Αιολικά ακόμα και μέσα στο Δέλτα του Εβρου;

Αντώνης Τελόπουλος

Δεν σταματά πουθενά η αδηφαγία των εταιρειών που «φυτεύουν» ανεμογεννήτριες παντού, καθώς φαίνεται πως έχουν βάλει «στο μάτι» έναν από τους σημαντικότερους υδροβιοτόπους παγκοσμίως

Την πρόθεση μεγάλων εταιρειών να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες ακόμη και μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Δέλτα του Εβρου, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους παγκοσμίως και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ, αποκάλυψε με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

Οπως τονίζει χαρακτηριστικά ο βουλευτής, στην εκβολή του Δέλτα του Εβρου, του σημαντικότερου μεταναστευτικού διαδρόμου της χώρας για την ορνιθοπανίδα, έχει δοθεί ήδη άδεια παραγωγής για 60 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, ενώ υπό αξιολόγηση βρίσκονται άλλες τόσες δίπλα στην ήδη υπάρχουσα περιοχή που προβλέπει η άδεια.

Παράλληλα, κατά μήκος του ποταμού έχει δοθεί άδεια παραγωγής για 28 ανεμογεννήτριες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Μόνο μέσα στον Φεβρουάριο κατατέθηκαν 58 νέες αιτήσεις σε Εβρο και Ροδόπη, αρκετές από αυτές και εντός του Εθνικού Πάρκου της οροσειράς της Ροδόπης.

Εν τω μεταξύ οι 34 δεν θα χρειαστούν καμία μελέτη για την εγκατάστασή τους εξαιτίας της «μεθόδου της «σαλαμοποίησης» που εισήγαγε με υπουργική απόφαση ο κ. Χατζηδάκης», όπως επισήμανε ο βουλευτής.

Η επικείμενη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην οροσειρά της Ροδόπης προβλέπεται να γίνει μέσα σε περιοχές που βρίσκονται εντός του Δικτύου Natura 2000, ενώ δύο από αυτές έχουν χαρακτηριστεί Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, επτά Καταφύγια Αγριας Ζωής βάσει της εθνικής νομοθεσίας και τρεις περιοχές έχουν χαρακτηριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης Βιογενετικά Αποθέματα.

Η περιοχή είναι γνωστή εξαιτίας των πλέον εκτεταμένων και παραγωγικών δασών της Ελλάδας, που χαρακτηρίζονται από μοναδικότητα ως προς τα οικολογικά χαρακτηριστικά τους, όπως το αδιατάρακτο φυσικό οικοσύστημα του Παρθένου Δάσους Φρακτού.

efsyn.gr

Categories