Υπ. Εθνικής Άμυνας: Κατέθεσε στις ΗΠΑ αίτημα προσφοράς για αγορά φρεγατών

Λίγη ώρα πριν την άφιξη του πρωθυπουργού στο αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» στη Σούδα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέστειλε στις ΗΠΑ, την Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (LOR), για το κόστος του προγράμματος ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών, από κοινού με την προσφερόμενη τιμή για τη διάθεση δύο πλοίων ως «ενδιάμεση λύση», αλλά και για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ («Ύδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά», «Σαλαμίς»), γερμανικής κατασκευής, του Πολεμικού Ναυτικού.

Η αποστολή της LOR, μιας μη δεσμευτικής επιστολής, αποτελούσε όρο της Ουάσιγκτον για να ανοίξει τα χαρτιά της, όσον αφορά την προμήθεια των φρεγατών και τη συμμετοχή της στα άλλα προγράμματα.

Στην επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που οριστικοποιήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 4,95 δισεκατομμύρια ευρώ: 4 δισ. ευρώ για τις τέσσερις καινούριες φρεγάτες, 450 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό «μέσης ζωής» των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO και 500 εκατ. ευρώ για την απόκτηση πολεμικού πλοίου «ενδιάμεσης λύσης» μέχρι το 2028 που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των τεσσάρων καινούριων φρεγατών.

Να σημειωθεί ότι τα ποσά που αναφέρονται στην επιστολή δεν είναι τα οριστικά, καθώς σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα κόστη για τα οπλικά συστήματα, την εκπαίδευση τεχνικών και πληρωμάτων, αλλά και την πρόσβαση στην αγορά ανταλλακτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Αμερικανικό Πεντάγωνο σχεδιάζει την προώθηση των φρεγατών «Multi-Mission Surface Combatant» (MMSC), της «Lockheed Martin»,

aftodioikisi.gr

Categories