Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στον ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΝΕΜΟ. Tο video της εκπομπής.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κωστής Παναγιώτου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Κρωπίας Βαγγέλης Ρεμπάπης, της “ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ”, προσκεκλημένοι του Μέμου Ξυγκάκη στην εκπομπή της 4ης Μαϊου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν για την εργατική πρωτομαγιά και τις θέσεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο και τις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 6/5/21, για την διαχείριση των απορριμμάτων και τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό που ετοιμάζεται από την Περιφερειακή Αρχή καθώς και για τις διάφορες κινήσεις για δημιουργία Κοινότητας στην Αγ Μαρίνα όπως και για την πρόσφατη πρόταση του Προέδρου της Κοινότητας Π. Φώκαιας για την ίδρυση νέου Δήμου με την απόσπαση από τον Σαρωνικό, της Σαρωνίδας, Αναβύσσου και Π.Φώκαιας.

 

https://www.facebook.com/Paraktios/videos/4025758390792882

Θέσεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ σχετικά με την Διαχείριση Απορριμμάτων

Για τι πράγμα συζητάμε σήμερα – γιατί είναι επίκαιρο και σημαντικό το θέμα

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων πραγματικά θα μπορούσε να μας απασχολεί σε καθημερινή βάση και ύστερα από μήνες να μην το έχουμε εξαντλήσει. Είναι επίκαιρο λόγο των τελευταίων εξελίξεων για τη Φυλή και το Γραμματικό αν και η συζήτηση γύρω από το θέμα δεν χρειάζεται και πολύ αναζωπύρωση.

Και είναι λογικό να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των λαϊκών στρωμάτων του λεκανοπεδίου καθώς συνδέεται άμεσα με την υγειονομική κατάσταση και γενικότερα με το επίπεδο ζωής του ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, όπως είναι λογικό να απασχολεί και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους αφού αποτελεί σημαντικό πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Εγώ κύρια θα προσπαθήσω να φωτίσω όσο το δυνατόν καλύτερα ότι δε μπορεί κανείς να παλεύει και για τα δύο. Και για τη βελτίωση της βιοτικού επιπέδου του λαού και για τα κέρδη των πολυεθνικών, είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Όσο θα χάνει το ένα, θα κερδίζει το άλλο, όμως η μελέτη των εξελίξεων είναι αποκαλυπτική και για μία σειρά από άλλα πράγματα, όπως με ποια κριτήρια νομοθετεί το κράτος, πως έχει συνέχεια η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Από την κυβέρνηση μέχρι τους δήμους.

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις σε Φυλή – Γραμματικό

Για να μπούμε στο θέμα, η τελευταία εξέλιξη ήταν στα τέλη του Φλεβάρη η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Αυτό το μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, όπως το περιγράψανε οι Ευρωπαίου επίτροποι το 2017.

Τι πάνε να κάνουν ? Ένα τείχος μήκους 1535 και ύψους 20 μέτρων ώστε να θάψουν πάνω στα υπάρχοντα σκουπίδια , άλλα τόσα.

Για να φτάσουμε σε αυτό το τερατούργημα καταλαβαίνετε υπήρξαν μία σειρά από μεθοδεύσεις. Ξεκινώντας από την ίδια την παράδοση της λειτουργίας της χωματερής τον Αύγουστο του 2019, σε νεκρό χρόνο, από τη διοίκηση της κ.Δούρου σε αυτή του κ.Πατούλη, καθώς οι εκλογές είχαν γίνει το Μάη, η ορκωμοσία του νέου Π.Σ. έγινε αρχές Σεπτέμβρη , χωρίς να έχει συνεδριάσει ούτε ο ΕΔΣΝΑ, ο φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων Αττικής για να καταλαβαίνει και ο κόσμος, χωρίς να μπορεί λοιπόν κανείς να παρέμβει ή έστω να διατυπώσει κάποια αντίθεση, 5 άνθρωποι νύχτα όπως λέμε αποφάσισαν για τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων.

Για να αποφασιστεί με fast track διαδικασίες η συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια και όχι όπως έχουν το θράσος να λένε μέχρι το 2025.

Για να κρυφτούν επίσης μία σειρά από πλευρές όπως ότι στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ήρθε και ενώ υπόκειται στις αυστηρότερες διατάξεις του νόμου, δεν υπάρχει επιδημιολογική μελέτη, δηλαδή οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο παράγοντα. Η δε γενική διεύθυνση δημόσιας υγείας, το υπουργείο δηλαδή αναφέρει κατά λέξη : “Δεν δυνάμεθα να γνωμοδοτήσουμε επί της διαβιβασθείσας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διότι διαπιστώνονται σε αυτή ουσιώδεις ελλείψεις σε ότι αφορά το αντικείμενο αρμοδιότητας της υπηρεσίας μας.”

