Πιέζουν για άνοιγμα, με 735 διασωλημένους

Ντάνι Βέργου, Γιάννης Μπασκάκης

Παρά το γεγονός ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας εν μέσω λοκντάουν ασκεί τεράστιες πιέσεις στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση πιέζει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για άνοιγμα δραστηριοτήτων και ιδίως του λιανεμπορίου, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τα οικιακά τεστ. ● Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι ο αυτοέλεγχος και η αυτοδιάγνωση δεν αποκαθιστά το έλλειμμα επιδημιολογικής επιτήρησης που υπάρχει στη χώρα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα.

Την ώρα που το τρίτο σφοδρότερο επιδημικό κύμα ασκεί εν μέσω λοκντάουν τεράστιες πιέσεις στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, οι διασωληνωμένοι έχουν σκαρφαλώσει στους 735 και οι ΜΕΘ στην Αττική είναι υπερφρακαρισμένες, η κυβέρνηση πιέζει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για άνοιγμα δραστηριοτήτων της οικονομίας και ειδικότερα του λιανεμπορίου.

Τώρα αφήνει πίσω της την ορολογία περί «βαλβίδων αποσυμπίεσης» και επιστρέφει δριμύτερη, μιλώντας για «ελεγχόμενη επανεκκίνηση» του λιανεμπορίου και των σχολείων, καλώντας τους ειδικούς επιστήμονες να συνεδριάσουν εκτάκτως στα μέσα της εβδομάδας.

Ηδη από την περασμένη Παρασκευή, αφού η επιτροπή απέρριψε την πρότασή της για άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων και του λιανεμπορίου, η κυβέρνηση εμφανίστηκε ενοχλημένη, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να δηλώνει ότι «η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, αλλά και για τα σχολεία. Αμέσως μετά την εισήγησή τους, θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση, η οποία «καίγεται» για το άνοιγμα της αγοράς (σε αντίθεση με τους ειδικούς που προκρίνουν την εκπαίδευση), επενδύει τώρα τα πάντα, σε σχέση με το όποιο άνοιγμα, στα οικιακά τεστ (self tests), αυτά δηλαδή που θα κάνουν μόνοι τους οι πολίτες, και με αυτόν τον τρόπο ετοιμάζεται και πάλι να ρίξει την «ατομική ευθύνη» για μια νέα αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας στους τελευταίους.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση, αναφορικά με τα self tests, μιλά για «ένα όπλο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας» και υποστηρίζει ότι δημιουργούν «ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα διαφορετικό, σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον», όπως δήλωσε ο Ν. Χαρδαλιάς. Η κυβέρνηση επιμένει, δε, ότι τα ενέκρινε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία βέβαια ούτε καν ρωτήθηκε.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», μέλη της επιτροπής λένε ότι ίσως ως έγκριση των self tests λογίζεται από την κυβέρνηση η μόνιμη επωδός των επιστημόνων για μαζικά τεστ. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι η αυτοδιάγνωση και η αυτοκαταγραφή δεν αποκαθιστούν το έλλειμμα επιδημιολογικής επιτήρησης που υπάρχει στη χώρα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα.

Τα self-tests δεν μπορεί να είναι το κύριο μέτρο, μας λένε. Μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συμπληρωματικά με τα rapid tests και τους μοριακούς ελέγχους (PCR), όπως ξεκαθαρίζει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Αλλά όσο και αν η κυβέρνηση πιέζει την επιτροπή να δώσει «πράσινο φως» για άνοιγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση και η πίεση στο Σύστημα Υγείας παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Συγχρόνως, ο ρυθμός επιβάρυνσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας έδειξε επιβάρυνση σε ποσοστό 10%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 διατηρήθηκε στα υψηλά επίπεδα, περίπου στις 500 ανά ημέρα. Στην Αττική οι εκτιμήσεις δείχνουν μια επιβάρυνση ύψους 20% στα παρατηρούμενα ενεργά κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.

Στα θετικά σημεία, σύμφωνα με τον Γκ. Μαγιορκίνη, είναι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εξιτηρίων των συμπολιτών μας, αυτών δηλαδή που βγαίνουν κερδισμένοι από τα νοσοκομεία από τον κορονοϊό. Το μοναδικό στοιχείο που επαναλαμβάνουν κατά κόρον εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Τα τεστ
Για ένα καθολικό μέτρο, προαιρετικό για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, υποχρεωτικό όμως για ομάδες πληθυσμού, «οι οποίες έχουν σχέση με κρίσιμες δραστηριότητες της κοινωνίας μας, που θέλουμε με ασφάλεια να επανεκκινήσουμε», έκανε λόγο ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφερόμενος στα τεστ στο σπίτι.

Την πρώτη περίοδο θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών, «δεδομένου ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή και μας ενδιαφέρει η επανεκκίνηση της αγοράς». Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερο rapid test, θα επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα και αυτό θα χρησιμοποιείται για την άδεια από την εργασία, το σχολείο κ.ο.κ.

Υποχρεωτικό εβδομαδιαίως σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι το τεστ στο σπίτι για τους πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, το λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, την εστίαση, τις επιχειρήσεις τουρισμού, τη μεταποίηση και στα δικαστήρια, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες η χρήση και η δήλωση του τεστ θα είναι οικειοθελής στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

📍 Οι καταγραφές του ΕΟΔΥ χθες ήταν χαμηλές λόγω Σαββατοκύριακου (1.449) σε μειωμένο αριθμό τεστ (21.278), με τον δείκτη θετικότητας να έχει ανέβει στο μη ασφαλές 6,81%, και οι θάνατοι 54.

📍 Σήμερα αποστέλλεται ο φάκελος του διαγωνισμού για τα 10 εκατ. self tests στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, μετά την τεχνική αξιολόγηση από τριμελή επιτροπή πανεπιστημιακών, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία. Η πρόσκληση έκλεισε με την κατάθεση φακέλων 30 εταιρειών (Νaturalis, Petroil, Μίγκος, Δίγκας, ENNOVATIVE, Bioplus, Dermis, ΦΑΓΚΡΟΝ, ΑΝΤΙΣΕΛ, Helix, Biospeedia, Ramma Dental, Medhealth, Hygiene ONE, GMK Medical, Ξενοφών Γερμανός, Swiss Med, Medella, Asklipios Medical Group, URF Pharmaceutical, BIOSNA, Roche, QEFII, Πήγασος, MEEPMENT, BIOPROM, MARVIFARM, Anats, MedTrust και Anachem).

efsyn.gr

Categories