«Ναι» στη δημοσίευση των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών από Βατόπουλο-Σαρηγιάννης: Κορύφωση της πανδημίας τις επόμενες ημέρες.

Οι κυβερνητικές παλινωδίες στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης καθιστά επιτακτική την ανάγκη δημοσίευσης των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της ειδικής επιτροπής επιστημόνων που έχει συστήσει το υπουργείο Υγείας. Το αίτημα επαναφέρει με κάθε ευκαιρία η αξιωματική αντιπολίτευση με την κυβέρνηση να κωφεύει αρνούμενη να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, τοποθετήθηκε σχετικά τονίζοντας πως δεν θα είχε αντίρρηση να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων και μάλιστα έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Βρετανία όπου τα πρακτικά δημοσιεύονται την επόμενη ημέρα με σβησμένα τα ονόματα. «Η επιτροπή δεν έχει κάτι να κρύψει» ανέφερε (ΣΚΑΪ) χαρακτηριστικά ανοίγοντας ένα δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση που παρουσιάζει η χώρα μας, ο καθηγητής, εκτίμησε πως «θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες».

Υποστήριξε επίσης πως υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, «κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά» και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.

Κορύφωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Με την ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε καθημερινή βάση να είναι έκδηλη, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προέβλεψε κορύφωση της πανδημίας τις επόμενες ημέρες.

«Μέσα στον Απρίλιο θα βιώσει η χώρα το πιο κρίσιμο διάστημα» ανέφερε (ethnos.gr) εκτιμώντας πως «ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα φτάσει τις 3.400 – 3.500 κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο» και «σε μία ημέρα με πολλά τεστ εκείνης της εβδομάδας μπορεί να δούμε ακόμα και 4.500 ημερήσια κρούσματα από κορονοϊό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή η κορύφωση εκτιμάται στις 18 του Απρίλη.

«Μετά θα ξεκινήσει σιγά-σιγά η αναχαίτιση της πανδημίας, με τη βοήθεια του καιρού και με τις προϋποθέσεις ότι προχωρούν με τους προβλεπόμενους ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί και η διαχείριση των self test θα γίνεται με το σωστό τρόπο τόσο από τους πολίτες όσο και από την Πολιτεία», σημείωσε.

efsyn.gr

Categories