Δελτίο τύπου – 25 Απριλίου 2021, 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας

26/04/2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -25 Απριλίου 1821 – 25 Απριλίου 2021: 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας

Η 25η Απριλίου 2021, είναι μια ημερομηνία εξαιρετικής σπουδαιότητας για την πατρίδα μας καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας.
Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, στο νέο του βιβλίο «Η Επανάσταση στην Αττική και η Απελευθέρωση της Αθήνας», περιγράφει τις τελευταίες στιγμές της υποδουλωμένης πόλης και τον αγώνα των κατοίκων να την απελευθερώσουν από τον τουρκικό ζυγό:

«Οι επαναστάτες συγκεντρώθηκαν από τα διάφορα σημεία της Αττικής στο Μενίδι, στις 24 Απριλίου το απόγευμα. Τα χαράματα της 25ης Απριλίου μπήκαν στην πόλη από την πύλη της Μπουμπουνίστρας. Ο οπλισμός τους ανεπαρκέστατος: αποτελούνταν από σκουριασμένες πιστόλες, φτυάρια, πιρούνες, σούβλες, παλούκια, ρόπαλα και κάθε είδους αιχμηρά αντικείμενα. Από τις περιγραφές του Σουρμελή, προξένων και ξένων περιηγητών μαθαίνουμε ότι οι επαναστάτες μπήκαν στην Αθήνα δυο ώρες πριν ξημερώσει αφού έσφαξαν τους κοιμισμένους φρουρούς. Με αρχηγό τον Μελέτη Βασιλείου, τον Αναγν. Κιουρκατιώτη, τον Γιάννη Ντάβαρη, τους Λεκκαίους, τον φιλικό Δήμο Αντωνίου, μαζί με πολλούς παπάδες, αρματωμένους και ντυμένους με τα άμφιά τους, οι επαναστάτες -αφού ενώθηκαν με τους κατοίκους της Αθήνας- κραύγαζαν «Χριστός Ανέστη» και «Ελευθερία – Ελευθερία», άρχισαν να χτυπούν τις καμπάνες των εκκλησιών και τέλεσαν δοξολογία για την ευλογία των όπλων. Η Αθήνα, αλλά και τα χωριά της Αττικής ύστερα από 252 χρόνια Φραγκοκρατίας και 365 χρόνια Τουρκοκρατίας, 617 χρόνια σκλαβιάς συνολικά, ήταν πλέον ελεύθερα».

Οι δύσκολες συνθήκες που επιβάλει η πανδημία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εορτασμών της φετινής επετείου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Θεωρούμε όμως ότι η επέτειος αυτή αποτελεί μια καλή αφορμή για να προτείνουμε προς την κυβέρνηση, το ελληνικό κοινοβούλιο, τα κόμματα, τον δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής, την ΠΕΔΑ και τους δήμους του λεκανοπεδίου την καθιέρωση της 25ης Απριλίου ως ημερομηνίας επίσημου εορτασμού της απελευθέρωσης της Αθήνας. Πεποίθησή μας είναι ότι οφείλουμε τιμή στους αγωνιστές της ελευθερίας και στους πατριώτες που με πενιχρά μέσα ρίχτηκαν στη μάχη για να υπερασπιστούν τα ιδανικά τους. Ήρθε λοιπόν η στιγμή, ακριβώς 200 χρόνια μετά την ηρωική τους πράξη, να τους αποδώσουμε ένα μικρό μόνο μέρος της τιμής που τους αρμόζει και να προτείνουμε στην επίσημη Πολιτεία, τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
.

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

Categories