Τη πρώτη από προγραμματισμένες δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, παρουσίασε χθες 23/3 μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Δήμος Σαρωνικού.
Ήταν μία ειδική αναφορά στη συμβολή της Αττικής στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821 με παρουσίαση ιστορικών στοιχείων που πολλοί αγνούσαμε μέχρι χθες. Η δράση μεταδόθηκε με “live streaming” στην ιστοσελίδα του Δήμου, κοινοποιήθηκε σε τοπικές ομάδες στο facebook και έτυχε ικανοποιητικής αποδοχής από τους συνδημότες μας αφού οι θεάσεις του video έχουν ξεπεράσει τις 1150. Συντόνισε η Πρόεδρος του ΔΣ Σαρωνικού Δήμητρα Ράπτη , χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Πουλόπουλος Πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ υπό την αιγίδα του οποίου διοργανώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις ενω τον καλλιτεχνικό τόνο έδωσε με απαγγελίες η Ματίνα Καρελιώτη.
Οι βασικοί ομιλητές ήταν :
- Ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Αγγελής, Θεολόγος- Προιστάμενος του ΙΝ Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καλυβίων με θέμα “Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Από την Ναζαρέτ στον Αγώνα της Εθνεγερσίας του 1821”
- Ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Ιστοριδίφης Κ. Πρίφτης με θέμα ¨τα Μεσόγεια στην Επανάσταση του 1821″
- Ο Δήμαρχος Σαρωνικού – Αρχαιολόγος Πέτρος Φιλίππου με θέμα: “Η Επανάσταση της Αττικής και η απελευθέρωση της Αθήνας”
Και οι τρεις ομιλίες έχουν αποκοπεί και έχουν δημιουργηθεί αυτόνομα βίντεο προς καλύτερη παρακολούθηση για όσους ενδιαφέρονται.
Η ομιλία του Αρχιμανδρίτη Τιμόθεου Αγγελή.(διάρκεια 22min)
Η ομιλία του Κωνσταντίνου Πρίφτη. (διάρκεια 31 min)
Η ομιλία του Δημάρχου Σαρωνικού Π.Φιλίππου.(διάρκεια 45min)
Δείτε το video με ολόκληρη την παρουσίαση του αφιερώματος διάρκειας 2 ωρών
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙς ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙς
Δήμος Σαρωνικού: 1821-2021, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Ο Δήμος Σαρωνικού τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, δίνει προτεραιότητα στην προβολή και την ανάδειξη των επαναστατικών γεγονότων στην Αττική και στα χωριά των Μεσογείων, γιατί πεποίθησή του είναι ότι η γνώση της τοπικής ιστορίας που πολλές φορές δεν είναι ευρέως γνωστή, είναι το ίδιο απαραίτητη όσο και η γνώση του συνόλου της ιστορίας μας.
Για τον λόγο αυτό ο Δήμος μας θα προχωρήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες στις ακόλουθες ενέργειες:
1. Στην έκδοση του βιβλίου του Πέτρου Ι. Φιλίππου-Αγγέλου, Αρχαιολόγου – Δημάρχου Σαρωνικού με τίτλο «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ και Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ».
2. Στην πραγματοποίηση ομιλιών – διαλέξεων με θέμα τοπικά γεγονότα για την Επανάσταση του 1821.
3. Στην ανάδειξη προσώπων – ηρώων είτε ντόπιων είτε από άλλες περιοχές που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Αττικής που απεικονίζονται στο λάβαρο, το οποίο οι επαναστάτες της Αττικής με έδρα το Μενίδι και τη Χασιά χρησιμοποίησαν στο αγώνα για την Απελευθέρωση της Αθήνας. Το λάβαρο ήταν λευκό με κόκκινο σταυρό στη μέση και τα σήματα της Φιλικής Εταιρείας. Τα πρόσωπα που απεικονίζονται είναι:
• Μελέτης Βασιλείου: Χασιώτης οπλαρχηγός, αρχηγός των Επαναστατών στην Αττική κατά την Απελευθέρωση της Αθήνας στις 25 Απριλίου 1821. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στην Αττική. Δολοφονήθηκε στη Χασιά τον Μάιο του 1826.
• Γιάννης Ντάβαρης (1775-1866): γεννημένος στο Λιόπεσι (Παιανία), οπλαρχηγός των Μεσογειτών, έλαβε μέρος στην πολιορκία της Ακρόπολης και σε πολλές μάχες στην Αττική.
• Οδυσσέας Ανδρούτσος (1780 – 1825): Από τους επιφανέστερους στρατιωτικούς ηγέτες της Επανάστασης του 1821, αγωνίστηκε και στην Αθήνα. Δολοφονήθηκε στην Ακρόπολη στις 5 Ιουνίου 1825.
• Γιάννης Γκούρας: οπλαρχηγός του Οδυσσέα Ανδρούτσου, φρούραρχος της Ακρόπολης. Φονεύθηκε στη μάχη της Ακρόπολης στις 30 Σεπτεμβρίου 1826 σε ηλικία 35 ετών.
• Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης (1797-1864): Εκτός από τις πολλές μάχες στις οποίες διακρίθηκε, αγωνίσθηκε ιδιαίτερα στην Αττική και την Αθήνα αλλά έμεινε γνωστός για τα απομνημονεύματά του για την Επανάσταση.
• Κάρολος Φαβιέρος: Στρατηγός και Διοικητής Τακτικού Στρατού της Ελλάδας κατά την περίοδο του 1821, θεωρείτο ο ικανότερος και ο πλέον αγαπητός από τους Έλληνες Αξιωματικούς.
• Γεώργιος Καραϊσκάκης (1782 – 1827): Υπήρξε Κλέφτης, μετέπειτα Αρματολός και στη συνέχεια Στρατάρχης για όλη τη Στερεά Ελλάδα. Σκοτώθηκε στις 23 Απριλίου 1827 στη Μάχη στο Φάληρο.
• Βάσος Μαυροβουνιώτης: Οπλαρχηγός της Επανάστασης, ο οποίος με τις δύο μάχες που έδωσε στη Χασιά που ήταν και οι τελευταίες μάχες του αγώνα στην Αττική, απελευθέρωσε την Αθήνα.
Από το Γραφείο Τύπου