ανάγλυφη ανάδειξή τους (με δημοσιεύσεις άρθρων, με αναπαραγωγή video, ζωντανές εκπομπές, με ζωντανές μεταδόσεις δημοτικών συμβουλίων, με συνεντεύξεις κλπ).

3. Όλα αυτά τα χρόνια, με σεβασμό και εκτίμηση στις αρχές του τόπου μας, τις παρατάξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και εν γένει στο εθνικό επίπεδο τα πολιτικά κόμματα, καταγράφω την καθημερινότητα και ουδέποτε καταφέρθηκα εναντίον οιουδήποτε με μειωτικούς χαρακτηρισμούς.

Η μαζική στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια έχει καταστήσει, σε τοπικό επίπεδο, την ιστοσελίδα paraktios.gr μία απο τις μεγαλύτερες σε αναγνωσιμότητα αλλά και την διαδραστική μας ομάδα «Forum στον Δήμο Σαρωνικού» από τις πολυπληθέστερες και πιο δημοφιλείς διαδραστικές Ομάδες στο μέσο κοινωνικού δικτύου «Facebook». Η ένδειξη της αγάπης σας, δίνει πνοή στο έργο μας και συνάμα βαραίνει την ευθύνη μας να σας προσφέρουμε ποιοτική, αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση.

Τέλος, δεν θα μπορούσα να παραλείψω αυτό που αποτελεί ψυχή και σάρκα της ιστοσελίδας, του ιστολογίου και της ενημερωτικής εκπομπής, η δική σας συμμετοχή στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Επίσης, στην Ελληνική Νομολογία η Συκοφαντική Δυσφήμηση ή Ιnternet Defamation ορίζεται ως εξής:

Σε γενικές γραμμές, η συκοφαντική δυσφήμηση ή internet defamation είναι η δυσφήμηση μέσω του ίντερνετ. Πρόκειται για μια ψεύτικη δήλωση που δημοσιεύθηκε από υπαιτιότητα ενός χρήστη (ως αποτέλεσμα της αμέλειας ή της κακίας του) και είναι επιβλαβής για τη φήμη κάποιου άλλου χρήστη
Στον ελληνικό νομικό σύστημα, όλες αυτές οι περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από τον ποινικό κώδικα ως «Εγκλήματα κατά της τιμής» (άρθρο 361-369)
Πάντα σύμφωνα με τον Ελληνικό δίκαιο, ως δυσφήμηση μπορεί να θεωρηθεί κάθε ακούσια ή εκούσια προφορική ή γραπτή δήλωση που βλάπτει την φήμη του θιγόμενου. Για το λόγο αυτό, η ελληνική δικαιοσύνη διακρίνει τη δυσφήμηση σε «απλή» (ισχυρισμός ή διάδοση ανακριβούς πληροφορίας που βλάπτει την τιμή ή την υπόληψη κάποιου) και «συκοφαντική» (αν το γεγονός είναι ψευδές και ο υπαίτιος γνώριζε ότι ήταν ψευδές).
Οι ποινές που προβλέπονται για την πρώτη περίπτωση μπορεί να φτάσουν 2 χρόνια με ή χωρίς αποζημίωση. Για την δεύτερη περίπτωση οι ποινές μπορεί να φτάσουν τα 5 χρόνια, και (δυνητικά) με χρηματική ποινή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την νομική διάσταση του θέματος αυτού και πως το αντιμετωπίζει η ελληνική δικαιοσύνη εδώ : http://nomikisimvouli.blogspot.gr/2012/05/blog-post_24.html 

Με εκτίμηση

Αγαμέμνων Ξυγκάκης

Categories