Ενόχληση γιατρών για το τελεσίγραφο Κικίλια – «Χρειάζεται σχεδιασμός»

«Εμείς έχουμε κάνει κάλεσμα στα μέλη μας και είμαστε έτοιμοι. Αύριο στις 11 η ώρα έχουμε διάσκεψη των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας κι ελπίζω να είναι και ο υπουργός που έχει κληθεί για να εξηγήσει το σχέδιο του».

Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Ελευθερίου, αναφερόμενος στο τελεσίγραφο που έστειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ, αλλιώς θα προχωρήσει σε επίταξή τους.

Μέχρι τώρα μόνο 60 γιατροί έχουν δηλώσει πρόθυμοι να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, οι γιατροί είναι έτοιμοι να ενισχύσουν το ΕΣΥ, αλλά απαιτείται σχεδιασμός.

«Ο τομέας της δημόσιας υγείας δεν είναι τομέας αντιπαράθεσης.

»Εμείς είμαστε γιατροί. Ούτε πολιτικοί είμαστε ούτε αντιπαράθεση θέλουμε.

»Αγωνιούμε για την υγεία των Ελλήνων και θέλουμε να τους παρέχουμε την καλύτερη δυνατή πιθανότητα να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας ζητάει 200 γιατρούς και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν γνωρίζει ούτε ποιες ειδικότητες ζητά ούτε ποια νοσοκομεία θα στελεχώσουν ούτε τι ακριβώς θα κάνουν.

«Χρειάζεται σχεδιασμός. Ο τομέας της υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με μέτρα τελευταίας στιγμής και πανικού και δεν μπορεί να είναι τομέας τελεσιγράφων.

»Είναι τομέας σύνθεσης, ανταλλαγής απόψεων και σχεδιασμού. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε».

Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε «τρύπα» που μπορεί να προκύψει από την επίταξη γιατρών.

«Όταν αφαιρείς 200 γιατρούς από το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που ο καθένας κατά μέσο όρο παρακολουθεί γύρω στους 1.500 ασθενείς, όχι μόνο κορωνοϊού, δημιουργείς μια τρύπα ασθενών γύρω στις 300.000, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν κάπου ιατρική βοήθεια», υπογράμμισε ο κ Ελευθερίου.

Πάντως, ο ίδιος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τους χειρισμούς του υπουργείου Υγείας τονίζοντας ότι «είναι άκομψο ο θεσμικός φορέας των γιατρών να μαθαίνει για την επίταξη από την τηλεόραση».

Πρόσθεσε δε ότι στο πρώτο κύμα της Θεσσαλονίκης, οι ιδιώτες γιατροί που έχουν πάει στην 4η ΥΠΕ, δουλεύουν 4 μήνες και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί.

»Έχουμε ζητήσει να πάμε εθελοντικά και δεν υπάρχει σύμβαση εθελοντικής εργασίας»

tribune.gr

Categories