Κορωνοϊός – Καταγγελίες: Φτάσαμε στην διαλογή ασθενών

Ο κορωνοϊός όχι μόνο «λυγίζει» τα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά επιβεβαιώνει και τον χειρότερο φόβο που υπήρχε από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή την διαλογή ασθενών.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη την διαλογή στους διασωληνωμένους, την στιγμή που αρκετοί πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, οι οποίες είναι ασφυκτικά γεμάτες.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι σήμερα (16/3) είναι «η χειρότερη ημέρα για την ΑΤΤΙΚΗ στις ΜΕΘ. Πολίτης μας κατήγγειλε με επιστολή αγωνίας ότι ο πατέρας του βρίσκεται διασωληνωμένος στο ΤΖΑΝΕΙΟ γενικό περιστατικό σε κοινό θάλαμο ,σε λίστα αναμονής, από 5/3 περιμένοντας να βρει μεθ να σωθεί. Επιβεβαιώσαμε το περιστατικό από το νοσοκομείο. Επικοινωνήσαμε μαζί του και εκφράσαμε την συμπαράσταση μας. Τα ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ μετατράπηκαν δυστυχώς σε ΕΙΔΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ. Αυξάνεται η νοσηρότητα και η θνητότητα από τις άλλες παθήσεις».

Παράλληλα, συμπληρώνει πως «μετράμε περί τους 30 διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ σε λίστα αναμονής. Εννιά στη ΝΙΚΑΙΑ, πέντε στο ΘΡΙΑΣΙΟ, τέσσερις στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, οκτώ στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, δύο στο ΛΑΙΚΟ, ένας στον ΕΡΥΘΡΟ.
Και πόσους άλλους δεν ξέρουμε. Και βέβαια λίστα αναμονής για μεθ υπάρχει και σε γενικά περιστατικά. Πεθαίνουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής (64χρονη 10 ημέρες εκτός ΜΕΘ στο ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΚ και άλλοι)».
Επίσης, ο κ. Γιαννάκος διευκρινίζει ότι «έπρεπε να λειτουργούν 3000 κλίνες ΜΕΘ και υπάρχουν 800 πολλές εξ αυτών προσωρινές. Πως κράσαρε το σύστημα με 500 διασωληνωμένους αφού διαθέτει 1300 κλίνες ΜΕΘ όπως λέει το υπουργείο; Που είναι ο ιδιωτικός τομέας; Τι περιμένουν και δεν επιτάσσουν τις ιδιωτικές ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού; Προτίμησαν να βάλουν το ΚΑΤ με 20 κλίνες για νοσηλεία απλών περιστατικών κορωνοιου τα οποία θα αυξηθούν, παράλληλα με τις 51 κλίνες μεθ κορωνοιου και συνεχίζουν να προστατεύουν τον ιδιωτικό τομέα που νοσηλεύει στρωμένα περιστατικά σε οικονομικό καθεστώς μαυραγοριτισμού».

Οι ΜΕΘ στην Αττική

Αναφορικά με την τρέχουσα εικόνα των Covid ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει τα ακόλουθα στοιχεία:

ΚΑΤ: 50 στις 51 – 1 κενή κλίνη
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 στις 14 – Γεμάτη
ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 9 στα 9 – Γεμάτη
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 16 στα 16 – Γεμάτη
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. 58 στα 58 – Γεμάτη
ΣΩΤΗΡΙΑ: 82 στα 84 – 2 κενές κλίνες
ΝΙΜΙΤΣ: 6 στα 6 – Γεμάτη
ΕΛΠΙΣ: 6 στα 6 – Γεμάτη
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 12 στα 12 και 4 διασωληνωμένοι στη ΜΑΦ – Γεμάτη
ΕΡΥΘΡΟΣ: 14 στα 14 – Γεμάτη
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 στα 12 – Γεμάτη
ΤΖΑΝΕΙΟ: 10 στα 10 – Γεμάτη
ΑΤΤΙΚΟ: 43 στα 43 – Γεμάτη
ΘΡΙΑΣΙΟ: 17 στα 17 – Γεμάτη
«Στο 100% η πληρότητα των ΜΕΘ»

Για την ασφυξία που υπάρχει στις ΜΕΘ της Αττικής αναφέρθηκε και η πνευμονολόγος – εντατικολόγος Γεωργία Κωνσταντοπούλου που μίλησε στο Mega.

Η ίδια διευκρίνισε πως «είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπαίνουμε σε αυτή τη θέση. Δεν θα έπρεπε κανονικά, θα έπρεπε να υπάρχει ο τρόπος και η υποδομή ώστε όλοι οι ασθενείς να παίρνουν την ευκαιρία που τους αναλογεί».

Παράλληλα, η γιατρός του Γενικού Κρατικού Νικαίας, τόνισε ότι «τη δεδομένη στιγμή έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις κλίνες, ουσιαστικά δεν υπάρχει αυτό που λέμε ότι υπάρχει πληρότητα 92%, είναι λίγο πλασματικό. Οι ελεύθερες κλίνες που έχουμε κάθε μέρα είναι κλίνες οι οποίες προκύπτουν από ασθενείς που διακινούνται ή δυστυχώς καταλήγουν στις ΜΕΘ».

«Εκ των πραγμάτων η πληρότητα είναι στα 100% και δημιουργείται λίστα αναμονής στις εντατικές τις τελευταίες ημέρες», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

aftodioikisi.gr

Categories