Δήμαρχος Σκοπίων: «Άχρηστο το άγαλμα με το… άλογο στην κεντρική πλατεία»

Ο δήμαρχος Σκοπίων μίλησε στο ethnos.gr για την προσπάθεια αποκαθήλωσης του πρότζεκτ «Σκόπια 2014». Παρελθόν θα είναι τις επόμενες βδομάδες μία από τις τρεις… μακεδονικές γαλέρες που «ναυπήγησε» ο Γκρουέφσκι στις κοίτες του ποταμού Αξιού [Βαρδάρη – Vardar]-στο πλαίσιο του περιβόητου πρότζεκτ «Σκόπια 2014», επιχειρώντας μαζί με την τοποθέτηση αγαλμάτων αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών προσωπικοτήτων αλλά και μπαρόκ προσόψεων στο κέντρο της πόλης να σφυρηλατήσει την «εθνική μακεδονική συνείδηση» τα προηγούμενα χρόνια.

Το πρότζεκτ «Σκόπια 2014» στοίχησε τουλάχιστον 700 εκατομμύρια ευρώ και περιλάμβανε ανάπλαση του κέντρου της πόλης, με ανδριάντες ηρώων, με πρώτο τον Μέγα Αλέξανδρο, ρωμαϊκές αψίδες θριάμβου, δημόσια κτίρια με προσόψεις αρχαιοελληνικού ρυθμού, ακόμα και πλοία στην κοίτη του Βαρδάρη με στόχο να ενισχυθεί το εθνικό φρόνημα του σλαβομακεδονικού πληθυσμού.

«Άχρηστο το άγαλμα με το… άλογο στην κεντρική πλατεία»
Σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απομάκρυνση των αγαλμάτων από την κεντρική πλατεία των Σκοπίων αλλά και περιμετρικά του Βαρδάρη εξήγησε ότι αυτά δεν βρίσκονται υπό την δικαιοδοσία της πόλης των Σκοπίων αλλά ανήκουν (ιδιοκτησιακά) στο δήμο Centar. Στον δήμο του Κέντρου ανήκει και η αρμοδιότητα παρέμβασης στις προσόψεις των μπαρόκ δημόσιων κτιρίων.

«Ελπίζω ότι θα απομακρυνθεί το άλογο από την κεντρική πλατεία και ενθαρρύνω τον κεντρικό δήμο να συνεχίσει τηn πολιτική απομάκρυνσης αυτών των στοιχείων αλλά δεν είναι κάτι που μπορώ να το απαιτήσω γιατί δεν ανήκει στη δικαιοδοσία μου.

»Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για να έχουμε τις συγκεκριμένες κατασκευές στο κέντρο της πόλης.

»Δεν αποτελούν μέρος της παράδοσής μας, της κουλτούρας μας.

»Δεν έχουν κάποιο νόημα να βρίσκονται εκεί. Είναι άχρηστα».

tribune.gr

Categories