Η μούσα του Πικάσο που πουλήθηκε για πάνω από 100 εκατ. δολάρια

Ακόμα ένας πίνακας του Πάμπλο Πικάσο, που απεικονίζει μια απ’ τις ερωμένες – μούσες του, πουλήθηκε για πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πίνακας «Γυναίκα που κάθεται δίπλα σε παράθυρο», που απεικονίζει την αγαπημένη του Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, πουλήθηκε χθες απ’ τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη έναντι 103,4 εκατ. δολαρίων.

Πρόκειται για ποσό σχεδόν διπλάσιο απ’ αυτό που υπολόγιζε ο οίκος δημοπρασιών, καθώς η εκτίμηση του Christie’s ήταν ότι το έργο θα πιάσει 55 εκατομμύρια.

Η Bonnie Brennan, πρόεδρος του οίκου Christie’s στην Αμερική, δήλωσε ότι η επιτυχία της δημοπρασίας της Πέμπτης «σηματοδοτεί μια πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα και επίσης ένα μήνυμα ότι η αγορά τέχνης επέστρεψε».

Επιβεβαιώνει επίσης τη σημασία και δημοτικότητα των έργων του Πικάσο, ο οποίος γεννήθηκε το 1881 και πέθανε το 1973.

Ο πίνακας αυτός αγοράστηκε μόλις πριν από οκτώ χρόνια στο Λονδίνο για 28,6 εκατομμύρια λίρες (44,8 εκατομμύρια δολάρια).

Αυτό ήταν το πέμπτο έργο του Ισπανού ζωγράφου που πουλήθηκε για περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια. Ο Πικάσο είναι ένας απ’ τους ελάχιστους καλλιτέχνες έργα των οποίων έχουν ξεπεράσει αυτή την τιμή. Ανάμεσα τους ο Τζάκσον Πόλοκ, ο Βίνσεντ βαν Γκογκ και ο Φράνσις Μπέικον.

Το ρεκόρ για έργο του Πικάσο ήταν ο πίνακας «Οι γυναίκες της Αλγερίας» που πουλήθηκε το 2015 έναντι 179,4 εκατ. δολάρια.

Η τελευταία φορά που ένας πίνακας ζωγραφικής «έπιασε» περισσότερα από 100 εκατ. ήταν ένα έργο του Κλοντ Μονέ, το “Meules”, που πουλήθηκε για 110, 7 εκατ. στη Νέα Υόρκη, το 2019.

efsyn.gr

Categories