ΜΕΡΑ 25 – Ερωτήσεις στη Βουλή από την Μαρία Απατζίδη, Βουλευτή Αν Αττικής.

Κατάθεση ερώτησης για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή του Γραμματικού

Η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, κατέθεσε στις 18/5/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή του Γραμματικού.
Η κα Απατζίδη ανέφερε ότι σύμφωνα με τον ιστότοπο www.irafina.gr, οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αττικής εναντιώνονται στην κατασκευή Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων – ΕΔΑ (ΧΥΤΑ) στην περιοχή του Γραμματικού, όπου θα επεξεργάζεται 80.000 τόνους απορριμμάτων τον χρόνο. Η υλοποίηση της ΕΔΑ, έχει ξεκινήσει θεωρητικά από το 2003 και πρόσφατα επανεκκινήθηκε η διαδικασία κατασκευής της, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν οι τοπικές αντιδράσεις.
Η κα Απατζίδη υπογράμμισε ότι ο Δήμος Μαραθώνα και 50 τοπικοί φορείς (περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί, εξωραϊστικοί, λαογραφικοί, αθλητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών και γονέων, ναυτικοί όμιλοι κ.λπ.) από Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Νέο Βουτζά, Γραμματικό, Ωρωπό, Μάτι, Βαρνάβα, Κάλαμο και Αγίους Αποστόλους, εκτός των άλλων, προσέφυγαν στο ΣτΕ. Αυτό που ζητούν είναι να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία η διακήρυξη επιλογής αναδόχου του έργου, στην οποία έχει ενσωματωθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορών (ΑΕΠΟ), που όμως εκδόθηκε κατά παράβαση των νομοθετικών κανόνων περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η προγραμματισμένη κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, συνιστά επέμβαση μεγάλης κλίμακας, η οποία «ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, δηλαδή θα προκαλέσει σημαντική και ανεπανόρθωτη οικολογική υποβάθμιση της περιοχής».
Επιπλέον, η διακήρυξη είναι αντίθετη στις διατάξεις του νόμου περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων καθώς έως σήμερα δεν έχει εκπονηθεί η προβλεπόμενη ειδική μελέτη οικολογικής αξιοποίησης, προκειμένου να υπάρχει εκτίμηση των επιπτώσεων όλου του έργου που πρόκειται να κατασκευαστεί στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της θαλάσσιας περιοχής του Νότιου Ευβοϊκού, του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά -Μαραθώνα και του υγρότοπου του Σχοινιά.
Η βουλευτής κατέληξε ρωτώντας τον Υπουργό τι απαντά στις καταγγελίες για τη μη νόμιμη διαδικασία κατασκευής ΧΥΤΑ στην περιοχή του Γραμματικού, καθώς και εάν θα προβεί στην ακύρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας.


Κατάθεση ερώτησης για την στήριξη των εργαζόμενων στον κλάδο Επισιτισμού – Τουρισμού

Η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, κατέθεσε στις 18/5/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την στήριξη των εργαζόμενων στον κλάδο Επισιτισμού – Τουρισμού .
Η κα Απατζίδη ανέφερε ότι ένας από τους χειμαζόμενους οικονομικά κλάδους, είναι του Τουρισμού – Επισιτισμού, όπου αποτελεί αναντίρρητη πραγματικότητα, το γεγονός της ζοφερής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, σε έναν τομέα που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.
Η κα Απατζίδη σημείωσε ότι οι εποχιακά εργαζόμενοι στην εστίαση, επειδή δεν κατοχυρώνουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, καταδικάζονται σε απόλυτη φτώχεια, με ένα και μοναδικό επίδομα ειδικού σκοπού της τάξης των 870€, για όλο αυτό το διάστημα του ενός χρόνου. Επιπροσθέτως, παρήλθε για αυτούς το 2020 χωρίς κανένα απολύτως ένσημο, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την σύνταξή τους, αλλά κυρίως παραμένουν υγειονομικά ανασφάλιστοι, χωρίς την δυνατότητα να καλυφθούν από τον ΕΦΚΑ, ούτε για τα πιο απλά φάρμακα.
Οι πιο «τυχεροί» εργαζόμενοι του κλάδου, οι 12μηνοι στην εστίαση, οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή, αμείβονται από τον Μάρτιο του 2019 με 534€ ανά 40-45 ημέρες, γκρεμίζοντάς τους το δίκαιο αίτημα για αξιοπρεπή ζωή. Επιπρόσθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στον Τουρισμό, ενώ πάλευαν να επιβιώσουν με μέσο ετήσιο εισόδημα 7.200€, πρέπει να ζήσουν φέτος με 50% λιγότερα, χωρίς καμιά μείωση των τρεχόντων εξόδων τους.
Η βουλευτής κατέληξε ρωτώντας τον Υπουργό εάν θα προβεί στην παράταση του επιδόματος ανεργίας, για όλους τους εποχικά εργαζόμενους, μέχρι την πλήρη επαναπρόσληψή τους .

