Εναλλακτικό εμβόλιο, αντί AstraZeneca, στους κάτω των 40 στη Βρετανία

Ως «μέτρο μέγιστης προφύλαξης», η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας θα προτείνει τη χορήγηση εναλλακτικού εμβολίου, αντί αυτού της AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ. Οι εφημερίδες Daily Telegraph και Independent αναφέρουν ότι αιτία της πρότασης αυτής είναι τα σπάνια περιστατικά θρομβοεμβολών που συνδέονται με το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες, η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) έχει συστήσει να προσφέρεται σε αυτές τις ηλικίες ένα εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσε ότι η θέση της JCVI και της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων (MHRA) «συνεχίζει να είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου Oxford/AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων», ωστόσο «η JCVI εξετάζει τις συστάσεις της με βάση τις τελευταίες επιστημονικές συμβουλές».

Πάντως, σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας, τόνισε ότι η Βρετανία οδεύει προς το να προσφέρει ένα εμβόλιο σε όλους τους ενήλικες μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Ήδη από τον Απρίλιο, η JCVI συνέστησε να προσφέρεται ένα εναλλακτικό εμβόλιο αντί αυτού της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 30 ετών, ενώ οι έγκυοι στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώθηκαν να λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna.

Όσον αφορά τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία, ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας δήλωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης των σπάνιων θρομβοεμβολών σε συνδυασμό χαμηλών αριθμών αιμοπεταλίων αυξήθηκε σε 10,5 ανά 1 εκατομμύριο δόσεις, σε σύγκριση με 9,3 ανά 1 εκατομμύριο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η JCVI συνέταξε τις συστάσεις της νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και οι σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent. Η JCVI επισήμανε την Πέμπτη ότι τα περιστατικά σπάνιων θρομβοεμβολών που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca εμφανίστηκαν περισσότερο σε γυναίκες από όσο σε άνδρες, αν και η διαφορά στα περιστατικά ήταν μικρή.

efsyn.gr

Categories