Και είναι λογικό να θέλουν να κρύψουν την πλευρά αυτή, γιατί υπάρχουν στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, που αναφέρουν τρομακτική αύξηση των νεοπλασιών (καρκίνος) στην περιφερειακή ενότητα της Δυτικής Αττικής, για τα λιμνάζοντα νερά της περιοχής, οργανική ρύπανση που ξεπερνά και αυτή των ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων. Αντίστοιχα και για τα απορρέοντα και για τα υπόγεια νερά που έχουν εντοπιστεί Κάδμιο, Υδράργυρος, Νικέλιο, Χρώμιο, Μόλυβδος εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Το συμπέρασμα είναι ένα εφιαλτικό κοκτέιλ από μολυσματικούς παράγοντες, οργανικούς ρύπους, καρκινογόνους και άλλους τοξικούς και επικίνδυνους ρύπους διασπείρονται στην ευρύτερη περιοχή μέσω των επιφανειακών νερών, που είτε ρέουν από τον ΧΥΤΑ, βεβαρημένων με υψηλό φορτίο στραγγισμάτων, είτε λιμνάζουν πάνω σε αυτόν δημιουργώντας, πέραν των άλλων, και μόνιμες εστίες επώασης και εξάπλωσης νοσογόνων παραγόντων.

Αυτές οι μετρήσεις έγιναν το 2017. Αυτά όλα ήταν γνωστά και όταν ήταν διοίκηση στην Περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ και όταν ανέλαβε η Ν.Δ. Και των δύο στα λόγια προτεραιότητα είναι η υγεία του λαού. Στην πράξη όμως και οι μεν και οι δε οδήγησαν την κατάσταση σε ένα μελετημένο αδιέξοδο που είναι : Όταν πλησιάζει να λήξει η συγκεκριμένη σύμβαση την αφήνουμε να λήξει, δεν παίρνουμε μέτρα και μετά λέμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Αυτό κάνουν χρόνια.

Αποκαλύπτεται ότι στον πυρήνα των προγραμμάτων τους Ν.Δ. και Συριζα και των εκλεγμένων τους στην Περιφέρεια Αττικής, παραμένει η διαιώνιση του ΧΥΤΑ Φυλής και είναι και λογικό καθώς το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμάτων του 2015 και αυτό που ήρθε το 2020 που από κοινού ψήφισαν και αναδεικνύει την επιλογή του μοντέλου της Φυλής ως την πιο κερδοφόρα λύση, το επιδοκίμασαν όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετούν.

Αντίστοιχα ισχύουν και για το Γραμματικό πάνε να στήσουνε δεύτερη Φυλή. Συγκεκριμένα η διοίκηση Πατούλη ακολουθεί κατά γράμμα το σχεδιασμό της διοίκησης Δούρου. Αγνοώντας δηλαδή πέρα από τις μαζικές κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων της περιοχής ακόμα και την επισήμανση του ΣτΕ ότι προϋπόθεση για τη λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής στο Γραμματικό είναι η λειτουργία της οικείας ΜΕΑ που εκτιμάται στο τέλος του 2025. Παρόλα αυτά από κοινού αποφάσισαν τον περασμένο Οκτώβρη τη δοκιμαστική έναρξη του που ακύρωσε η οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση.
Για τις ίδιες τις μονάδες ΜΕΑ και ΜΕΒΑ που είναι σε διαδικασία δημοπράτησης μιλάμε για άλλο ένα έγκλημα αφού πρόκειται για μονάδες χωρίς να διαθέτει νόμιμη ΑΕΠΟ (απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων), με απίστευτη υπερτιμολόγηση (ενώ προϋπολογίζεται σε 11,48 ευρώ ανά τόνο, τελικά δημοπρατείται στα 39,78 ). Ενώ η ΜΕΑ δημοπρατείται μεν ως τέτοια, αλλά κατόπιν μεταλλάσσεται σε μονάδα παραγωγής αποβλήτων για καύση ( RDF/SRF) που θα ανακτά μόνο μέταλλα, λιγότερο από το 2% του εισερχόμενου φορτίου. Προαναγγέλλονται επίσης επεκτάσεις και πανωσηκώματα τύπου Φυλής στη σχεδιαζόμενη Β φάση του έργου.
Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε από καιρό τοποθετηθεί και για την αποδεδειγμένη ακαταλληλότητα του χώρου, αλλά και του ίδιου του έργου ως καταβόθρα δημόσιων εσόδων. Με αρχικό προϋπολογισμό τα 19 εκ. που εκτινάχτηκε στα 35 εκ.

Πως συνδέονται όλα αυτά μέσω του περιβαλλοντικού νόμου

Εδώ, για να φανεί καλύτερα πως νομοθετεί το κράτος για να παρακάμψει το λαϊκό παράγοντα και με fast track διαδικασίες να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, πρέπει να αναφερθούμε στον εγκληματικό νόμο για το περιβάλλον που ψηφίστηκε περίπου πριν ένα χρόνο. Συνδέεται άμεσα με το θέμα μας και ανάμεσα σε άλλα προβλέπει:

Η κυβέρνηση, όταν το κρίνει απαραίτητο εγκρίνει με Κοινή Υπουργική Απόφαση, το ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) Αττικής, που θα εκπονείται με ευθύνη του ΕΔΣΝΑ. Φωτογραφική διάταξη για να γίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο ένα διακοσμητικό όργανο χωρίς καμία αρμοδιότητα απόφασης.