Από το Γραφείο Τύπου


Κατάθεση ερώτησης για να αρθεί η απαγόρευση του δικαιώματος των Ελλήνων της Κριμαίας, να επισκέπτονται την Ελλάδα

Η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, κατέθεσε στις 18/5/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, για να αρθεί η απαγόρευση του δικαιώματος των Ελλήνων της Κριμαίας, να επισκέπτονται την Ελλάδα.
Η κα Απατζίδη ανέφερε ότι σύμφωνα με ανακοίνωσή της «Ελληνικής Λέσχης Φίλων της Κριμαίας», εξαιτίας των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ρωσία για τη διένεξή της με την Ουκρανία, δεν επιτρέπεται στους Έλληνες της Κριμαίας να ταξιδέψουν μέχρι την Ελλάδα.
Η κα Απατζίδη σημείωσε ότι για την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων, η ελληνική πολιτική ηγεσία καταδικάζει ένα κομμάτι του ελληνισμού, σε απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα και μάλιστα εν όψει του καλοκαιριού. Επιπλέον τόνισε ότι η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών και δεν μπορεί να είναι κάτι λιγότερο από φορέας ειρήνης, συνεργασίας και συνένωσης των λαών. Υπογράμμισε επίσης ότι το δικαίωμα της ελληνικής μειονότητας της Κριμαίας να επισκέπτεται την Ελλάδα, είναι αυτονόητο και η ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να το υπερασπιστεί στα ευρωπαϊκά όργανα και να το κάνει πράξη άμεσα.
Η βουλευτής κατέληξε ρωτώντας τον Υπουργό εάν θα προβεί σε παρέμβαση ώστε να σταματήσει η παράλογη αντιμετώπιση των Ελλήνων της Κριμαίας και να αρθεί η απαγόρευση του δικαιώματός τους, να επισκέπτονται την χώρα μας.


Κατάθεση ερώτησης για να χαρακτηριστεί και οριοθετηθεί η περιοχή Αμυγδαλέζα του Δήμου Διονύσου, ως οικισμός προϋφιστάμενος του έτους 1923

Η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, κατέθεσε στις 14/5/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Υπουργό Εσωτερικών, για να χαρακτηριστεί και οριοθετηθεί η περιοχή Αμυγδαλέζα του Δήμου Διονύσου, ως οικισμός προϋφιστάμενος του έτους 1923.
Η κα Απατζίδη ανέφερε ότι, σύμφωνα με δημόσιο κείμενο συλλογής υπογραφών, από δημότες, κατοίκους και ιδιόκτητες ακινήτων στην περιοχή Αμυγδαλέζα της δ.ε. Σταμάτας Δήμου Διονύσου Αττικής, στη συζήτηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου της 12ης Μαΐου 2020 «Επικαιροποίηση θέσεων Δήμου Διονύσου για το πρόβλημα των ορίων των οικισμών ως προϋφισταμένων του 1923 όπως συναρτάται με το Δασικό», εξέλιπε από την εισήγηση της δημοτικής αρχής, η αναφορά του προϋφιστάμενου του έτους 1923, οικισμού της Αμυγδαλέζας.
Η βουλευτής υπογράμμισε ότι η παράλειψη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρωτοβουλία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να την εντάξει στο ίδιο πλαίσιο με όλους τους λοιπούς ομοειδείς οικισμούς του Δήμου και αφετέρου με υφιστάμενες αποφάσεις τόσο του Κοινοτικού Συμβουλίου Σταμάτας, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου περί ίσης μεταχείρισης όλων των οικισμών του Δήμου.
Η κα Απατζίδη τόνισε πως τα στοιχεία ύπαρξης του οικισμού από τα αρχαία χρόνια ως τις αρχές του 19ου αιώνα, φανερώνουν ότι το αίτημα για οριοθέτηση στην εν λόγω περιοχή του ομώνυμου οικισμού ως νομίμως προϋφιστάμενου του έτους 1923, δεν εδράζεται σε τοπικά συμφέροντα, αλλά είναι απολύτως τεκμηριωμένο νομικά, ιστορικά, τεχνικά και πολεοδομικά. Τίθεται δε από πλευράς των οικιστών της περιοχής, χάρη της θεμιτής προστασίας τους από τη βούληση της διοίκησης, ιδίως σε ό,τι αφορά στις χρήσεις γης και στην επικείμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Καθίσταται, λοιπόν, ηθικά και νομικά ως αναγκαίο, η περιοχή της Αμυγδαλέζας να χαρακτηριστεί και οριοθετηθεί νομότυπα, ως οικισμός προϋφιστάμενος του έτους 1923. Η συγκεκριμένη απαίτηση ορίζεται, επιπροσθέτως, ως εύλογη και θεμιτή, αν ληφθεί υπ’ όψη ότι άλλοι οικισμοί του Δήμου, προωθούνται και ενισχύονται διαδικαστικά ως προς το θέμα αυτό, χωρίς το νομικό, ιστορικό, πολεοδομικό και διοικητικό υπόβαθρο της περιοχής αυτής.
Η βουλευτής κατέληξε ρωτώντας τους Υπουργούς τι απαντούν στις συγκεκριμένες καταγγελίες της τοπικής κοινωνίας της Αμυγδαλέζας, καθώς και εάν θα προβούν σε συνεννόηση με τη διοίκηση του Δήμου Διονύσου, στο χαρακτηρισμό και στην οριοθέτηση της Αμυγδαλέζας, ως οικισμός προϋφιστάμενος του έτους 1923.


