Καταστράφηκε αρχαίο γλυπτό στην Ακρόπολη;

Θορύβησαν πολλούς ο ήχος του κομπρεσέρ στην Ακρόπολη και το ρεπορτάζ με φωτογραφικό υλικό της εφημερίδας «Η Αυγή» για την φθορά αρχαίου γλυπτού – σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν «θύμα» των εργασιών που πραγματοποιούνται στο μνημείο για την απορροή των ομβρίων υδάτων.

Οι εξηγήσεις και οι φωτογραφίες που έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού στη δημοσιότητα (μιλάει για fake news και πως το κομπρεσέρ χρησιμοποιήθηκε μόνο για το σπάσιμο τσιμεντένιων επιφανειών, εκτός λυόμενου οικίσκου), φαίνεται πως δεν πείθουν και έτσι ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πάνος Σκουρολιάκος, κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

 


Μαρμάρινο τμήμα με γλυφές μαζί με το αποκολληθέν απότμημά το

© Υπουργείο Πολιτισμού

«Η διεθνής πρακτική επιβάλλει ότι σε οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, πολλώ δε μάλλον σε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς όπως η Ακρόπολη, οι εργασίες πρέπει να γίνονται χειρωνακτικά και με παρακολούθηση από αρχαιολόγους, κάτι που δεν τηρήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Με αποτέλεσμα το μνημείο να υποστεί καταστροφές», επισημαίνει ο Π. Σκουρολιάκος.

«Και βεβαίως κανείς δεν προτίθεται ούτε να παραβλέψει ούτε να ξεχάσει και την καταστροφή τριών πωρόλιθων από αρχαίο τοιχίο κατά τη θεμελίωση του ανελκυστήρα πλαγιάς, όπως έχει καταγγείλει η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα. Μέσα σε δύο μόλις μήνες, μετράμε ήδη δύο σοβαρές καταστροφές αρχαιοτήτων στην Ακρόπολη. «Στις πόσες θα πρέπει να μιλήσουμε για βιασμό του αρχαίου μας μνημείου;»», καταλήγει ο Πάνος Σκουρολιάκος και ρωτά την υπουργό Πολιτισμού:

● Ισχύουν τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Η Αυγή»;
● Ποιο είναι το μέγεθος της καταστροφής;
● Γιατί ενώ στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων οι εργασίες γίνονται χειρωνακτικά και με παρακολούθηση από αρχαιολόγο, στο σπουδαιότερο μνημείο της χώρας επιλέχθηκε η χρήση κομπρεσέρ;
● Πώς απαντά η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων στις εν λόγω καταγγελίες;

efsyn.gr

Categories