Τέταρτο Μνημόνιο… στα εργασιακά

Χριστίνα Κοψίνη

Η κυβέρνηση προωθεί εργασία με ελαστικό ωράριο, ατομικές συμβάσεις και φθηνότερες υπερωρίες • Θύελλα αντιδράσεων για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να πείσει για τα δήθεν πλεονεκτήματα • Σε ετοιμότητα τα συνδικάτα

Tη νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας αλλά και τη μείωση του εργοδοτικού κόστους της υπερεργασίας και των υπερωριών με ενσωμάτωση μεγάλου τμήματός τους σε ατομική διαπραγμάτευση, που θα μετατρέπει αμέσως το 8ωρο σε 10ωρο, επιχειρεί να κάνει πράξη το υπουργείο Εργασίας με το περίφημο σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, το οποίο είναι έτοιμο εδώ και καιρό από το επιτελείο του τέως υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, αλλά αναμένει, με υποδείξεις Μαξίμου, την κατάλληλη στιγμή για την κατάθεσή του.

Φυσικά, η είδηση δεν προέκυψε χθες. Αποτελεί μέρος νομοθετικής διαδικασίας που έχει προτάξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη διευρύνοντας όλες τις ελαστικές μορφές, συμπεριλαμβανομένων και των περιορισμών στη συνδικαλιστική δραστηριότητα και την κήρυξη απεργιών. Ρυθμίσεις που έρχονται σαν ένα 4ο Μνημόνιο στα εργασιακά και μάλιστα χωρίς καν να έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο δανεισμού από τους πιστωτές.

Αίσθηση δε προκαλεί το γεγονός ότι ο Κωστής Χατζηδάκης το τελευταίο εικοσαήμερο έχει επιδοθεί, με διαδοχικές συνεντεύξεις του σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, σε πρόβα διαρκείας διαλαλώντας τα «πλεονεκτήματα» που μπορεί να έχει η ατομική σύμβαση. Ομως, ενίοτε η πρόβα μπορεί να ματαιώσει ακόμη και την παράσταση. Κι αυτό έγινε σαφές και στον ίδιο τον υπουργό Εργασίας από την έκταση που πήρε, χθες, η κριτική ακόμη και με πρωτοσέλιδο φιλοκυβερνητικού φύλλου της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Κίνηση η οποία σε αντίθεση με την απουσία οιασδήποτε κριτικής, πριν από λίγες ημέρες, για το ίδιο θέμα (που έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο) από το «Κυριακάτικο Βήμα» του ίδιου ομίλου, αποδόθηκε από κυβερνητικές πηγές στο γεγονός ότι «η εφημερίδα δεν είχε πρώτο θέμα» και επέλεξε ως θέμα «το ωράριο-λάστιχο» όπως έγραφε το πρωτοσέλιδο.

(πηγή φωτό e-tetradio)

Η προστασία του 8ωρου – κεντρική διεκδίκηση της 24ωρης απεργίας
Ωστόσο, η επικοινωνιακή προσπάθεια για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας έχει και μία άλλη επίπτωση: δίνει συγκεκριμένο περιεχόμενο στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Τρίτη 4 Μαΐου μετά και τη μετάθεση της Εργατικής Πρωτομαγιάς λόγω Πάσχα. «Την ώρα που οι εργαζόμενοι και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει τα τραγικά προβλήματα της πανδημίας, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο, κάνουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα ακόμη πιο μεγάλα. Τα συνδικάτα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιπαλέψουν και να ακυρώσουν κάθε πολιτική που στοχεύει στα εργασιακά δικαιώματα και αν απαιτηθεί η ΓΣΕΕ θα εκτιμήσει το ενδεχόμενο και νέων απεργιακών κινητοποιήσεων» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η τριτοβάθμια οργάνωση ύστερα από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

«Προειδοποιούμε τον κ. Μητσοτάκη, μην διανοηθεί να φέρει αυτό το νομοθετικό έκτρωμα στη Βουλή. Οσο για τον κ. Χατζηδάκη, του προτείνουμε να πάρει άδεια από το Υπουργείο του και να πάει να μαζέψει ελιές, όπως με θράσος διαφημίζει δήθεν προς το συμφέρον των εργαζομένων» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με ανακοίνωσή του σχολιάζοντας τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε ο υπουργός σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ως απόδειξη της αναγκαιότητας θεσμοθέτησης ατομικών συμβάσεων στις οποίες δεν θα περιλαμβάνονται οι όροι των συλλογικών συμφωνιών.

«Ο κ. Χατζηδάκης επιβεβαίωσε με τις σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις καταργεί το 8ωρο, θεσπίζει δεκάωρη εργασία με απλήρωτες τις υπερωρίες και με ατομικές συμβάσεις, ώστε ο εργαζόμενος να είναι πλήρως αποδυναμωμένος και να υποχρεώνεται να αποδεχτεί τους όρους του εργοδότη υπό την απειλή απόλυσης», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κηρύττει πόλεμο στους εργαζόμενους με ευκαιρία την πανδημία. Βαφτίζει τον εργασιακό Μεσαίωνα “εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας” και προωθεί την απλήρωτη εργασία, το ωράριο “λάστιχο” και τη μείωση αποδοχών μέσα από τις απλήρωτες υπερωρίες».

Ο κ. Χατζηδάκης φαίνεται ότι δεν κοροϊδεύει μόνο τον κόσμο των εργαζομένων, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Παρουσιάζει ως «μεταρρύθμιση» μια πολιτική βαρβαρότητα που θα φέρει μειώσεις μισθών και μας γυρνάει στις μέρες της χρεοκοπίας

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόγνωσή του, καθώς τον εγκαταλείπουν και οι παλαιοί του ψηφοφόροι, αποφάσισε να κηρύξει τον “πόλεμο” στην κυβέρνηση, επικαλούμενος μια ρύθμιση την οποία ο ίδιος είχε διατηρήσει σε ισχύ όσο ήταν κυβέρνηση. Είναι η διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ισχύει εδώ και 30 χρόνια και για την οποία υπάρχει Οδηγία», ανταπάντησε ο Κ. Χατζηδάκης.

«Η επίκληση, εκ μέρους του Υπουργού, των οδηγιών της Ε.Ε. για τη “διευθέτηση του χρόνου εργασίας”, που έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις, δεν καθιστά λιγότερο εγκληματική την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά καθιστά εγκληματικές την Ε.Ε. και όλες τις κυβερνήσεις που επέκτειναν το νομοθετικό πλαίσιο της “ευελιξίας”, γενικεύοντας την εργασιακή ζούγκλα, τα ωράρια-λάστιχο και το ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Ο κ. Χατζηδάκης φαίνεται ότι δεν κοροϊδεύει μόνο τον κόσμο των εργαζομένων, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Παρουσιάζει ως “μεταρρύθμιση” μια πολιτική βαρβαρότητα που θα φέρει μειώσεις μισθών και μας γυρνάει στις μέρες της χρεοκοπίας. Να είναι σίγουρος ότι η απάντηση που θα του δώσει η κοινωνία θα είναι αυτή που αντιστοιχεί στο μέγεθος της επίθεσης που σχεδιάζει», σημειώνει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

efsyn.gr

Categories