Σαρηγιάννης: Παρακινδυνευμένο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου

Στο Mega μίλησε ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ. Στο επίκεντρο το σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα αγοράς και σχολείων εν αναμονή της εισήγησης των ειδικών την Τετάρτη.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγελλάτο τόνισε πως:

«Θα ήταν παρακινδυνευμένο να ανοίξει το λιανεμπόριο 5 Απριλίου.

»Με δεδομένη την απαίτηση να ολοκληρωθεί η διαδικασία του λυκείου μπορώ να το φανταστώ, με δεδομένο μάλιστα ότι μιλάμε μόνο για τα λύκεια τότε έχουμε δυνατότητα να απλώσουμε παραπάνω τους μαθητές στις τάξεις».

Ο καθηγητής ήταν σαφής: «να μην κάνουμε παρακινδυνευμένες κινήσεις για υπόθεση ημερών».

Διευκρίνισε δε ότι τα «παιδιά που είναι 15, 16 χρόνων προφανώς μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα με μεγαλύτερη ασφάλεια.

»Με μικρότερο αριθμό μαθητών στο σχολικό κτίριο.

»Υπάρχουν πρόσφατες δημοσιεύσεις, έχω μπροστά μου δημοσίευση της 27ης Μαρτίου από το Lancet, με τίτλο: το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ασφαλή μέθοδο για την μείωση της διασποράς, μπορούν να επιταχύνουν την πανδημία».

Αναφορικά στο λιανεμπόριο, ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης στάθηκε στο γεγονός «ότι ξανά ανοίγουμε χωρίς ουσιαστικά να έχουμε βελτιώσει την κατάσταση στη λειτουργία.

»Ξανά ανοίγουμε ακριβώς με τις συνθήκες που ανοίξαμε τον Ιανουάριο.

»Έχει πολύ χειρότερη κατάσταση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του μήνα.

»Από κει και πέρα να πάρουμε μέτρα. Υπάρχουν λοιπόν σ’ ένα μέτρο που μπορούμε να κάνουμε άμεσα, ώστε να λειτουργήσουμε με υγειονομική ασφάλεια».

tribune.gr

Categories