Επείγουσα αναφορά ΔΣΑ για την αστυνομική βία εις βάρος πολιτών και δικηγόρων

Έπειτα από τις απρόκλητες επιθέσεις που έχουν δεχθεί από αστυνομικούς δικηγόροι και πολίτες, τόσο στη διάρκεια νόμιμων κινητοποιήσεων, αλλά και έπειτα από τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, κατέθεσε επείγουσα αναφορά του ΔΣΑ τόσο προς τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όσο και προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Ειδική αναφορά κάνει στο γεγονός της παρεμπόδισης «πρόσβασης προσαχθέντων/ συλληφθέντων σε συνήγορο» και ζητά άμεση και σε βάθος διερεύνηση των γεγονότων και ταχεία απόδοση ευθυνών.

Το ρεπορτάζ από την ακραία και απρόκλητη καταστολή το πρωί του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας, εδώ.

Να σημειωθεί ότι έχει ήδη γίνει εισαγγελική παρέμβαση για το όργιο αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΔΣΑ επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση σε βάρος πολιτών και δικηγόρων δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία και είναι παντελώς καταδικαστέα. Παράλληλα, η έννομη τάξη προστατεύει το δικαίωμα ειρηνικής συναθροίσεως των πολιτών (Συντ. 11) καθώς και το δικαίωμα ακώλυτης πρόσβασης σε συνήγορο».

Η ανακοίνωση του ΔΣΑ
Επείγουσα αναφορά του Προέδρου του ΔΣΑ προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την Προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τις πρόσφατες επιθέσεις αστυνομικών κατά δικηγόρων και πολιτών

Σε συνέχεια των πρόσφατων επιθέσεων αστυνομικών κατά δικηγόρου στο κέντρο της Αθήνας (στις 6.3.2021) και κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη (στις 7.3.2021), που έλαβαν ευρεία δημοσιότητα μέσω βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, αλλά και των καταγγελιών συναδέλφων σχετικά με την παρεμπόδιση πραγματοποίησης νόμιμης δημόσιας συνάθροισης καθώς και πρόσβασης προσαχθέντων/ συλληφθέντων σε συνήγορο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α, Δημήτρης Βερβεσός, υπέβαλε επείγουσα αναφορά προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κοινοποιούμενη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνων, με την οποία ζητεί την πλήρη, σε βάθος και άμεση διερεύνηση των γεγονότων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, και την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους αναλογούν.

Σύμφωνα με την αναφορά του Προέδρου του ΔΣΑ, κατά την πάγια θέση του δικηγορικού σώματος, τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές σε ένα κράτος δικαίου.

Η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση σε βάρος πολιτών και δικηγόρων δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία και είναι παντελώς καταδικαστέα. Παράλληλα, η έννομη τάξη προστατεύει το δικαίωμα ειρηνικής συναθροίσεως των πολιτών (Συντ. 11) καθώς και το δικαίωμα ακώλυτης πρόσβασης σε συνήγορο.

Κάθε καταπάτηση των άνω θεμελιωδών δικαιωμάτων από τα αστυνομικά όργανα, που έχουν ως θεσμική αποστολή την προστασία τους, συνιστά αξιόποινη και πειθαρχικά αξιόμεμπτη συμπεριφορά η οποία τραυματίζει βαριά το νομικό μας πολιτισμό.

efsyn.gr

Categories