Πρώτη δικαίωση για τις απολυμένες καθαρίστριες

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Προσωρινή διαταγή για επαναπρόσληψη μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής τους κέρδισαν τέσσερις εργαζόμενες, ενώ αναμένεται η απόφαση στα ασφαλιστικά μέτρα που ζητούν δεκάδες απολυμένες.

Ενώ αύριο, Παρασκευή, αναμένεται απόφαση του δικαστηρίου επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή της απόλυσης περίπου 150 καθαριστριών της ΑΑΔΕ και του Γενικού Λογιστηρίου που εκδικάστηκε χθες, το Μονομελές Πρωτοδικείο ήδη δικαίωσε μια ομάδα από τις εργαζόμενες που είχαν καταθέσει ανάλογο αίτημα.

Τέσσερις απολυμένες καθαρίστριες από αύριο μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση χορήγησης προσωρινής διαταγής για επαναπρόσληψη, μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής τους τον Ιούλιο. Μάλιστα, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος τους Δημήτρης Περπατάρης, ο δικαστής που έκρινε την αίτηση, αποφάνθηκε θετικά και υπέρ της επαναπρόσληψής τους, γεννώντας ελπίδες για θετική έκβαση της υπόθεσής τους.

«Πρόκειται για τους πρώτους θετικούς καρπούς της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ανοίγει τον δρόμο για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων», λέει ο κ. Περπατάρης, αναφερόμενος στην απόφαση που ανοίγει παράθυρο παράκαμψης της συνταγματικής διάταξης που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου στο Δημόσιο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του εργατολόγου, σε ερώτηση του προέδρου των Πρωτοδικών που δίκασε την συγκεκριμένη υπόθεση κατά τη δικάσιμο «αν καλύπτονται τώρα οι ανάγκες καθαριότητας του Υπουργείου Οικονομικών», ο εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις, ούτε προσκόμισε σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

«Η μόνη δίκαιη λύση, που θα βγάλει από το καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας τις εργαζόμενες, αλλά και που θα δώσει μια αξιόπιστη λύση καθαριότητας στις Υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου και του Υπουργείου Οικονομικών είναι η μονιμοποίησή τους», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Περπατάρη.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας και Εσωτερικών Μ. Βορίδης, παρά τις πιέσεις που τους έχουν ασκηθεί για δίκαιη λύση για τις εργαζόμενες εδώ και χρόνια καθαρίστριες από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, μέχρι στιγμής τηρούν αδιάλλακτη στάση. Οι απολυμένες καθαρίστριες συνεχίζουν τις καθημερινές καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης.

efsyn.gr

Categories