Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας για το AstraZeneca

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις το απόγευμα της Τετάρτης στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Η δεύτερη δόση συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο και αλλαγή δεύτερης δόσης συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης.

Να σημειώσουμε πως πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων και συνδρόμου θρομβοκυτταροπενίας (TTS) εντοπίστηκαν σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών πρώτης και δεύτερης δόσης με το σκεύασμα της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19, από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε σε πέντε περιστατικά -4 γυναίκες και έναν άντρα- που συνδέονται με παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, επιμένοντας ότι το όφελος από τον εμβολιασμό είναι μακρά μεγαλύτερο από την πιθανότητα να συμβεί θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

«Οι κίνδυνοι καταγράφονται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

► Το εμβόλιο χορηγείται εδώ και αρκετό καιρό σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ, μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο προϊόν ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών. Το ίδιο ίσχυε και για την κατηγορία 40-44, όμως, πλέον, για τις ηλικιακές αυτές ομάδες είναι διαθέσιμα και τα υπόλοιπα εμβόλια.

efsyn.gr

Categories