Κατάθεση ερώτησης για να μην προχωρήσει η μεταφορά του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, στο Υπουργείο Εσωτερικών

Η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, κατέθεσε στις 14/5/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Εσωτερικών, για να μην προχωρήσει η μεταφορά του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Η κα Απατζίδη ανέφερε ότι, σύμφωνα με δημόσια ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, εδώ και καιρό έχει αναδειχθεί η θεσμική εκτροπή σύνταξης σχεδίου νόμου για ζώα συντροφιάς, από αναρμόδιο Υπουργείο και χωρίς ευρύ και ανοιχτό διάλογο.
Η βουλευτής υπογράμμισε ότι το Νοέμβριο του 2020, είχε καταγγελθεί δημόσια η επιχειρούμενη προσπάθεια κατακερματισμού της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με «μεταφορά» του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Η κα Απατζίδη τόνισε πως οι αντιδράσεις όλων των επιστημονικών φορέων οδήγησαν τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριο Μάκη Βορίδη, να δεσμευθεί δημόσια ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατακερματισμός της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας σε δύο Υπουργεία, ενώ προ ολίγων μηνών ξεκαθάριζε ότι σε κάθε περίπτωση το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η κα Απατζίδη επισήμανε ότι με το σχέδιο νόμου προτείνεται εκ νέου η «μεταφορά» στο Yπουργείο Εσωτερικών του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, ένα σχέδιο νόμου, το οποίο αποσκοπεί στην ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σε ΜΚΟ και σωματεία, την νομιμοποίηση της παραμονής των αδέσποτων ζώων σε παράνομα καταφύγια που λειτουργούν από ιδιώτες και σωματεία μέσω του θεσμού του αναδόχου και άλλων διάτρητων και φωτογραφικών διατάξεων, καθώς και την διευκόλυνση της διακίνησης και εμπορίας αδέσποτων ζώων.
Η βουλευτής κατέληξε ρωτώντας τους Υπουργούς εάν θα προβούν στην ακύρωση της διαδικασίας μεταφοράς αρμοδιοτήτων του Τμήματος Προστασίας των Ζώων Συντροφιάς, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Υπουργείο Εσωτερικών.


Κατάθεση ερώτησης για τις ελλείψεις προσωπικού στα Αστυνομικά Τμήματα της Βορειοανατολικής Αττικής

Η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, κατέθεσε στις 14/5/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για τις ελλείψεις προσωπικού στα Αστυνομικά Τμήματα της Βορειοανατολικής Αττικής.
Η κα Απατζίδη ανέφερε ότι, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του documentonews.gr, τα Αστυνομικά Τμήματα της βορειοανατολικής Αττικής, στερούνται υπηρεσιακού ανθρώπινου δυναμικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παράσχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες φύλαξης στον πολίτη, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.
Η βουλευτής υπογράμμισε ότι παρά τις προσλήψεις χιλιάδων ένστολων στα τμήματα ασφάλειας, οι περίπου 1500 οργανικές θέσεις αστυνομικών στα τμήματα αυτά δεν έχουν καλυφθεί, με τους αστυνομικούς που ανήκουν στα τμήματα να είναι 1200. Από αυτούς, σχεδόν οι μισοί (660) πραγματοποιούν υπηρεσίες, καθώς οι υπόλοιποι είτε έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες (370), είτε πρόκειται για δόκιμους αστυφύλακες (40), είτε έχουν διατεθεί για τη φύλαξη στόχων (80), ενώ κάποιοι άλλοι, είτε απουσιάζουν λόγω αναρρωτικών αδειών (70), είτε διεκπεραιώνουν υπηρεσίες γραφείου.
Η κα Απατζίδη τόνισε πως είναι αδιανόητο περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Στέφανος, η Νέα Μάκρη, τα Σπάτα, η Ραφήνα, ο Μαραθώνας και τα Γλυκά Νερά, όπου πολύ πρόσφατα έλαβε χώρα το ειδεχθές και αποτρόπαιο έγκλημα της 20χρονης μητέρας, να βρίσκονται ανοχύρωτες και με ελλιπές υπηρεσιακό δυναμικό, με αποτέλεσμα να βιώνουν οι χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών αυτών, την καθημερινή ανασφάλεια και τον φόβο.
Η βουλευτής κατέληξε ρωτώντας τον Υπουργό για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος και την επαναστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων της Βορειοανατολικής Αττικής.

Categories