«Η ποίηση» είναι η απάντηση (video)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ο Μιχάλης Καλογεράκης και ο Νίκος Φιλντίσης γράφουν στο efsyn.gr για τη συλλογή τους ειδικά, αλλά και για την ποίηση και τη μουσική συνολικότερα.

Τα ποιήματα της συλλογής του νέου ποιητή Νίκου Φιλντίση, «Όλα τα αδέσποτα γατιά του ονείρου μου», διάβασε ο συνθέτης Μιχάλης Καλογεράκης πριν εκδοθούν. Σταμάτησε πάνω τους και τα αγάπησε. Η συνάντησή τους πάτησε πάνω στον δυνατό ποιητικό λόγο του Νίκου Φιλντίση (σύγχρονο και ζωντανό, πολύτροπο και στοχαστικό) και στην αγάπη του Μιχάλη Καλογεράκη να διαβάζει μουσικά τους ποιητές.

Η δισκογραφική εταιρία «Μικρή Άρκτος», παρουσιάζει μια έκδοση που περιλαμβάνει το βιβλίο με τα ποιήματα του Νίκου Φιλντίση και το cd με τρία από αυτά, μελοποιημένα και ερμηνευμένα από τον Μιχάλη Καλογεράκη.

Μιχάλης Καλογεράκης
Μήπως είναι «η ποίηση» η απάντηση; Μήπως σε μια στιγμή κατάπτωσης του ανθρώπινου γένους η απάντηση είναι το διάβασμα; Όσο είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, μόνο ένα βιβλίο μπορεί να μας εξάψει την φαντασία. Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις εννιά; Ταξίδια και κοσμογονίες ως το ξημέρωμα.

Δεν θα μας πει κανείς πόσο σημαντικό είναι το διάβασμα, θα μας διδάξουν μια επιστήμη, θα μας καθοδηγήσουν να γίνουμε χρήσιμοι και ικανοί, μα δεν θα μας πούνε πως το να διαβάζεις ποίηση και λογοτεχνία, να βλέπεις σινεμά και θέατρο είναι εξίσου αναγκαία όπως το να μάθεις να προσθέτεις και να αφαιρείς.

Διότι η τέχνη θα σου κάνει μια ερώτηση που δεν θα στην κάνει άλλος κανείς, και που μόνο εκείνη γνωρίζει την απάντηση. Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο, σημαίνει δεν ακούς κανέναν, σημαίνει φαντάζεσαι πράγματα, σημαίνει πως μέσα σου μπορεί να εκρήγνυται ηφαίστειο και εσύ να μην κάνεις τσιμουδιά.

Όταν ακούς ένα τραγούδι που είναι σαν να το έγραψαν για σένα, κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου. Κι όταν βλέπεις ένα έργο στο θέατρο μαθαίνεις να ζεις.

Μακάρι το βιβλίο του Νίκου να φτάσει στα χέρια εκείνων που αγαπούν να διαβάζουν, και τα μελοποιημένα ποιήματα να φτάσουν σε εκείνους που

αγαπούν να ακούν.
Κι αφού σήμερα γιορτάζει η ποίηση, ας ευχηθούμε οι αναγνώστες της να είναι ταπεινοί, ευσυνείδητοι, και κυρίως οξυδερκείς.

Νίκος Φιλντίσης
Η κυκλοφορία της ποιητικής μου συλλογής από τις εκδόσεις «Μικρή Άρκτος» είναι για μένα γιορτή, θρέφει μέσα μου ένα σχεδόν παιδικό αίσθημα προσμονής για το αύριο, το μέλλον. Φυσικά, οι σκέψεις επιστρέφουν στα κλεφτά και στις πρώτες εκείνες ημέρες του εγχειρήματος, τότε που το βιβλίο φάνταζε αρκετά μακρινό, ουτοπικό. Παρά τις δυσκολίες του καιρού μας, νομίζω τελικά ο κύκλος κλείνει αισίως. Ωστόσο, θέλω να πιστεύω πως τούτο το σημείο δεν είναι απλώς το επιστέγασμα αλλά και η αρχή μιας αγαστής συνεργασίας.

Αισθάνομαι πως τα τρία μελοποιημένα ποιήματά μου, που πλαισιώνονται από τις μουσικές συνθέσεις και τη φωνή του εξαίρετου Μιχάλη Καλογεράκη, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα πέρα από κάθε δική μου προσδοκία. Διακρίνει κανείς νομίζω την προσεγμένη του δουλειά, το αρμονικό δέσιμο στίχου και μουσικής εις σάρκα μίαν. Είναι πρωτόγνωρο να ακούω τα γραπτά μου ως τραγούδι πλέον. Δεν είναι απλώς ικανοποίηση, είμαι περιχαρής. Τώρα μόνον εύχομαι να φτάσουν τα καλά νέα στα χέρια και στα αφτιά του κόσμου, να τα αγαπήσουν οι ακροατές κι οι αναγνώστες.

Το βιβλίο μου και τα τραγούδια μας έρχονται σε μια ιδανική στιγμή, μαζί με την παγκόσμια ημέρα ποίησης. Η 21η Μαρτίου είναι όντως μια καλή αφορμή να προστρέξουμε στην τέχνη, να αναμοχλεύσουμε τα σωθικά, κάτι να ταρακουνηθεί μέσα μας. Υποθέτω όμως πως χρειάζεται και κατιτίς παραπάνω από μια μόνο μέρα ώστε να γίνει η ποίηση παγκόσμια, πανανθρώπινη.

efsyn.gr

Categories