Αναλαμβάνει υπερεξουσίες μέσω του υπουργού Περιβάλλοντος να “αποφασίζει και διατάζει” λόγω “απρόβλεπτων καταστάσεων” και “δημοσίου συμφέροντος” τη λήψη “του οποιουδήποτε πρόσφορου μέτρου”. Ανάμεσα σε αυτά και η περίπτωση που ένας ΧΥΤΑ έχει κορεστεί. Είναι φανερό ότι φωτογραφίζουν, μεταξύ ίσως και άλλων, την περίπτωση της μεταφοράς όλων των απορριμμάτων της Αττικής στο Γραμματικό.
Ενισχύεται και νομικά η δυνατότητα της ολοκληρωτικής εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα καθώς απαλλάσσεται πλέον από την υποχρέωση να διαθέτει άδεια συλλογής και μεταφοράς των μη επικίνδυνων αποβλήτων. Θα μπορεί μάλιστα να μισθώνει από το δήμο απορριμματοφόρα, νταλίκες, πλυντήρια κάδων για να του λειτουργεί ολόκληρο ή εν μέρει το σύστημα αποκομιδής.

Για το νέο ΕΣΔΑ
Με το νέο ΕΣΔΑ (εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων) επιβεβαιώνεται ότι η Ν.Δ. χτίζει πάνω σε ότι της άφησε στρωμένο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα ολοκληρώνεται το άνοιγμα στην καρκινογόνα καύση – βλέπε τσιμεντοβιομηχανίες – προσφέροντας τώρα διευρυμένο χώρο και στους μονοπωλιακούς ομίλους των εργοστασίων καύσης. Και οι δυο μαζί καλούνται να μοιραστούν ενεργειακά μέχρι το 2025 το 17,9% και μέχρι το 2030 το 32,3% επί της ετήσιας ποσότητας των παραγόμενων απορριμμάτων, από 1,5% το 2018. Συνεχίζεται η προέλαση των Μονάδων Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΜΕΑ), που θα εξασφαλίζουν την απαραίτητη καύσιμη ύλη σε εργοστάσια καύσης και τσιμεντοβιομηχανίες.
Μαζί με τα απορρίμματα ενταφιάζεται και η ανακύκλωση παρά τα υψηλά ποσοστά που μπαίνουν ως στόχοι (το 55% επί των παραγόμενων απορριμμάτων μέχρι το 2025 και το 60% μέχρι το 2030) αφενός γιατί επιλέγεται η ενεργειακή επεξεργασία του οργανικού κλάσματος των αποβλήτων και των πρασίνων, ποσοστό περί το 45% των απορριμμάτων, αφετέρου γιατί το προβλεπόμενο κονδύλι για τα δίκτυα χωριστής συλλογής (δηλαδή για τον εξοπλισμό που υλοποιεί το συντριπτικό μέρος της ανακύκλωσης με διαλογή στη πηγή), είναι μόλις 4,3% του συνολικού ποσού.
Στο ΕΣΔΑ 2020 – 2030 αποτυπώνεται ο σχεδιασμός της αστικής τάξης να επιταχύνει την υλοποίηση των σχεδιασμών για τη διαχείριση των αποβλήτων, προωθώντας χρυσοφόρες για το κεφάλαιο επενδύσεις, εχθρικές όμως για το περιβάλλον, την υγεία των λαϊκών στρωμάτων, το εισόδημά τους.

Η πρόταση μας
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι επιταχύνουμε προς την κατεύθυνση της όξυνσης του προβλήματος και όχι της λύσης του. Ποια είναι τα πρώτα βήματα προς τη λύση του όμως. Σαν Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη επιστημονικά επεξεργασμένη πρόταση με κύριο στοιχείο την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Υπάρχει η τεχνολογία, η επιστημονική γνώση, το εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό για να υλοποιηθεί αρκεί να παραμεριστεί το εμπόδιο του καπιταλιστικού κέρδους των μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Να παραμεριστούν οι ιδιώτες εργολάβοι, τα ΣΔΙΤ κτλ.
Γιατί παρά την ανακήρυξη του 2020 ως έτους ανακύκλωσης, το 90% των απορριμάτων θάφτηκε και αυτό την ίδια στιγμή που ο λαός πληρώσει και 30 εκ. περίπου για τέλη ανακύκλωσης συσκευασιών.
Η πάλη του λαού της Αττικής πρέπει να στοχεύει στα αίτια του προβλήματος, στη διαχείριση των απορριμμάτων από έναν ενιαίο κρατικό φορέα, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, όπου κριτήριο θα είναι η προστασία της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, θα υιοθετούνται επιστημονικά κριτήρια για τις χωροθετήσεις των όποιων ρυπογόνων δραστηριοτήτων. Σε αυτή την πάλη στρατεύονται και οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση είτε είναι στην Περιφέρεια, είτε στους δήμους.

Categories