«Τα κρούσματα δεν μειώνονται με τον ρυθμό που θέλουμε»

Προβληματισμός από τους επιστήμονες για την αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας • Παραδοχή ότι «παραμένει υψηλή» η πίεση στο σύστημα Υγείας

Την ανησυχία τους για τον αργό ρυθμό με τον οποίο μειώνεται η εξάπλωση της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα, εξέφρασαν –εμμέσως πλην σαφώς– οι ειδικοί επιστήμονες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Μάλιστα, ζήτησαν από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν πως καταγράφονται «μικροεξάρσεις» σε ορισμένες περιοχές της επικράτειας.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, προέβη στην παραδοχή ότι «τα κρούσματα δεν μειώνονται με τον ρυθμό που θέλουμε», αποδομώντας ουσιαστικά τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν: εκτιμήσεις, οι οποίες δρομολόγησαν το ολόπλευρο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, με φόντο το στοίχημα του τουρισμού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, τις τελευταίες 3 εβδομάδες ο ρυθμός μείωσης που είχε παρατηρηθεί, φαίνεται να ανακόπτεται – και ειδικά στην Αττική που έχει 9.500 ενεργά κρούσματα. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο σε Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Αχαΐα, Μαγνησία, που αφορούν σε άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών, ανέφερε επίσης.

Υψηλή η πίεση στα νοσοκομεία
Στο ίδιο πνεύμα επισήμανε ότι ούτε ο αριθμός των εισαγωγών «μειώνεται με τον ρυθμό που θέλουμε», υποδηλώνοντας ότι τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Η πίεση στο σύστημα Υγείας συνεχίζει να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης, ωστόσο «παραμένει υψηλή», ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, καταγράφοντας χαρακτηριστικά την κατάσταση.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι «βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας», χωρίς πάντως να εκφράσει ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πτωτική πορεία που καταγράφεται.

Πάσχα, άνοιγμα δραστηριοτήτων και εμβόλια
Οι δύο επιστήμονες απέδωσαν τον αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης της πανδημίας στην κινητικότητα των εορτών του Πάσχα και στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Επίσης, αμφότεροι προχώρησαν σε εκκλήσεις προς τους πολίτες να εμβολιαστούν, με την κ. Παπαευαγγέλου να τονίζει πως «όλοι πρέπει να προσέχουμε, καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας».

Όλα αυτά, τη στιγμή που ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει πάνω από τους 600, τα νέα κρούσματα υπερβαίνουν τα 2.000 και οι θάνατοι είναι περισσότεροι από 50 καθημερινά

efsyn.gr

Categories