Τουρκικό ΥΠΕΞ σε ΗΠΑ: «Βαθιά πληγή» η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Εκτός ελέγχου οι αντιδράσεις των Τούρκων μετά το διπλό χτύπημα Μπάιντεν. Τόσο με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, όσο και για την επιλογή του Αμερικανού προέδρου να αποκαλέσει την Πόλη με το ελληνορωμαϊκό της όνομα: Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών: 

Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915 εκδήλωση που έγινε υπό την πίεση ριζοσπαστικών αρμενικών κύκλων και αντιτουρκικών ομάδων στις 24 Απριλίου

Είναι σαφές ότι η εν λόγω δήλωση δεν έχει επιστημονική και νομική βάση ούτε υποστηρίζεται από στοιχεία.

Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915 δεν πληρούν καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χρήση του όρου γενοκτονία που καθορίζεται αυστηρά στο διεθνές δίκαιο.

Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα τρέχοντα πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις.

Μία τέτοια στάση εξυπηρετεί μόνο μία χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας.

Το ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαίωσε σαφώς τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα των γεγονότων του 1915.

Επιπλέον το 2005 η Τουρκία πρότεινε στην αρμενική πλευρά την σύσταση μίας κοινής επιτροπής ιστορίας με σκοπό να φτάσουν σε μία δίκαιη μνήμη υπό το φως των ιστορικών γεγονότων αυτής της περιόδου.

Αν και ποτέ η Αρμενία δεν ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόταση αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Από αυτή την άποψη η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ ο οποίος δεν είναι ούτε νομικά ούτε ηθικά εξουσιοδοτημένος να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει καμία αξία.

Ως χώρα που βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής που ονομάζεται το λίκνο των πολιτισμών και χώρα που παρά τα βάσανα της έχει υιοθετήσει μία στάση προσπαθειών για την Ειρήνη και την ηρεμία, η Τουρκία δεν απέφυγε ποτέ να αντιμετωπίσει την ιστορία της και δεν θα πάρει μαθήματα από οποιαδήποτε χώρα συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ σχετικά με αυτό.

Με αυτή την ευκαιρία τιμούμε για άλλη μία φορά τις αγαπημένες αναμνήσεις των ατόμων από όλες τις μουσουλμανικές τις χριστιανικές και εβραϊκές κοινότητες οθωμανικής αυτοκρατορίας που έχασαν τη ζωή τους κάτω από τις ακραίες συνθήκες της περιόδου πριν και κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου.

Το μήνυμα που έδωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 24 Απριλίου για τους Οθωμανούς Αρμένιους που έχασαν τη ζωή τους στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το οποίο διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας το αρμένικο πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη αντανακλά την προσέγγιση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα.

Μετά από περισσότερα από 100 χρόνια από αυτό τον πόνο του παρελθόντος, αντί να γίνουν ειλικρινείς προσπάθειες για την πλήρη αποθεραπεία αυτών των πληγών του παρελθόντος και το χτίσιμο ενός κοινού μέλλοντος στην περιοχή, η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ δεν θα επιφέρει άλλα αποτελέσματα πριν της πόλωσης των εθνών και της παρεμπόδισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας.

Αυτή η δήλωση των ΗΠΑ που διασταυρώνεται ιστορικά γεγονότα δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση του τουρκικού λαού και θα ανοίξει μία βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας.

Καλούμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος το οποίο δεν εξυπηρετεί κανένα άλλο σκοπό εκτός του να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους και να υποστηρίξει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην καθιέρωση μιας πρακτικής ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των τουρκικού και του αρμενικού έθνους, αντί να εξυπηρετεί την ατζέντα εκείνο τον κύκλο που προσπαθούν να προκαλέσουν εχθρότητα μέσω της ιστορίας.

Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών 24/4/2021

tribune.gr

Categories