Άμεση επιδότηση κεφαλαίου κίνησης ζητούν και οι έμποροι-Δεν κοπάζει η οργή τους σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Την παροχή άμεσης ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου που παρέμειναν επί μακρόν κλειστές με κρατική εντολή, κατά το πρότυπο που αποφασίστηκε για την εστίαση, ζητά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, μετά και τις παλινωδίες με τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, αλλά και τα «ψίχουλα» που τους ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών για να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Με επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως, σύμφωνα με τις έρευνες του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της συνομοσπονδίας, το βασικό κεφάλαιο αγοράς νέων εμπορευμάτων της προσεχούς σεζόν μπορεί να ανέλθει μέχρι και το 46% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Ταυτόχρονα όμως, τονίζει, «οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν σωρεύσει από την αρχή της πανδημίας τεράστια αποθέματα (στοκ) εμπορευμάτων της περασμένης σεζόν, υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο και χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Επιπρόσθετα, τα αλλεπάλληλα κλεισίματα έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ειδών στους περιορισμένους χώρους των επιχειρήσεων, γεγονός που τις επιβαρύνει και με αυξημένα κόστη αποθήκευσης».

Για τους λόγους αυτούς η ΕΣΕΕ προτείνει την υλοποίηση δράσης, ανάλογης με αυτήν που εξαγγέλθηκε για την εστίαση, η οποία να στοχεύσει στην ομαλοποίηση της αγοράς και να συμβάλλει στην αποτροπή «λουκέτων» και απολύσεων στο ελληνικό εμπόριο την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της προτεινόμενης δράσης είναι:
• Παροχή κεφαλαίου κίνησης με σκοπό την αγορά εμπορευμάτων για το πρώτο διάστημα επανεκκίνησης της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου.

• Ποσό ενίσχυσης επτά τοις εκατό (7%) επί του κύκλου εργασιών του ΚΑΔ της επιχείρησης

«Θα πρέπει να αποφευχθούν περαιτέρω αστοχίες και ανισορροπίες»
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά: «Από την αρχή της πανδημίας έχουμε ζητήσει δικαιοσύνη στα μέτρα, ώστε να επιτυγχάνεται η στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται πραγματικά και κυρίως των πιο ευάλωτων.

Χαιρόμαστε που η κυβέρνηση βρήκε τα κονδύλια που θα της επιτρέψουν να στηρίξει την επανεκκίνηση της εστίασης, έναν κλάδο της οικονομίας που υποφέρει πραγματικά.

Αντίστοιχη μέριμνα όμως θα πρέπει να ληφθεί και για τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που πρέπει να ανέβουν ένα “βουνό” από χρέη προς το Δημόσιο και τους προμηθευτές, χρειάζονται άμεση ρευστότητα για να επαναλειτουργήσουν και ταυτόχρονα έχουν μεγάλες ποσότητες από αδιάθετο εμπόρευμα. Θεωρούμε αυτονόητο πως τα συναρμόδια yπουργεία θα αντιληφθούν την αναγκαιότητα για άμεση παροχή κεφαλαίου κίνησης, μέσω του Προγράμματος που προτείνουμε στην Επιστολή μας. Θα πρέπει να αποφευχθούν περαιτέρω αστοχίες και ανισορροπίες στη λήψη των μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας, που δημιουργούν το αίσθημα της αδικίας στον εμπορικό κόσμο.

Το νέο ξεκίνημα της αγοράς δεν είναι εύκολο, ούτε δεδομένο, και περιμένουμε ότι η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα μας με κάθε μέσο».

Δεν κοπάζει η οργή των εμπόρων σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα
Ανοιχτά καταστήματα με μαύρες σημαίες και κηδειόχαρτα ήταν η εικόνα στις δύο μεγάλες αγορές με τους εμπόρους να μην πείθονται από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Οι πρώτες αντιδράσεις στις ανακοινώσεις Σταϊκούρα από τον εμπορικό κόσμο της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης δείχνουν πως οι καταστηματάρχες δεν ικανοποιούνται από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το εμπορικό επιμελητήριο ήδη κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΚΥΑ για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Στην Πάτρα τα καταστήματα, ως συμβολική διαμαρτυρία, είχαν ανοιχτές πόρτες, ανοιχτά φώτα, αλλά δεν εξυπηρετούσαν πελάτες. Οι επαγγελματίες δηλώνουν ότι το ποσό ενίσχυσης είναι πάρα πολύ μικρό και δεν λύνει κανένα πρόβλημα.

efsyn.gr

Categories