Ονόματα και περιστατικά καταθέτουν οι 22 αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης

Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων αναμένεται στον χώρο της ενόργανης γυμναστικής έπειτα από τις σοκαριστικές καταγγελίες για βασανιστήρια και κακοποιήσεις δεκαετιών που έφερε στο φως η «Εφ.Συν.».

Ο δικηγόρος των 22 αθλητών και αθλητριών, Αλέξανδρος Αδαμίδης, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι είναι αποφασισμένοι-ες να καταθέσουν συγκεκριμένα ονόματα και περιστατικά όταν κληθούν από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.

Κατά τον ίδιο, ο κατάλογος των καταγγελλόντων ξεπερνάει τους 30, καθώς στην αρχική επιστολή των 22 αθλητών και αθλητριών προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση, προστέθηκαν κι άλλα ονόματα, ανάμεσα στα οποία είναι και γονιών, παιδιά των οποίων ασχολούνται σήμερα με την γυμναστική.

«Στην αρχή υπολογίζαμε ότι τα περιστατικά έφταναν μέχρι το 2010, πλέον προσεγγίζουμε από τις καταγγελίες που δέχομαι το σήμερα» είπε ο κ. Αδαμίδης που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο δικηγόρος ανέφερε ότι τα καταγγελλόμενα πρόσωπα είναι «σωματειακοί προπονητές και προπονητές σε επίπεδο εθνικής ομάδας» και πρόσθεσε ότι «κάποιοι έχουν θέσεις και ασχολούνται ακόμη με τον αθλητισμό». Ζήτησε δε από τους θύτες, κατ’ εντολή των αθλητών και αθλητριών που εκπροσωπεί νομικά, «να σταματήσουν τη συγγνώμη και εμπράκτως να τη δείξουν με παραιτήσεις».

Αναφερόμενος στην ψυχολογική κατάσταση που βιώνουν οι εντολείς του, ο κ. Αδαμίδης μίλησε για «ιδιαίτερα φορτισμένη κατάσταση», διαβεβαιώνοντας ότι θα «αντέξουν την πίεση», καθώς, όπως είπε, είναι αποφασισμένοι. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο μετάλλιο που μας δίνουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας σήμερα στο Open(το σχετ. βιντεο ΕΔΩ )η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Δήμητρα Καστρίτση, έκανε λόγο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ξυλοδαρμούς και υποσιτισμούς παιδιών από 5 έως και 14 ετών και προπονήσεις με σπασμένα χέρια και πόδια.

«Υπήρχε πολύ σκληρή κακοποίηση απέναντι σε αθλητές και αθλήτριες από πολύ μικρή ηλικία, λεκτική, με ξυλοδαρμούς, τιμωρίες. Υπήρχαν παιδιά που λόγω του βάρους δεν μπορούσαν να φάνε. Τους απαγόρευαν να φάνε. Ετρωγαν οδοντόκρεμες. Έπαιρναν διουρητικά», καταγγέλλει.

«Υποχείρια παιδιά και γονείς λόγω εκβιασμών»

Όπως αναφέρει η κ. Καστρίτση, είχε πέσει και η ίδια θύμα ξυλοδαρμού, πολλές φορές, όταν ήταν περίπου 12 ετών, αλλά όταν οι γονείς της απευθύνθηκαν τόσο στην προπονήτρια όσο και στη διοίκηση άρχιζαν οι εκβιασμοί αντί να υπάρξει κάποια μέριμνα.

«Στην πορεία, με έναν μαγικό τρόπο, γινόμασταν υποχείρια και εμείς αλλά και οι γονείς. Μας εκβίαζαν με αποχαρακτηρισμούς, πως θα μας διώξουν. Οπότε έπρεπε να υπομείνουμε όλα αυτά» είπε η πρώην πρωταθλήτρια, που τόνισε την ανάγκη να επέλθει κάθαρση στο χώρο, γιατί ακόμα και σήμερα υπάρχουν προπονητές που ήταν γνωστοί τότε.

efsyn.gr

Categories