Δερμιτζάκης – Σαρηγιάννης: Υψηλά νούμερα κρουσμάτων κορονοϊού έως μέσα Ιουνίου – Μετά τις 20 Ιουνίου κάτω από 1.000 (Video)

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν τα κρούσματα έως τα μέσα Ιουνίου εκτίμησε ο καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, κάτι που βρήκε σύμφωνο και τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημήτρη Σαρηγιάννη, ο οποίος λίγη ώρα αργότερα είπε: «Μετά τις 20 Ιουνίου θα δούμε κάτω από 1.000 κρούσματα την ημέρα».

Αμφότεροι, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διατύπωσαν την πεποίθησή τους πως ο αριθμός νέων κρουσμάτων θα αργήσει να καταγράψει μείωση ενώ ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε «αν φτάσουμε τους αριθμούς που πρέπει μέχρι τον Ιούνιο θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι μόνο, που η μετάδοση είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά δεν φτάνει για τον χειμώνα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ανοσία της αγέλης αφορά τη μετάδοση, όχι την πίεση στο σύστημα υγείας. «Αν εμβολιάσουμε περισσότερο τους ανθρώπους που είναι πιο ενεργοί στην κοινωνία, δηλαδή τους νέους αντί για τους ηλικιωμένους, ίσως πετυχαίναμε καλύτερο αποτέλεσμα, όσον αφορά τη μετάδοση».

Όσον αφορά τις ελευθερίες των εμβολιασμένων και την περίπτωση να βγάλουν τις μάσκες «αν πέσουμε στα κρούσματα που είχαμε πέρσι το καλοκαίρι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους».

Είπε, μάλιστα, ότι: «οι ελευθερίες των εμβολιασμένων δεν είναι μόνο συνάρτηση του ‘κάνω το εμβόλιο’, είναι και συνάρτηση του πώς κυκλοφορούν τα κρούσματα. Αυτό το μικρό ποσοστό πιθανής ασθένειας, αλλά και μετάδοσης του ιού, κάνει τον εμβολιασμένο πιο ευαίσθητο και πιο μεγαλοσυμμέτοχο στη μετάδοση».

Όσον αφορά τη νέα μετάλλαξη που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι γενικότερα υπάρχουν δύο κατηγορίες ανοσίας: «Υπάρχει η ανοσία που έχει σχέση με τα αντισώματα και η κυτταρική ανοσία. Έχει φανεί από μελέτες ότι η κυτταρική ανοσία δεν επηρεάζεται από καμία μετάλλαξη. Επομένως, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις».

documentonews.gr

Categories